Видовдански дани дијаспоре у матици

Видовдански дани дијаспоре у матици

НАГРАДЕ ЗА ДЕВЕТОРО ПАТРИОТА

– Награђени су Срби из Аустралије, Канаде, Норвешке, Аустрије, Немачке, Румуније и Мађарске.
М.Л.

У Свечаној сали Матице исељеника и Срба у региону, у Београду синоћ су уручене Видовданске захвалнице Србима из расејања, који су својим патриотским радом допринели очувању националног идентитета и сарадњи матице и туђине.
duro-jelena-milun-i-mica

Ђуро, Јелена, Милун и Мића
– Видовданске захвалнице су доказ да су матица и дијаспора увек заједно, да су живот и будућност нашег народа судбоносно везани за наше расејање и нашу отаџбину као једно национално биће – изјавио је на почетку свечаности уручења ових признања председник Миодраг Мића Јакшић.
У оквиру традиционалне манифестације „Видовдански дани: Дијаспора у Матици“, која траје од 21. до 26. јуна Видовданске захвалнице добили су Зорица Салах Митић из Норвешке, Анђелка Красојевић из Швајцарске, Слободан Бенђо из Аустралије, Милун Николић из Аустрије, Огњан Крстић из Румуније, Драган Јаковљевић из Мађарске, Ђура Плавшић и Љубиша Левајац из Немачке и Рајко Радојевић из Канаде.
– Госпођа Митић је активиста мале, али врло вредне српске колоније у Норвешкој, преводилац књига српских писаца на норвешки и угледни анестезиолог, док је госпођа Красојевић оснивач и стуб активности српског радија “Младост”. Бенђо је оснивач Академије српског фолклора и презентант наше културе у свету. Милун Николић је хуманитарац, човек који је допремио 223 шлепера хуманитарне помоћи српском народу и који је и данас стигао у Србију из Аустрије са медицинском опремом за болницу у Лесковцу – истакао је председник Мића Јакшић.
matica-vidovdanska-zahvalnica-2019

Matica Vidovdanska zahvalnica 2019.
Председник Савеза Срба у Румунији господин Крстић је на челу организације која је најбоље организоавана дијаспора у свету. Драган Јаковљевић је професор, уредник Српских недељених новина у Будимпешти, чувар српске традиције и културе. Ђура Плавшић и Љубиша Левајац су припадници две генерације, оне из осамдесетих и оне из деведесетих година, који су активисти друштеног организовања Срба у Немачкој. Доктор Рајко Радојевић је професор из Торонта, некада службеник за питања емиграције у Канади, члан Српске националне академије и историчар.
– Хвала матици Србији што мисли на нас и што нам даје подршку у нашим настојањима да стално будемо уз нашу државу и народ. Да помажемо колико можемо да наш заједнички живот буде богатији и срећнији – рекао је Милун Николић, пословни човек и хуманитарац из Беча.
Др Зорица Митић је такође изразила захвалност Матици исељеника Србије која је препознала значај српске колоније у Норвешкој, која, како рече, јесте мала, али је јако важна за очување српског народа на северу Европе.
У програму ове свечаности учествовали су песник Александар Драгановић са својом књигом „Сентиментално васпитање“ и велики српски рецитатор Вицо Дардић, који је говорио стихове Бране Петровића, Рада Драинца и Мике Антића.
Гости и посетиоци су разгледали изложбу „Србин у Европи, Европљанин у Србији – Лаза К. Лазаревић 1851-1890“ у оквиру циклуса Трагом знаменитих Срба у Немачкој, коју Матица организује у сарадњи са Централним Саветом Срба у Немачкој и Националном фондацијом за хуманост и старост „Лаза Лазаревић“.
Током трајања манифестације „Видовдански дани: Дијаспора у Матици“ биће организовано, између осталих програма, и књижевно вече Радмиле Телебак Караћ из Канаде, промоција нове књиге Милана Николића Изана, отварање самосталне изложбе слика Зоре Вићентијевић и представљање антологије афоризама Александра Чотрића.