ЊЕНО КРАЉЕВСКО ВИСОЧАНСТВО ПРИНЦЕЗА КАТАРИНА ПОКРОВИТЕЉ ДОГАЂАЈА ,,ТРКА ЗА ЛЕК”, ОРГАНИЗОВАНОМ ПО ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ

Београд, 29. септембра 2019. – „Трка за лек“, јединствен и највећи међународни нетакмичарски спортски догађај, одржана је данас на Ади Циганлији у Београду, под покровитељством Њ.К.В. Принцезе Катарине, Града Београда, Министарства здравља Републике Србије и Института за онкологију и радиологију Србије. Манифестацију је први пут у нашој земљи организовао Европски форум Дона Србија.
prestolonaslednik-aleksandar-princeza-katarina-i-njena-cerka-alison-na-izlozbi
Током свечаног отварања, Њ.К.В. Принцеза Катарина је у свом говору истакла: „Радујем се што ћу учествовати у првом догађају „Трка за лек“ у нашој земљи. Мој муж и ја смо имали то задовољство да будемо део овог догађаја у Вашингтону 2009. године, на позив тадашњег потпредседника Сједињених Америчких Држава Џоа Бајдена и његове жене. Заједно са тадашњим потпредседником Бајденом, његовом женом Џил и амбасадорком Ненси Бринкер испред Комен Фондације, мој муж и ја смо ходали са преко 50,000 људи.“

Знајући колико се Њ.К.В. Принцеза Катарина труди да помогне и едукује људе у Србији о раку дојке, тадашњи потпредседник Џо Бајден је од ње затражио да одржи говор о раку дојке, заједно са њим, његовом женом Џил и амбасадорком Ненси Бринкер испред Комен Фондације.

Ненси Бринкер, која је осмислила догађај „Трка за лек“, такође је основала и „Susan G. Komen Breast Foundation“ 1982. године у успомену на своју сестру која је пре тога умрла од ове опаке болести. Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина су угостили Ненси Бринкер и њеног сина у Краљевском Двору у Београду. Њихова Краљевска Височанства гаје велико дивљење за амбасадорку Ненси Бринкер и њен рад.

Догађај, који представља увод у Међународни месец борбе против рака дојке, посвећен је оснаживању и подизању свести жена и целог друштва у борби против рака дојке, као и сећању на оне који су изгубили битку са овом болешћу. Организован је широм света у више од 150 градова, укључујући Њујорк, Чикаго, Рим, Атину, Порто, Букурешт, Брисел и многе друге.

Ове године, на исти датум, трка је одржана у још 17 градова у Европи. Поред трке, у склопу манифестације организован је и едукативни, музички и забавни програм, у коме су учествовали уметник Љуба Нинковић, вокални солиста Љиљана Филимоновић, Нина Димитријевић и Бодy фит центар, као и школа салсе Ане Радовановић и клуба АГУА. Завршетак пограма означио је предивни приказ балона на небу, пуштених у знак сећања на жене које су изгубиле живот са раком дојке.