Њ.К .В. ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ “80 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА СОКОЛСКОГ ДОМА КРАЉ АЛЕКСАНДАР I УЈЕДИНИТЕЉ” У ИНЂИЈИ

prestolonaslednik-aleksandar-princeza-katarina-i-njena-cerka-alison-na-izlozbi
Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су отварању изложбе “80 година од оснивања Соколског Дома Краљ Александар I Ујединитељ” у Инђији. Изложба је организована на иницијативу Удружења “Краљевина Србија”, општине Инђија и Културног центра Инђија.

Након оснивања соколског друштва „Српски соко“ 27. септембра 1905. године, управа друштва на челу са Ђорђем Војновићем 06. септембра 1936. године на дан рођења Њ.В. Краља Петра II, доноси одлуку да приступи изградњи Соколског дома у Инђији. Исте године одбор доноси одлуку да Соколски дом носи име „Краљ Александар I Ујединитељ“ у знак поштовања према Њ.В. Краљу Александру, осведоченом поштоваоцу сокола.

“Дом је понео име мог деде, Њ.В. Краља Александра I, у знак захвалности за његов велики допринос раду Соколског савеза. Темељи успешне будућности су увек у богатој и поносној прошлости из које неко има снаге и мудрости да учи и извлачи поуке” – рекао је Престолонаследник у свом обраћању.

Присутнима су се обратили и председник скупштине општине Инђија г. Милан Предојевић, директорка културног центра Инђија г-ђица Ружица Јовановић и аутор изложбе г. Владимир Вукас.

Изложба се састоји од преко 120 репродукованих оригиналних фотографија, соколских застава, соколских одела и делова одеће, значки са слетова из иностранства и Југославије, разгледница, штампаног материјала и других докумената позајмљених из неколико различитих музеја и приватних колекција. Брижљиво конципирану излозбу потписује аутор г. Владимир Вукас, уз стручно мишљење старешине савеза Српски соко г. Јевђе Јевђевића.

Симболичним сечењем црвене траке, Њ.К.В. Престолонаследник Александар означио је почетак ове значајне излозбе.