КИКИНДА ДОСТОЈНО ОБЕЛЕЖИЛА 165-ГОДИШЊИЦУ РОЂЕЊА ПУПИНА

1-plakat-posvecen-165-godisnjici-rodenja-pupina
Плакат посвећен 165 – годишњици рођења Пупина.
На иницијативу Милована Ћурчића, вишедеценијсог професора и директора кикиндског центра за техничко образовање „Михајло Пупин“ и изузетног познаваоца живота и стварања Михајла Идворског Пупина, синоћ (среда, 9. октобра 2019.) у Културном центру Кикинде свечано је обележена 165 – годишњица Пупина – хероја цивилизације света пројекцијом анимирано-документарног филма МИХАЈЛО ИДВОРСКИ ПУПИН – ПУТ КА СВЕТЛОСТИ, аутора Саве Сајка и једним од продуцената Радомира Чубрановића, председника новосадског удружења EUprogress и уредника за Војводину нашег листа. Пројекција филма је одржана у препуној сали Културног центра (организатори су морали додатно да убаце столице за бројне гледаоце) уз присуство представника кикиндске општине, часних отаца овог банатског града, јавних личности и представника медија.

2-prepuna-sala-kulturnog-centra
Препуна сала културног центра.

Пре пројекције филма и уводне беседе о филму, Радомир Чубрановић је у име удружења EUprogress директорици Културног центра Кикинде Тањи Ножици поклонио копију филма са напоменом:
“У жељи да се настави мисија Михајла Идворског Пупина, хероја светске цивилизације из Баната, поклањамо Културном центру филм „Михајло Идворски Пупин – пут ка светлости“ у нади да овај филм види што више ученика и инспирише их великим делима и родољубљем…“
3-radomir-cubranovic-urucuje-kopiju-filma-direktorici-tanji-nozici
Радомир Чубрановић уручује копију филма директорици Тањи Ножици.
У надахнутој уводној речи о филму Радомир Чубрановић је, између осталог, рекао:
– Вечерас смо с правом поносни на великог Михајла Идворског Пупина коме смо посветили филм још 2014. године, а вечерашњи непосредни повод је 165. година од рођења овог великог научника, светског генија, изумитеља, дипломате, патриоте и Банаћанина. Посебно истичем ово Банаћанин или Банаћан, како уобичајено кажемо, јер не памтим да је игде на свету на тако малом простору, као што је Банат, изнедрено толико даровитих људи а још бити међу њима – најбољи! Поменућу само нека позната имена у науци, култури, историји, сликарству, књижевности, родољубљу, задужбинарству: Милош Црњански, Сава Текелија, Доситеј Обрадовић, Урош Предић, Паја Јовановић, Васко Попа, Ђура Јакшић, Павле Аршинов, Мирослав Антић, Тодор Манојловић, Јован Ћирилов, Војислав Деспотов…
Вечерашњом пројекцијом филма МИХАЈЛО ИДВОРСКИ ПУПИН – ПУТ КА СВЕТЛОСТИ одајемо заслужену почаст Пупину својеврсним филмским „Путем светлости“, који смо започели још 2014. године у новембру премијерама у Београду и Новом Саду, а потом низом бесплатних пројекција, овог тада јединог српског филма, у част вечитог поштовања стваралаштва Михајла Пупина. Овај анимирано-документарни филм, је за протеклих 5 година приказиван у многим срединама у Србији и Републици српској, школама, културним центрима, дијаспори (Беч, Будимпешта, Темишвар, Љубљана, Блед, Трст, Марибор, Подгорица…) на РТС-у, РТВ-у, интернету, као и на каналима локалних и регионалних телевизија. До сада га је видело више од четири милиона(!) гледалаца. Наравно, ова бројка ће расти јер још многи ђаци, као главна циљна група, ће тек видети филм, као и наши земљаци у расејању. Филм је својеврсна инспирација и подстрек, посебно младим, како да „засветле“ од пашњака до научењака како је писао Пупин. Трудили смо се да омогућимо да филм виде што више гледалаца и зато смо превели филм и на енглески, мађарски, румунски, италијански и словеначки… Кад је реч преводу на словеначки језик подсећам да је филм приказан у Љубљани, Марибору и Бледу, а да је управо на Бледу Пупину подигнут споменик 9. октобра 2015. године на 161. годишњицу рођења Михајла Пупина… Иницијативу за споменик Пупину градоначелника Бледа Јанеза Фајфара удружење EUprogress и ја смо одушевљено прихватили: Блед је врло брзо обезбедио за споменик плац, а Србија је прикупила неопходна средства за споменик после бројних активности невладиног сектора и подршке врха Републике Србије.
4-autori-veceri-o-mihajlu-pupinu-curcic-i-cubranovic

Аутори вечери о Михајлу Пупину – Чурчић и Чубрановић.
Све у свему, 9. октобра 2015. године на Бледу на 161. годишњицу рођења Пупина подигнут је споменик Михајлу Пупину на Бледу уз присуство оба председника: Словеније – Борута Пахора и Србије – Томислава Николића, интонирање химни и уз највеће почасти. Срце ми је од тада пуно а ја сам испуњен поносом што је споменик краси језеро Блед као вечита захвалност града Бледа и Словеније, великом научнику Пупину, који је својим ауторитетом и личним познанством са председником САД Вудро Вилсоном аргументовано издејствовао на Мировној конференцији у Версају после Првог светског рата да Блед, Триглав и Помурје остану у саставу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, односно сада Словеније. Словенци, посебно град Блед, су знали то да цене и још 1921. године Пупин је постао почасни грађанин Бледа.
5-radomir-cubranovic-govori-uvodnu-rec-o-filmu

Раадомир Чубрановић говори уводну реч о филму.
Срби су имали исти разлог да то учине јер им је припао Банат, Хрватима је припала Барања и део Далмације, а Македонцима, захваљујући, такође Пупину, припао је Охрид… Пупин се у ствари одужио свом учитељу физике и математике Словенцу Симон Косу из Грађанске школе и Реалке у Панчеву коју је похађао 1872. године. Учитељ Кос је препознао таленат и потенцијал младог Пупина у усмеравао га је на пут светлости знања… Иначе, овај филм нам је дао ветар у леђа да наставимо и следећи за енглеско говорно подручје под називом Toward the light који је посвећен Михајлу Пупину и његовом односу са Николом Теслом. Овај други филм је од стране UNESCO-a уврштен у календар Међународне године светлости. Подсећам, UNESCO је 2015. годину прогласио за Међународну годину светлости уз обележавање 100-годишњице од постављања темеља савременом свету телекомуникација захваљујући проналасцима Михајла Пупина из области емитовавања радио таласа. Нови анимирано-документарни филм ПРЕМА СВЕТЛОСТИ, где сам такође продуцент, биће 12. октобра приказан на РТС-у. Филм је посвећен животу и раду Пупина и Тесле биће бесплатно пројектован од фебруара 2020. године као што је био случај са овим вечерашњим протеклих година.
6-intervju-za-tv-o-filmu-i-pupinu
Intervju za TV o filmu i Pupinu.
Наравно, овакви пројекти, као вечерашњи филм, не би се реализовали без разумевања добрих људи и институција. Захвални смо Граду Новом Саду, Влади Војводине и Институту Михајло Пупин што су помогли у нашој одлучности да реализујемо наш „Пут светлости“ и тако укажемо да Михајло Пупин није само име булевара, школе, института, факултета, споменика, већ је – х е р о ј ц и в и л и з а ц и ј е.

7-nikada-kraja-prici-o-velikanu-milovan-curcic
Никада краја причи о великану – Милован Чурчић.
Кад је већ реч о имену школе, мој пријатељ Милован Ћурчић је поносно био вишедеценијски професор и директор кикиндског центра за техничко образовање „Михајло Пупин“. Чујем да ова школа више не носи име Михајла Пупина?! Најблаже речено запрепашћен сам ! Не желим да коментаришем, али знам и предлажем да се име Пупина што пре врати. Шта би многе земље и градови дали да могу да се поносе именом као што је Михајло Идворски Пупин ? Драги Кикинђани, Банаћани, немојте дозволити да ранији исхитрени потези у вези имена кикиндског центра за техничко образовањег руше углед Кикинде. Кикинда има право да се поноси и подсећа на великана Михајла Идворског Пупина.

8-nasa-reporterka-aleksandra-cubranovic

Репортерка “Штајерских новиц” Александра Чубрановић јавља из Кикинде
Подсећање нашег народа у земљи и расејању на великог хероја из Баната, Војводине и Србије – Михајла Идворског Пупина вратиће нам оправдани национални понос и веру у духовну моћ-, истакао је на крају своје уводне речи о филму Чубрановић.

Препуна сала је бурним аплаузом поздравила речи председника удружења EUprogress, као и завршетак пројекције анимирано-документарног филма.
Пријатно и инспиративно вече о Михајлу Идворском Пупину поводом 165-годишњице рођења завршено је занимљивим причама Милована Ћурчића о мало познатим детаљима из живота и стваралаштва Пупина.

Текст и фотографије: Александра Чубрановић