Освећена црква Светог Јована Шангајског

crkva-svetog-jovana-sangajskog-osvecenje
Црква Светог Јована Шангајског.
Манастирски комплекс Романових у Стрмову 11. октобра 2019. године.
По благослову епископа шабачког Лаврентија и наше Цркве, велики подвижник и монах, дугогодишњи мисионар Православља у Америци, брат из Русије, данас архимандрит игуман Сергије (Федоров), после трогодишњег боравка у манастиру Бијеле воде, од лета Господњег 2010. зида манастирски комплекс посвећен великомученицима Романовима на земљишту са седам живоносних извора.
Од Београда преко Шапца и Љубовије у правцу Бајине Баште, уз реку Дрину, у селу Бачевцима покрај цркве посвећене Светом пророку Илији скрене се на сеоски пут кроз шуме вијугавим путем као серпентинама. До манастира има око 5-7 км лагане и обазриве вожње. Дубоко у шуми и гори подно Медведника, у селу Стрмову, на пропланку је манастир посвећен Светим мученицима Николају Другом Романову и његовој породици, последњој царској династији Русије која је 17. јула 1918. страдала од бољшевичке руке.
Освећена црква Светог Јована Шангајског у комплексу манастира Романових
docek-u-manastiru-romanovih
Дочек у манастиру Романових.
Епископ шабачки Лаврентије је извршио чин освећења прелепе дрвене црквице посвећене Светом Јовану Шангајском у петак 11. октобра 2019. године, а потом је началствовао Литургијом у новој цркви. Саслуживали су протојереји ставрофори: Мирко Вилотић, архијерејски заменик; Драган Секулић, намесник азбуковачки, и Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије; протојереј Србољуб Стојковић из Љубића, протојереј Михаил Прохоцев из Петрограда (Руска Православна Црква) и ђакон Никола Јанчић.
Преко три стотине верника из неколико епархија наше Свете Цркве са Русима присуствовало је освећењу цркве Светог Јована Шангајског и освећењу Часног Крста који краси манастирску порту. Ктитор цркве и дародавац Часног Крста је г. Заренков Вјачеслав Адамович из Петрограда.
ep-lavrentije-prota-stojadin-mirko-dragan
Епископ Лаврентије прота Стојадин, Мирко Драган.

За певницом су појали чланови руског хора Вретенце уз хор Свети Николај Жички из Чачка.
Славски колач је осветио и жито прелио вином Епископ Лаврентије.
Преосвећени владика Лаврентије се обратио српским и руским верницима, заблагодарио је Господу на данашњем дану и казао:
„Нека нам Господ овакве дане шаље што чешће. Хвала Вам што сте дошли у ово заиста чаробно место. Посоетио сам многе наше светиње у отаџбини, не само у Европи, него и на свим континентима, али ретко је наћи овако скромну и лепу богомољу у таквој природи где све више говори о Богу него о човеку… Кад год осетите потребу за Богом, дођите овде. Бог са својим сарадницима који вас мотре са иконостаса, очекују вас жељно да са вама поделе и зло и добро, да вам помогну да олакшате земаљски крст и бриге. Хвала што сте дошли да се помолимо небеској сили и свим светима, и онима који нас горе чекају и стално се Богу моле за нас.“
Орден Светог краља Милутина додељен г. Заренкову ВјачеславуАдамовичу из Санкт Петербурга

На предлог епископа Лаврентија, Свети Архијерејски Синод је доделио високо признање наше Свете Цркве, Орден Светог краља Милутина, за несебичну помоћ у изградњи цркве Светог Јована шангајског и подизању Часног Крста.
У име ктитора ово признање је из руку Епископа шабачког примио прес секретар, протојереј Михаил Прохоцев, док је речи захвалности г. Вјачеслава из Санкт Петербурга прочитала архитектица Екатерина Кузнецова Јурјевна. У спомен на данашњи дан г. Заренкову је уручена и икона Светог Јована Шангајског.
Епископ Лаврентије је посебно захвалио браћи Русима и г. Заренкову за ово богоугодно дело за српски и руски и сав православни род.
У наставку је освећен Часни Крст од белог мермера са Урала, тежине преко пола тоне, са изображеним Господом под чијим ногама је предивно исклесана царска породица Романових. На полеђини Крста су речи молитве Часном Крсту.
Протојереј-ставрофор Стојадин Павловић се обратио вернима после освећења Часног Крста, а затим и архимандрит Сергеј који је казивао о Божјем угоднику Јовану Шангајском и његовој духовној вези са царском породицом Романових, успостављеној управо овде у овој српској светињи
slavski-kolac
Славски колач.
Трпеза за неколико стотина људи приређена је у манастирској порти. У културно-уметничком програму наступили су гости из Русије, из Чачка и КУД „Азбуковица“. Данашње освећење и културно-уметнички програм пратила је Телевизија из Санкт Петербурга предвођена Валеријем Тагаровим. На нашу велику радост, прилог ће бити емитован на руској телевизији, те ће многобројни гледаоци из Русије, а и шире, бити упознати са данашњим освећењем, необично важним за сав православни свет.
Контакт са манастиром
За сваку информацију и долазак у манастир Романових сви заинтересовани се могу јавити на телефон оца Сергеја 064/911 94 02.
Зорица Зец