ПОСТАВЉА СЕ ТЕСЛИНА БИСТА У БРАТИСЛАВИ

Српски геније има тридесет и шест постамената широм света

bista-nikole-tesle

– Удружење Срба у Словачкој отвара 22 .јануара монумент српском научнику у згради државне Радио-телевизије

Марко Лопушина

– Никола Тесла је светски научник који је створио будућност човечанства. Словачка држава је препознала планератна достигнућа Николе Тесле и прихватила наш предлог да у главном граду поставимо спомен бисту овом знаменитом Србину – рекао нам је Стане Рибич, председник Удружења Срба из Словачке.
Данас већ стиже лепа вест из Братиславе, да Радио-телевизија Словачке и Удружење Срба у Словачкој припремају велику свечаност 22. јануара 2020. године. Тог дана ће у аули државне медијске куће Словачке бити откривена биста Николе Тесле.
– Овој свечаности, која одсликава деценијама добре односе словачког и српског народа, присуствоваће државници и званичници Словачке и Србије. Тиме ћемо ојачати наше пријатељство и нашу сарадњу – најавио нам је Стане Рибич.
Бисту је извајао вајар Ђорђе Лазић Ћапша из Сремских Карловаца.
– Ово је један од тридесет споменика Николи Тесли у иностранству. По томе је српски геније најпоштованији Србин у дијаспори и свету. Међу њима највише је спомен бисти, које су постављене на осамнаест америчких универзитета и института, као и на универзитетима у Хрватској, Чешкој, Аустрији и Русији – прича нам Александар Влајковић, који је допринео постављању бисте Николе Тесле у Њујорку.
Бисте су постављене на Харвард, Јејл, Колумбија, Принстон, Мичиген, Висконсин, Мериленд, Илиноис, Пурдју, Корнел, Дјук, Карнеги Мелон, Универзитет Џон Хопкинс, Универзитет Пен, Универзитет Пенсилваније, Универзитет Мичигена, Институт технологија Масачусетса, Институт технологија Калифорније и Институт технологија Џорџије.
Највећи споменици Тесли налазе се у САД и Канади. Бронзани споменик Николи Тесли, рад вајара Франа Кршинића, постављен је 1976. године на Нијагариним водопадима у држави Њујорк, са америчке стране. Исти споменик се налази испред Електротехничког факултета у Београду.
На Нијагариним водопадима, са канадске стране, у парку 9. јула 2006. године постављен још један споменик Николи Тесли. Споменик је коштао око 200.000 долара, финансирали су га Срби. Направљен је у природној величини, у тренутку шетње као на слици из Будимпеште када је понет Гетеовим стиховима почео штапом по песку да црта скицу свог изума – индукционог мотора који је иначе и постоље споменика. Висок је три метра, мада је почетна замисао била да буде и већи, али држава не дозвољава да ико буде виши од краља Џорџа, који се такође налази у том парку. То су једина два споменика у том парку. Гледа на Нијагарине водопаде и направљен је према решењу канадског вајара Леса Драјслера.
Трећи највећи споменик постављен је 2014. године у универзитетском парку у Прагу. Споменик тежак 5,4 тоне, димензија 6x3x3 метра, налази се у општини Праг 6, а дело је двојице вајара и архитеката, Стефана Милкова и Јиржија Тројана. Вајар Стефан Милков рекао је да је желео да представи језгро, симбол Теслиних изума, па је одлучио да направи “електрично пражњење”, као симбол наше планете и Универзума.
Споменик су финансирали општина Праг 6 и “Ческа споржителна”, као главни партнер пројекта, као и хрватско-чешко друштво у Загребу.
Велики споменик је подигнут 2015. године у Пао Алту, научном граду у Калифорнији, у коме је седиште фабрике аутомобила “Тесла”.
У Јапану, у граду Јокохами, дана 27. јуна 2008. године откривена је биста Николе Тесле у Историјском музеју електричне енергије у згради Електродистрибуције у Јокохами. Постављање бисте је покренуо Хирашита Осаму, председник удружења поштовалаца достигнућа Николе Тесле. Ово је, за сада, једина Теслина биста у Јапану[6].
У Мађарској од 2002. године постоји биста Николе Тесле у холу зграде Мађарског радија, поклон Радио Београда. Предаја поклона је обављена у присуству нашег амбасадора у Будимпешти
У Аустралији постоје бисте Николе Тесле. У Српском центру Западне Аустралије постављена је биста 2006. године, рад вајара Јована Радановића. Спомен биста постоји и у Школи за електротехнику, електронику и рачунарско инжењерство Универзитета Западне Аустралије.
Биста Николе Тесла која ће бити постављена у Братисави урадила је ливница “Станишић” из Београда. На предњој страни постамента писаће: “Никола Тесла 1856-1943.”
На левој страни постамента биће следећи текст:
– Никола Тесла, човек који је створио будућност човечанства. Светски научник, српског порекла, проналазач чија је велика замисао обртног магнетног поља, један од највећих изума људске маште у историји. Геније, који нам је подарио светлост, електричну и космичку енергију. Визионар планете Земље.
Словачка прихвата Николу Теслу као представника народа који је бранио Словаке од мађаризације, који је подржавао независност Словачке и идеју о јединству словенских народа. Историја словачко-српских односа је стара најмање пет векова.
– Братислава је деценијама била центар образовања Срба, а данас је стециште нових српских досељеника. У Словачкој данас живи више од 10.000 Срба, углавном нових радника на привременом раду и око 3.300 нас “староседелаца”. Наше удружење их окупља да бисмо развијали националну културу и сарадњу са домаћинима Словацима – наглашава председник удружења Стане Рибич, који је за наш народ изборио статус националне мањине и сада заједно са Словацима гради Српски музеј.
Удружење Срба из Словачке намерава и да у Словачкој подигне споменик Јовану Јовановићу Змају и другим српским великанима. Стане Рибич је иницијатор и да се у Новом Саду подгине нови споменик Николи Тесли. Како сазнајемо припремају се и спомен бисте Николе Тесле у Измиру и у Грацу.