НАГРАДА „МИРОСЛАВ АНТИЋ“ – БОЈАНУ ВАСИЋУ

1-milos-vucevic-urucuje-nagradu-bojanu-vasicu

Милош Вучевић уручује награду Бојану Васићу.

Јуче (среда, 11. март 2020.) у свечаној Сали Градске куће у Новом Саду, на свечаном отварању 13. Манифестације „Антићеви дани“, уручена је књижевна награда „Мирослав Антић“ младом песнику Бојану Васићу. Ово значајно признање се додељује у оквиру традиционалне манифестације “Антићеви дани”, а лауреат је Бојан Васић за најбољу поетску збирку „Топло биље“ у издању Културног центра – Нови Сад. Награду је уручио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Жири је донео једногласну одлуку да награду додели младом, али већ потврђеном песнику Бојану Васићу за поетску збирку „Топло биље“. Председник стручног жирија манифестације ”Антићеви дани” Мирослав Радоњић нагласио је да је награда отишла у праве руке и похвалио дело младог Васића.
-Као што су генерације које су одрастале уз његову поезију сматрале дела Мике Антића за бесмртна, таква је била и његова љубав према вољеном граду у којем је сневао и којег је опевао – бесмртна. И зато се Мики његов Нови Сад увек изнова враћа. Овде ће увек све подсећати на Мику, који је у Новом Саду посејао трагове своје генијалности. Имао је, чини се, превише енергије за један живот и као да је имао уграђен код који га је водио да живи брже од живота. Падао је, али се и дизао, а увек је величао исконске вредности. Учио нас је да волимо и да гледамо у звезде и та учења по Мики правила су људе од многих генерација. Негујући „Антићеве дане“ желимо да сваком детету приближимо ту поетску чаролију, да се кроз његова дела уче животу и да постају људи уз Гарави сокак, Плави чуперак, Шашаву књигу и многе друге. „Стварност је стварнија ако јој додаш нестварног“, говорио је Мика, а ова манифестација управо служи да продужи нит сазнања о Антићу, који остаје вечно исти, вечито млад и заљубљен – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

2-gradonacelnik-vucevic-otvara-manifestaciju-anticevi-dani

Градоначелник Вучевић отвара манифестацију Антићеви дани.

Директор Културног центра Нови Сад Бојан Панаотовић истакао је да је Културном центру припала и ове године, велика част да буде организатор 13. манифестације „Антићеви дани“ и најавио да ће данас (четвртак, 12. марта) у „Еђшегу“, Културном центру бити уприличена изложба од 150 дечијих радова насталих на конкурсу „Стварност је стварнија ако јој додаш мало нестварног“.
У програму свечаног отварања и уручивања награде учествовали су хор ”Цвркутићи” и Бобан Џевердановић из Сремских Карловаца, а водитељ је био Југослав Крајнов. Програм 13. ”Антићевих дана” одвијаће се од 11. до 13. марта, под слоганом ”Стварност је стварнија ако јој додаш нестварног” у Културном центру, Еђшегу и Издавачкој кући ”Прометеј”. Манифестацију организује Скупштина Града Новог Сада у сарадњи са Културним центром Новог Сада.

3-za-vreme-posete-biste-miroslava-antica

За време посете бисте Мирослава Антића.

Пре свечаности отварања и уручења награде „Мирослав Антић“ у Градској кући, делегације Града Новог Сада положиле су цвеће на гроб Мирослава Антића, а затим су посетили и бисту Мирослава Антића у Дунавском парку.
– Мика Антић оставио је неизбрисив траг, а посебно у Новом Саду који је по њему и препознатљив. Његова нематеријална заоставштина, нарочито његов књижевни опус, не само да је и данас занимљива и примамвљива младим генерацијама, већ је и трајна инспирација уметницима. Сећајући се његовог лика и дела и желимо да допринесемо трајању те препознатљивости, јер вредности које је Мика створио су непролазне, безвременски духовни путокази. Град манифестацијом ”Антићеви дани” сваке године ангажује Мику Антића као тему, и то је својеврсан празник где заправо славимо човека који је оставио тако снажан утисак и утицај на своје окружење – рекао је приликом пoсете бисте Антића Далибор Рожић, члан Градског већа Новог Сада за културу.

Радомир Чубрановић