SEĆANJE NA JEDNU POZITIVNU AKCIJU

SEĆANJE NA JEDNU POZITIVNU AKCIJU

knjigarna-cunjak-3
KNjIGAMA PROTIV ZABORAVA – Ovako su Srbi u Sloveniji obeležili dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke!
Prodajom knjiga i prikupljanjem dobrovoljnih priloga Srbi širom Slovenije obeležili su 6. april – dan početka nacističkog bombardovanja Srbije.
Juče je u organizaciji humanitarne fondacije “Srbi za Srbe” na nekoliko lokacija širom Slovenije održana akcija sećanja na spaljivanje Narodne biblioteke u Beogradu.
Podsetimo, 6. aprila 1941. godine tadašnji Treći rajh otpočeo je svoju agresiju na Kraljevinu SHS, a među prvim metama nacističkog režima našla se i jedna od najstarijih kulturnih institucija u Evropi, srpska Narodna biblioteka.
Aleksandar Ler, komandant nemačkih trupa i general vazduhoplovstva, u svom iskazu datom na suđenju nakon rata, naglasio je da mu je lično Adolf Hitler izdao naređenje za potpuno razaranje Beograda.
“U prvom naletu trebalo je da srušimo Narodnu biblioteku, pa tek onda ono što je za nas vojnički bilo interesantno”, naglasio je Ler. Na pitanje jugoslovenskih oficira zašto baš Narodnu biblioteku, odgovorio je: “Zato što je u toj ustanovi sačuvano ono što je vekovima činilo kulturni identitet srpskog naroda.”

knjigarna-cunjak-2

Posledice razaranja Narodne biblioteke bile su nesagledive – u požaru je izgoreo fond biblioteke od oko 350.000 knjiga.
Biblioteka je imala i zbirke turskih rukopisa, starih štampanih knjiga od 15. do 17. veka, starih karata, gravira, slika, novina.
Osim toga, u njoj su bile sabrane sve knjige štampane u Srbiji od 1832. godine (godina osnivanja Narodne biblioteke Srbije), kao i one štampane u susednim zemljama, ali i kompletne biblioteke Vuka Stefanovića Karadžića, Lukijana Mušickog, Đure Daničića i drugih.
Kako bi sačuvali sećanje na ovaj strašan zločin ali i podstakli mlade generacije Srba da čuvaju svoj jezik i svoje pismo “Srbi za Srbe” pokrenuli su humanitarnu akciju u nekoliko antikvarijata širom Slovenije. Tokom jučerašnjeg dana njihovi aktivisti u Ljubljani, Kopru i Kranju prodavali su knjige i prikupljali dobrovoljne priloge, a sa prikupljenim sredstvima planiraju, kao i po običaju, da pomognu ugrožene srpske porodice širom Balkana.

knjigarna-cunjak-1

Kako za naš portal ističe Vladimir Kokanović, jedan od organizatora ove divne akcije, njihov cilj bio je da širom Slovenije, na jedan dostojanstven način, simbolično obeleže početak bombardovanja Beograda. “Tom prilikom nacistička Nemačka napala je našu državu, ubijala naš narod ali i zadala žestok udarac našoj kulturi. Cilj nam je da čitavu međunarodnu zajednicu podsetimo na taj zločin ali i na žrtvu koju je naš narod podneo. 78 godina kasnije mi prodajući knjige i prikupljajući humanitarnu pomoć šaljemo poruku da nismo zaboravili i da nisu uspeli u svojoj nameri da nas pokore i unište.”, poručuje Kokanović.
On ujedno podseća da organizacija “Srbi za Srbe” uveliko organizuje događaje širom Slovenije.
“Do sada smo organizovali više humanitarnih akcija na kojima smo prikupili ne tako mala sredstva i koja su odmah plasirana srpskim porodicama kojima je pomoć najpotrebnija.”, navodi Kokanović i dodaje da je njihov cilj jedinstvo srpskog naroda.
U nastavku pogledajte kako su na akciju reagovali građani, Srbi koji žive i rade u Sloveniji:
Vedran Marčeta, kupac:
“Došao sam da podržim akciju, kao kupac jer smatram da je vrijedna podrške. Kupovinom knjige, učinio sam nekoliko dobrih stvari: Prvenstveno sam finansijski pomogao onima kojima je pomoć potrebna, podržao sam rad organizacije Srbi za Srbe, Srpsko slovenačkog kluba i trajno sam obogatio sebe – humanim gestom i knjigom.
Drago mi je da se ovakav događaj desio u mojoj blizini i da mogu da učestvujem u njemu. Jednom, slobodno možemo reći, manifestacijom, jer ovo to jeste, se obilježio na dostojanstven način dan stradanja srpskog naroda i kulture.”
Danilo Radulj, kupac:
“Smatram da je akcija odlično zamišljena, uvek podržavam sve što je u vezi sa knjigama i sa čitanjem. Takođe mi se sviđa povod, a to je 6.4.1941, bombardovanje Beograda i rušenje Narodne biblioteke. Smatram da je trebao veći naglasak da bude na tome da je 6.4.’41. srušena biblioteka, da se objasni njen značaj za kulturu, i to ne samo srpsku, već mnogo šire. Ali, dobro, ovo je nešto malo drugačije od onoga što se dosad radilo, i mislim da ima prostora da se cela ideja još više unapredi. Apsolutno podržavam akciju, treba nešto slično opet organizovati, a ljudima malo direktnije objasniti važnost čitanja, naročito u današnje vreme, naročito čitanja literature na maternjem jeziku, i naravno, na jeziku države u kojoj živimo, tj. Slovenije.”
Dušan Cunjak, vlasnik antikvarijata:
“Drago mi je da sam mogao pomoći rad ovakve organizacije, srpske djece čistog srca, koja se okuplja sa jako lijepim ciljem. Kada sam došao do njih, rekao sam im da želim da učestvujem u njihovom radu na neki način, nemam finansije, ali imam mnogo knjiga i ponudio sam im njih. Djeca su došla na ideju, da umjesto njima, knjige taj dan prodajemo u mojim objektima i da novac bude usmjeren onima koji ga trebaju.
Djeca su sve organizovala, odradila, ja sam samo gledao sa strane, punog srca.
Drago mi je da se jedna takva ekipa stvara u Sloveniji, jer je potrebna Srbima u Sloveniji. Drago mi je da sam među prvima koji je imao priliku i čast da radi s tom djecom, jer pred njima je svijetla budućnost i mnogo godina i akcija. Siguran sam da će mnogo godina djelovati u Sloveniji i da će se Srbi ovdje vrlo rado priključivati njihovim akcijama, jer su čisti, mladi, puni entuzijazma i ideja. Meni je milo što sam bio ovaj jedan dan dio njihove priče.”