На Српском гробљу у Великом Међеру монтирано 55 мермерних спомен плоча

Словачка: Свечано отварање после пандемије
На Српском гробљу у Великом Међеру монтирано 55 мермерних спомен плоча са именима 5.135 сахрањених српских војника из Првог светског рата.

Пише Властимир Вујић

Половином априла завршена је комплетна монтажа 29 гвоздених сталака и 55 мермерних спомен плоча са исписаним именима српских мученика у Великом Међеру (Словачка) који су положили животе за слободу у Првом светском рату.

%d1%81%d0%bb-1

Све је спремно за званично отварање овог Српског војног гробља у Словачкој, које је други највећи меморијал, после Зејтинлика, српским борцима из Великог рата у иностранству. Због пандемије корона вируса свечано отварање овог јединственог музеја српског страдања (првобитно предвиђеног за јун месец), највероватније ће бити одложено за септембар.
Српско гробље у Великом Међеру (на тлу Словачке постоји још седам споменика српских страдања – у местима Комарно, Трнава, Жилина, Илава, Банска Бистрица, Тренчин и Шаморин), настало је током Првог светског рата тако што су аустроугарске власти овде 1914. године отвориле логор Нађмеђер за ратне заробљенике. Кроз логор Велики Међер прошла је 21 хиљада логораша! У логору је у наредних четири године умрло од злостављања, глади, разних болести и сахрањено на локалном гробљу 5.135 српских војника, 312 црногорских и већа група цивила.

Први је о овом Српском војном гробљу писао још 1936. године историчар Ристо Ковијанић, који је сам био заточеник логора и сахрањивао и потписивао умрле Србе.
Најпре је о гробљу бринула новооснована Краљевина СХС – када су сви гробови означени и изграђена мала капела. После је бригу о њему преузела држава Чехословачка. Све делегације из некадашње Југославије су га посећивале. Међутим, у последњим деценијама се одступило од тог обичаја…? Посећивали су га само представници Удружења старих бораца и православни свештеници из словачког Комарна. Капела је почела да прокишњава, коров је прекрио надгробне споменике, крстови са именима су нестали (или се распали), тако да их је остало свега двадесетак…

%d1%81%d0%bb-2

Ова тужна прича достигла је врхунац када је већи део гробља, у катастру заведеном као Српско војничко гробље – изнајмљен Кинолошком друштву?! Постао је тркалиште за псе!?… Велики споменици од мермера и старог гвожђа су покрадени, а мали гробови су порушени…
И у акцију је 2001. године кренуло тадашње Удружење Срба у Словачкој „Светозар Милетић” (Срби ће тек непуну деценију касније добити статус националне мањине у тој држави). Почела је ревитализација поменутог гробља, а 2003. године на иницијативу председника „Милетићевог” Удружења – Станета Рибича – постављена је и прва спомен плоча страдалим Србима у Великом Међеру. Само гробље обележено је таблама са натписима на српском и словачком језику и тако постало место, које су посећивале државне делегације из Србије и екскурзије српских ђака и студената.

%d1%81%d0%bb-3

Стане Рибич, председник удружеља Срба Словачке, главни иницијатор и организатор

Али, Удружење Срба у Словачкој није се на томе зауставило. Пре пет година почело је на гробљу да се ради на изградњи својеврсног музеја Срба! Заједно са државним архивима Словачке и Србије, Срби из Удружења утврдили су тачан број заробљених и умрлих Срба, пронашли су њихова документа и умрлице…! Тако су дошли до списка од око 6.000 војника и цивила који су тамо сахрањени.
У међувремену, председник Удружења Срба, Стане Рибич, дуго је водио преговоре са водећим људима Великог Међера о томе да се српско војно гробље потпуно преуреди, да се поставе спомен плоче са именима и презименима свих сахрањених Срба и да се од њега направи својеврсни – Српски музеј. Словаци су, на крају, прихватили овај предлог. Улици поред гробља дали су име – Српска – и тиме омогућили да се оживи ово историјско место!

%d1%81%d0%bb-4

Уз подршку и помоћ Словачке и Србије, а посебно владе Војводине која је донирала пет милиона динара, последње три године Стане Рибич је са члановима Удружења Срба врло предано радио на изради спомен плоча… И успео да после 105 година сваком српском војном страдалнику који ту почива обелодани и позлати име и презиме. За век и векова…!