Kofola iz Radencev v prvem četrtletju uspela ohraniti prihodek.

Kofola v prvem četrtletju uspela ohraniti tako prihodek kot tudi EBITDA.
Skupina je dobro pripravljena za preostanek leta.

31_maraton-028

Foto: Rade Bakračević

Radenci: 14. maj – Kljub trenutni situaciji je Skupina Kofola uspela obdržati oba ključna kazalnika na enaki ravni kot lani. Prihodki so bili le za 0,1 % nižji, EBITDA pa je celo zrasel za 0,6 %. Kofola je dosegla odličen rezultat kljub zapletom, ki so jih povzročili ukrepi proti širjenju epidemije COVID-19 na vseh tržiščih, kjer Skupina deluje, in so močno vplivali na celotno pijačarsko industrijo. Vodstvo Skupine navaja, da je družba na prihodnje mesece dobro pripravljena, tudi v primeru počasnega gospodarskega okrevanja.

“Dobri rezultati v prvem četrtletju so posledica več dejavnikov,” pravi Jannis Samaras, generalni direktor skupine Kofola, in nadaljuje: “Ob močni rasti na začetku leta so bile razmere na trgu za nas ugodne. Vendar nam je pomagalo tudi delo, ki smo ga v Kofoli opravili v preteklih letih. Kofola je vedno gradila na močnih lokalnih blagovnih znamkah, zvestih kupcih in predanih zaposlenih. V preteklih letih smo veliko sredstev in energije vlagali tudi v diverzifikacijo našega portfelja za lažje premagovanje nihanj v posameznih tržnih segmentih. Poleg tega so nas vse prejšnje krize naučile pozorno poslušati in nemudoma reagirati na spremembe v vedenju strank. ”

Tako kot v prejšnjih četrtletjih je Adriatic regija letos nadaljevala z močno rastjo. Prihodki te regije so narasli za 0,9 %, kar je delno nadomestilo za 0,8 % manjše prihodke na češkoslovaškem trgu. Uspešne blagovne znamke v tem obdobju so bile Jupí sirupi, energetske pijače Semtex in celoten vodni portfelj skupine Kofola – zlasti izvirska voda Rajec na Češkem in Slovaškem ter mineralni vodi Radenska in Studenac v Adriatic regiji. To je bil dober začetek tudi za mineralno vodo Klaštorná Kalcia, ki so jo po uspehu na Slovaškem z letošnjim letom predstavili tudi češkim kupcem. Nenazadnje se je Skupini obrestovala tudi naložba v zeliščne čajne mešanice blagovne znamke Leros, katerih prodaja je spodbudno rasla predvsem v lekarnah.
Mineralni vodi Korunní in Ondrášovka, ki sta postali del portfelja Skupine aprila 2020, sta v prvem četrtletju letošnjega leta poslovali dobro in beležili dvomestno rast. Naslednji cilj Skupine je izkoristiti potencial teh tradicionalnih mineralnih voda in jih z drugim četrtletjem ustrezno vključiti v Skupino.
Po drugi strani nekaj slabih novic prihaja iz segmenta HoReCa, kjer ima skupina Kofola v zadnjih letih zelo močen položaj. V povezavi s tem so trenutno v pripravi aktivnosti, ki bo ob sproščanju ukrepov za preprečevanje epidemije COVID gostinskim lokalom pomagale pri ponovnem oživljanju tega segmenta. Kofola je sodelovala tudi v pobudi “Reši lokal” na češkem in slovaškem trgu, v Sloveniji pa je v oporo gostincem lansirala akcijo #ZASKUPAJ. Omejitve zaradi pojava novega koronavirusa so imele največji vpliv na blagovno znamko UGO, ki vključuje 79 lokalov »Fresh&Herbs«, ki so bili v veliki večini več kot dva meseca popolnoma zaprti.
O pričakovanjih za prihodnost Jannis Samaras pravi: “Seveda ne vemo, kaj bodo prinesli prihodnji meseci, vendar verjamemo, da se lahko z novo realnostjo dobro spopadamo, saj smo doslej naredili vse, kar je v naših močeh. Zahvaljujoč novo sprejetim varčevalnim ukrepom, močnemu letu 2019 in uspešnemu začetku letošnjega leta, imamo tudi ustrezno finančno zaledje. To pomeni, da smo pripravljeni ne le na kritično drugo četrtletje, temveč tudi na možnost počasnega gospodarskega okrevanja. Verjamemo pa, da je najhujše za nami in da bomo v prihodnjih mesecih vsi skupaj lažje zadihali.”
V tisočih evrov (kontinuirano poslovanje) 3M2020* 3M2019* Change Change (%)
Prihodki 50 303 50 375 -72 -0,1 %
EBITDA 4 637 4 613 24 0,6 %
* prilagojeno za enkratne postavke in preračunano po valutnem tečaju za obdobje 3M20

Skupina Kofola je ena od največjih proizvajalcev brezalkoholnih pijač, prisotna na petih evropskih trgih. Skupno zaposluje več kot 2.000 ljudi.

Produktni portfelj Kofole na Češkem in Slovaškem vključuje tradicionalno kola pijačo, narejeno po tradicionalnem Kofolinem receptu, izvirsko vodo Rajec, sirupe Jupí, grozdni sok Vinea, otroške pijače Jupík, energijske pijače Semtex in druge tradicionalne češke in slovaške znamke, kot so Chito, Top Topic in Citro Cola. Ima tudi licenco za proizvodnjo in distribucijo pijač Royal Crown Cola in Orangina. Kofola je ekskluzivni distributer znamk Evian in Badoit na češkem in slovaškem trgu ter distributer tradicionalne izvirske zdravilne mineralne vode Vincentka češkim trgovcem in gastronomskemu sektorju. Od začetka leta 2015 je tudi ekskluzivni distributer znamke Rauch na Češkem in Slovaškem. Najnovejši pridobitvi v portfelju pijač na Češkem in Slovaškem sta mineralna voda Kláštorná Kalcia in F.H.Prager´s butični ciderji in limonade.

Skupina Kofola vključuje tudi mrežo UGO, ki deluje z več kot 79 svežimi in solatnimi bari na Češkem in Slovaškem, ter podjetje LEROS, ki je tradicionalni češki proizvajalec izdelkov iz zdravilnih zelišč. Leta 2017 je Skupina kupila poljskega proizvajalca sadnih in zeliščnih produktov Premium Rosa. Najnovejša pridobitev Skupine Kofola je Espresso, ki na češkem trgu z več kot 20-letno tradicijo ponuja vrhunsko kavo in premium čaje Dilmah.

Leta 2015 se je Kofoli pridružila slovenska Radenska. V letu 2016 so portfelj, ki je prej obsegal tradicionalno mineralno vodo Radenska ter brezalkoholne pijače Ora in Oaza, razširile priljubljene hrvaške znamke Nara, Inka in Voćko. Radenska je tudi proizvajalec in distributer pijač Pepsi, Mirinda in 7Up na slovenskem trgu, od leta 2016 pa tudi na Hrvaškem. Leta 2016 je Skupina Kofola prevzela hrvaško znamko mineralne vode Studenac.