Државне границе никада не смеју бити линије деоба српског народа!

МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ: Државне границе никада не смеју бити линије деоба српског народа!

Штајерске новице доносе вам ексклузиван интервју са Милицом Ђурђевић Стаменковски, младом и успешном дамом, чланицом Председништва Српске странке Заветници.
Заветници су млада политичка странка државотворног опредељења која се залаже за обнову суверенитета, породичних вредности и економског патриотизма.
Са Милицом смо причали о актуелној ситуацији и предстојећим изборима у Србији, односу матице према Србима у расејању и програму Заветника за српску дијаспору.

myxj_20200507121039164_save

Поштована госпођо Ђурђевић Стаменковски,

– Који су друштвени проблеми у фокусу пажње и деловања Српске странке Заветници? Према којој популацији у Србији је првенствено усмерена политика Ваше странке?
Горући проблем Србије је одлазак младог и радно способног становништва из земље. Напуштена села и вароши, празне школске клупе, угашена домаћинства – то је слика коју су нам оставили разноразни експерти из претходних власти.
Не желим да допустим да живимо у земљи у којој је потребна веза за упис у обданиште, у којој су узори старлете, ријалити програми и декаденција, у којој више вреде партијске књижице него дипломе. Свако ко је пљачкао ову земљу и народ задржао је своје позиције а неретко и напредовао. На сваком ћошку се суочавамо са неправдом, али не смемо допустити да будемо жртве, јер смо народ који је борбен и напредан и који ће победити тај накарадни систем. Ми Заветници имамо снаге и храбрости за тај подухват.
Ми не делимо народ на бирачка тела. За нас Србија није изборна јединица већ једна и једина отаџбина. Обраћамо се свим грађанима и читавој Србији – Србији младих који желе да остану у земљи, Србији вредних и радних људи, домаћина, привредника, занатлија, породица, родитеља и деце, вредности и поштовања. Обраћамо се Србији која поштује туђе, али чува своје, у коју се враћају, а не из које одлазе, Србији која се обнавља и усправља. У нашим редовима су бројни стручни људи, чистих биографија и намера који су у нама препознали искреност и одлучност да истрајемо у борби за слободу наше отаџбине, која већ деценија губи полуге суверенитета над сопственом територијом, економијом и државним институцијама. Верујемо да најзад долази време да се све то промени.

95652601_10218756571077754_7476009719698554880_o

– Према најновијим проценама изван граница Србије живи преко пет милиона Срба. Велика већина њих су високо образовани људи са јасно израженим државотворним ставовима. Ипак, утисак је да Србија нема јасну стратегију развоја сарадње са српским расејањем. Упркос својој бројности, глас Срба из дијаспоре и региона једва да се чује у институцијама матичне државе. Како Ви гледате на то питање и какав је став Заветника према српском расејању?
Срби су један од ретких европских народа са многобројном дијаспором. У расејању живи велики број образованих, радних, вредних и талентованих људи. Преко пет хиљада наших Срба у дијаспори стекло је звање доктора наука, а више од 350 хиљада њих спада у категорију високообразованог становништва.

myxj_20200507123621758_save

Српско расејање је одувек делило судбину народа у матици. Срби из дијаспоре су помагали и улагали у Отаџбину. Сада је време да се ми одужимо тим људима. Српска странка Заветници залаже се за доношење посебне Националне стратегије о сарадњи са српском дијаспором, која ће на највишем нивоу целовито насловити питање заштите права српског расејања и унапређења односа са Србима у дијаспори.
Наш први задатак је да поново успоставимо Министарство за дијаспору којим ће руководити Срби из расејања. Трудићемо се, борити и изборити да у наредном скупштинском сазиву Срби из расејања имају загарантована посланичка места у Народној Скупштини како би се и њихов глас чуо у институцијама матичне државе.
Српском расејању поверићемо руковођење Развојном банком Србије у чијем ће оснивању учествовати кроз учешће у капиталу, како бисмо спречили манипулације приликом одобравања средстава за пројекте.
Српску дипломатију ставићемо у функцију заштите Срба у дијаспори. Залагаћемо се за оснивање посебног одељења при Министарству спољних послова Србије које би се бавило искључиво питањима односа са расејањем и координисало рад српских амбасада на пољу обједињавања српских заједница у иностранству.
Србима из дијаспоре олакшаћемо процедуру стицања српског држављанства и убрзати процес нострификације диплома.
Учинићемо све да српско расејање вратимо кући и да српској интелигенцији, оствареним, талентованим, успешним и паметним људима отворимо врата за повратак у Србију и пружимо могућности да у својој земљи граде своју будућност.

myxj_20200507124555123_save

– Заветници су најавили и учешће на предстојећим изборима у Србији. Која питања ћете кандидовати као кључна у предстојећој изборној кампањи?
Ми смо припремали националну стратегију за обнову Србије пуних осам година. Свака реч коју смо написали је добро одмерена и не постоји један пасус у програму који може бити оспорен. Све што је објављено у програму странке је реално и оствариво и то за само један мандат од четири године. Наш концепт је повратак суверенитета народу, постепени излазак из дужничког ропства, враћање државне касе у српске руке, коренито сузбијање страног уплива у домаће институције и наравно биолошка и демографска обнова. То је урадио и Орбан чија странка такође у имену носи значење -Завет. Дошло је време оних који се обавезују заветом и који су спремни да бране своје ставове и принципе.
Наш задатак је да људима повратимо наду, да их мотивишемо и пробудимо, окрепимо енергијом и подстакнемо да заједнички радимо за опште добро. Цензус уопште није упитан, циљ је што стабилнији изборни резултат како би смо у скупштини били чврста гаранција народних интереса. Наш приступ је – Србија на првом месту.

– У јавности сте препознатљиви и по томе што готово увек у први план стављате Косово и Метохију. Какви су ваши погледи по том питању?
Косово је више од речи и више од политике, оно је трајни печат историјског трајања Срба. У нашем народу је одувек живело завештање да је слобода непотпуна и крња док се не поврати КиМ. Наш политички однос према КиМ смо изнели у свеобухватној стратегији за обнову суверенитета и повратак јужне покрајине.
КиМ је темељ нашег окупљања и извор нашег националног карактера – слободарског и државотворног. Није нам потребна губитничка филозофија по којој на КиМ немамо “ниједног метра”. Такав дефетистички приступ није забележен нигде у свету – Никозија не признаје окупацију Кипра, Кина не признаје Тајван, Шпанија не признаје Каталонију, Мароко не признаје Западну Сахару, само се из Београда неретко чује спремност да се у замену за неколико десетина квадратних километара потпише отимачина наше колевке. Српски народ никада неће пристати на одрицање од своје суштине. Чак и да толико посрнемо и помислимо да тргујемо Косовом, видимо да Запад нема шта да нам понуди у замену, осим да будемо јефтина радна снага, робови на сопственој земљи, туђини на своме.
За почетак, свакако би требало поништити штетни Бриселски споразум и вратити питање тамо где му је и место – пред Уједињене нације и у оквире Резолуције 1244. Заветници у својој стратегији износе и конкретне предлоге шта би у таквом контексту даље могло да се уради, али суштина је у томе да не смемо да дозволимо отцепљење ни милиметра наше државне територије, зато што бисмо тиме отворили “Пандорину кутију”. Сва решења морају да се траже искључиво унутар територије државе Србије и у складу са принципима међународног права.

– За крај, какву поруку би послали Србима у дијаспори?
Ви сте наш понос, наша снага и наша највећа подршка. Државне границе никада не смеју бити линије деоба српског народа ма где се он налазио. Ви са нама увек, ми без вас, никада!