ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АСЛЕКСАНДАР ОТКРИО СПОМЕНИК КРАЉУ ПЕТРУ I У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Београд, 20. септембар 2020. – Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су откривању споменика у Сремској Митровици посвећеном Њ.В. Краљу Петру I, прадеди Престолонаследника Александра. У пратњи Његовог Краљевског Височанства био је саветник Круне г-дин Предраг Марковић.

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар открио је споменик свом прадеди и у емотивном обраћању истакао: „Пре сто шеснаест година, мој прадеда је крунисан за Краља Србије. Његова владавина обележена је великим степеном политичких слобода, слободом штампе, националним, економским и културним успоном, и с пуним правом се назива „златним добом српске демократије“. Као млад човек, мој прадеда је превео књигу енглеског политичара и филозофа Џона Стјуарта Мила „О слободи“. У предговору, који је касније постао његов политички програм, рекао је: „Слобода отвара народу очи, даје му прилику да развија своје врлине и да их улаже у делатности којима, у сарадњи са осталим народима, примиче цело човечанство циљу, који му је богом намењен“. Дубоко сам захвалан свима који су помогли да сећање на мог великог претка, Краља Петра Првог, настави да живи и међу новим генерацијама Србије. Велику захвалност дугујем Удружењу Краљевина Србија, чији сам покровитељ, са великим поносом, и господину Предрагу Меденици, као главном организатору овог величанственог догађаја“.

Биста Краља Ослободиоца, ауторке Дринке Радовановић, изливена је у оквиру акције Петрових 800 јунака са жељом да се Сремска Митровица достојно одужи најомиљенијем савременом српском владару који уједно има и највеће заслуге за довршетак процеса уједињења Срема, Баната, Бачке и Барање са Краљевином Србијом.

Иако је првобитно било замишљено да се у акцију укључе само становници Сремске Митровице, исту су својим прилозима подржали наши сународници из читавог света, тако да је споменик урађен у рекордном року.

Поред Њ.К.В. Престолонаследника Александра, Принцезе Катарине и саветника Круне церемонији откривања бисте присуствовали су и г-ђа Светлана Миловановић, градоначелница Сремске Митровице, Његово Преосвештенство Владика Василије, мајор Иван Новичић, командант Гарнизона Војске Србије, г. Илија Недић, председник СО Сремске Митровице, г. Предраг Меденица, члан Одбора за подизање споменика и председник Извршног Одбора УКС, многобојни чланови Удружења Краљевина Србија и посетиоци.