ДЕЦА ЋЕ ПОНОВО ЧИТАТИ ЗМАЈЕВ ЧАСОПИС ”НЕВЕН”

Специјално издање “НЕВЕНА”

Радосна и важна вест из предстојеће Престонице културе Европе Новог Сада: поводом обележавања 140 година од објављивања најстаријег дечијег листа на ћирилици у Србији – првог броја Змајевог часописа ”Невен”, Новосадски дечији културни центар приредио је специјално издање часописа на 48 страница и изложбу насловних страна првих бројева часописа ”Невен” у галерији Центра.

Далибор Рожић и Александра Лукић

Посетивши Изложбу и промоцију првог броја листова за децу “Невен” и “Мали Невен” члан Градског већа за културу Новог Сада  Далибор Рожић је, између осталог, рекао:

– Град је преузео оснивачка права над издавањем часописа ”Невен” у намери да, посредством Новосадског дечијег културног центра, удахне нови живот најстаријем листу за децу на ћирилици у Србији.  Давне 1880. године лист је основао Јован Јовановић Змај, а први број изашао је у штампарији Арсе Пајевића у Новом Саду. ”Невен” је обележио одрастање многих генерација и таква литература, специјализована за децу и младе је више него потребна. Сигуран сам да ће уредништво часописа успети да заинтересује читаоце и да ће бити својеврстан савезник деци током одрастања, те да ће задовољити њихове потребе за сазнавањем и откривањем новог, на адекватан начин, прилагођен њиховом узрасту и времену у којем живимо – истакао је Далибор Рожић.  

На промоцији је речено да је ”Мали Невен” намењен је нижим основношколским узрастима, док је тематика ”Невена” прилагођена старијим основцима. Крајем 2020. године, права издавања часописа ”Невен” и ”Мали Невен” пренета су са дневног новосадског листа ”Дневникa ад” на Новосадски дечији културни центар. Оснивач ”Невена” од 1979. године, када је поново покренут, била је Аутономна Покрајина Војводина, а сада 2020. године  ту обавезу преузео је Град Нови Сад, сместивши Јована Јовановића – Змаја културно благо у своју најмлађу установу културе, Новосадски дечији културни центар.

Како нам је рекла директорка Новосадског дечијег културног центра Александре Лукић, чика Јовин лист излазиће двомесечно, као стручна литература за децу, уз мноштво пропратних литерарних и ликовних програма. Александра Лукић је, поред осталог, констатовала да ће Дечији Центар наставити плодотворну сарадњу са Међународним фестивалом деце песника у Савином Селу и са свим основним школама широм Србије.

                                                     Радомир Чубрановић