ВУЈИЋИ СВИХ ЗЕМАЉА УЈЕДИНИТЕ СЕ


Вујићи настављају своју мисију

Властимир Вујић, професор и новинар, угледно је и цењено име у српској заједници у Мађарској.

Да спорт и политика ипак могу заједно, потврђује упоредна, једнако успешна каријера професора физичке културе и спорта будимпештанске српске гимназије и новинара, сарадника угледних српских недељника Властимира Вујића. Тренерску каријеру започео је у фудбалском клубу Младост у Новом Саду, а већ 3 деценије своја знања успешно преноси бројним генерацијама, које постижу врхунске резултате и то на највишим нивоима свих школских такмичења у Мађарској.

Прилог Вање Васић

“Схватајући да се идентитет чува и спортом одлучио сам да покушам да направим то што сам у Србији направио. Срби су возили све могуће завршнице, фајналфорове…једном кад сам ушао на државно финале примио нас је и министар спорта у влади Виктора Орбана и интересантно да је рекао: “Ви сте мађарско злато”, а ја сам Србин, нисам Мађар. Он је то рекао јер смо ми мађарска државна школа, да је то успех мађарске државе, тако да сам морао неке ствари поново да пресложим и да погледам и ту страну”, каже Вујић.

Вујић каже да је у новинарству прошао све фазе, од креативног, преко аналитичког до критичког. Пише о друштвено-политичким приликама у Мађарској и о томе како се оне одражавају на регион.

“Критикујем политичке акције и пројекте за које сматрам да има места за критику, не гледајући да ли је то опозициона или позициона акција. Тако да сам успео да останем свој, кад то кажем, да поред знања, задржим и свој карактер и свој став”.

Са поносом истиче да је Куљанин и да је велики локалпатриота. Укључио је родну Кулу у бројне прекограничне програме, од културних до привредних и спортских.

“Успео сам да их повежем по питању многих ствари, од културе до спорта, а помагао сам им и у налажењу партнера за прекограничне заједничке пројекте, јер Србија не може као кандидат да апликује за преприступне фондове, тако да налазе заједничке пројекте и успевају”, каже Вујић.

Као и његови презимењаци Вујићи, од којих му је Јоаким даљи рођак, и Властимир својим ангажовањем оставља траг потомству. Добитник је многих признања, од којих се издвајају – звање Српског витеза Првог реда од стране Културно-историјског центра „Српска круна” из Крагујевца, награда за животно дело у новинарству „Златно перо Штајерске”, као и награда Теслине научне фондације за дугогодишњи рад на повезивању Срба у региону са матицом и залагање за српску заједницу у Мађарској.