ПРИЈЕМ ЗА ПРОФЕСОРА ВУЈИЋА

                         ПРИЈЕМ ЗА ПРОФЕСОРА ВУЈИЋА

У општини Кула, поводом добијања меморијалне медаље „Светозар Милетић“

                Председник општине Кула (Србија) Дамјан Миљанић приредио је по доласку у родни град (почетком августа) свечани пријем за суграђанина Властимира Вујића, који 27 година живи у Будимпешти (Мађарска) и ради као професор у Српској гимназији „Никола Тесла“. Повод за пријем је признање, меморијална међународна медаља „Светозар Милетић“, које је Удружење Срба из Словачке доделило Властимиру Вујићу за промоцију српске културе у региону Средње Европе, као и за развој српске културе,  информисања и спорта Срба у расејању. У дужем срдачном разговору професор Вујић је говорио о свом раду у јединој дванаесторазредној васпитно-образовној установи Срба у Мађарској, као и у још два јавна посла која обавља – новинарском спортском!

                    „Пажња која ми је указана у кулској општини наравно да прија и она ми је најдража јер никада нисам прекинуо контакте са родном Кулом. Дуго година сарађујем са локалном самоуправом. Помагао сам, између осталог, приликом уписа  ђака из општине Кула у будимпештанску Српску гимназију, био суорганизатор двосмерних књижевних промоција, ликовних изложби и позоришних представа, посредовао у проналажењу партнера у Мађарској за прекограничне пројекте, а повезао сам и два места, Тукуљу (Мађарска) и Црвенку (Србија), који су се потом и збратимили“! – рекао је професор Властимир Вујић, који је први институционално и појединачно повезао и Србе из Мађарске и Словачке и потом био редован учесник и сведок свих народносних активности Удружења Срба у Словачкој Републици.

                     На крају свечаног пријема, којем су присуствовали и Владимир Ђуровић, челник Скупштине општине Кула, као и помоћници председника општине Љубица Тијанић и Страхиња Паравина, председник општине Дамјан Миљанић је професору Властимиру Вујићу даривао поклоне са симболима општине, док је професор Вујић њему уручио комплет књига о полумиленијумском трајању и понављању Срба на просторима Мађарске и Словачке.

Фото: Дамјан Миљанић.