TRŽIŠTE SPORTSKE ANALITIKE DO 2026. PORAŠĆE ZA ČETRDESET PROCENATA

KAKO JE TEHNOLOGIJA IZ KORENA PROMENILA SPORT I KAKO ĆE GA PROMENITI JOŠ VIŠE

Sport se menja iz korena: VAR, praćenje otkucaja srca, brzine i načina kretanja, merenje snage šuta/udarca…

Tekst i foto: Vlastimir Vujić (Budimpešta)

U evropskom fudbalu Nemci već dugo prednjače u saradnji sa softverskom firmom SAP, dok među klupskim ekipama obećava saradnja Real Madrida i Mikrosofta. Danas informatika i statistika vaspitavaju vrhunske talente a ne „osećaj“ i iskustvo trenera

Kolika je verovatnoća da će tim A pobediti B tim? Kako povreda X osobe (osoba) utiče na šanse ekipe u finalu? Obrada velikih količina podataka koji pristižu od samih sportista (i koji se brzo menjaju!) i raznoraznih statistika (velikih obima brojki), toliko se ubrzala poslednjih decenija da danas, zapravo, informatika i statistika vaspitavaju vrhunske talente a ne „osećaj“ i iskustvo trenera.

Informacije o vrednostima krvnog pritiska, brzini otkucaja srca i biomehaničkom držanju (položaju) tela dobijaju se u realnom vremenu, i na osnovu njih se mogu razviti nove strategije.

Istraživanja su pokazala da će između 2019. i 2026. godine tržište sportske analitike rasti za (neverovatnih) četrdeset posto, dostižući do sredine treće decenije ovog veka oko 6,5 milijardi dolara!

Trodimenzionalna putanja lopte

Pripremajući se za Evropsko fudbalsko prvenstvo (EURO 2021), engleski menadžer Garet Soutgejt (Gareth Southgate) izjavio je da je danas tehnologija bitna u svakom sportu, u svakom planu i programu za trening, jer može da pokaže sasvim nove načine za povećanje performansi. On je objasnio da je nekada njih osamnaest u upravnikovoj kancelariji i gledalo devedesetominutne mečeve od prvog do poslednjeg minuta, na VHS kaseti. Sada, međutim, svi treneri i pomoćnici — mogu proceniti važne utakmice samo po nekoliko detalja koji su ključni po timu.

U evropskom fudbalu Nemci već dugo prednjače u saradnji sa softverskom firmom SAP, dok među klupskim ekipama obećava saradnja Real Madrida i Mikrosofta (Microsofta), kao i Mančester Junajteda (Manchester United) i AON! Fudbal se relativno dugo odupirao tehnološkom napretku.

Inače, sistem „Oka sokolovog“ postoji od početka milenijuma i prvi put je korišćen u kriketu 2001. godine. Od tada se primenjuje i u tenisu, badmintonu, ragbiju, karlingu, snukeru i odbojci.

Kamere visoke rezolucije smeštene na različitim tačkama stadiona ispituju putanju lopte iz različitih uglova, a zatim koriste triangulaciju (i druge matematičke formule) kako bi stvorile trodimenzionalnu sliku putanje. Granica greške je unutar pet milimetara. Međutim, FIFA je dozvolila testiranje tehnologije gol-linija, zasnovanim na sistemima „Sokolovih očiju“, isključivo zbog niza pogrešnih sudijskih odluka na Svetskom kupu 2010. godine.

SAD prednjači u napretku obrade podataka kako bi pomogla sudijama i sportistima. Od 2014. NFL (Profesionalna liga Severnoameričkog fudbala) koristi sistem u „jastučićima“ koji se nalaze u opremi na ramenu igrača, koji timovima šalju neobradjene podatke o maksimalnoj brzini, ubrzanju i predjenom putu.

NHL (Severnoamerička profesionalna hokejaška liga) godinama eksperimentiše kako bi pratila kretanje pakova (sredstva za igru i igrača), a MLB (Severnoamerička profesionalna bejzbol liga) 2017. godina dozvolila je dobrovoljno korišćenje naprava za bolje razumevanje performsnsi igrača. Zahvaljujući naprednim tehnologijama za video i analizu podataka, posmatranje igrača ne samo da može da se koristi na licu mesta, već se može koristiti i na način daljinske verifikacije bilo kog člana tima!

Virusna situacija je dodatno ojačala tehnološku zavisnost sporta, jer je na turniru na šljaci nekoliko sportova pružilo povećanu zaštitu sportistima uz pomoć tehnologije. Na primer, na severnoameričkim muškim i ženskim prvenstvima u profesionalnoj košarci igrači su igrali u pametnom prstenu koji je neprestano pratio telesnu temperaturu, disanje i brzinu otkucaja srca sportista. Koristeći sličan pametni uređaj, turnir u golfu PGA Tour takodje je filtrirao virus korone na jednom od asimptomatskih igrača.

Predvidivi rizik od povrede igrača

Pred ovogodišnji Rolan Garos postojala su brojna mišljenja da će Rafael Nadal pobediti na turniru na šljaci jer melje protivnike svojim dugotrajnim (vremenskim) trčanjem i razmenom raznovrsnih udaraca. Španski sportista se oprostio od turnira porazom od Novaka Đokovića, koji je na kraju osvojio Grand Slem. Statistika koja je objavljena, pokazala je da je Španac (samo) u kratkim razmenama udaraca bio dominantan.

Još jedan primer. Nakon što je 2009. Rodžer Fededer izgubio na Australijan Openu u pet setova, trener Daren Kejhil analizirao je poene. Švajcarac je, prema njegovom mišljenju, igrao previše agresivno i rizično, dok su pozicije i udarci njegovog reketa pokazali sasvim drugo!

Tehnologija takođe može pomoći u izbegavanju ozbiljnih povreda. GPS, merač učinka, merač pulsa, pedometar, pametni uređaji sa brojačem potrošnje kalorija sada su uobičajeni, a uređaji za merenje otkucaja srca i uredjaji za merenje nivoa dehidracije, mogu spasiti život. Ako uspeju da predvide rizik od povreda, klubovi mogu pobedjivati u nizu više mečeva sa istim igračima, što donosi rast prihoda, a igrači izvlače maksimum iz planirane karijere. U 2019. godini NFL je izgubio pet stotina miliona dolara zbog povreda igrača, a liga od tada koristi tehnologiju učenja preko mašina (aparata, od Amazon Veb Servisa).

Međutim, tehnologija još uvek nije savršena a i nije toliko prisutna u svim sportovima. Američki fudbaler Kori Stringer 2001. dobio je moždani udar na terenu od vrućine, a nekoliko evropskih sportista umrlo je od srčanog zastoja (npr. Mikloš Feher 2004.). Tada je nekoliko kompanija počelo da meri puls i nivo dehidracije, a u roku od samo deset godina broj umrlih sportista dramatično je opao. Ali ne mogu se svi slučajevi sprečiti, kao što pokazuje kolaps danskog fudbalera Kristijana Eriksena na EURO 2021.

Prodaja izmerenih podataka kladionicama

Pored zaštite života, poboljšanja performansi i usavršavanja sudijskih odluka, terhnologija menja i način na koji se gledaoci zabavljaju i takmiče. Na novim i renoviranim američkim stadionima, na primer, tokom fudbalskih ili bejzbol utakmica, oni koji sede na stadionu dobijaju ekskluzivni sadržaj koji nije dostupan internet i televizijskoj publici! Neposredne statistike i predviđanja krajnjeg rezultata učiniće gledaoce drugim (rezervnim) sudijom, mameći navijače na stadione na uštrb udobnosti kauča. Interaktivnost se isplati!

Na evropskom prvenstvu u konjičkim sportovima 2014. godine, prvi put je korišćena aplikacija koja je gledaocima pružila priliku da sa sudijama zajedno uživaju, daju ocene u doterivanju konja, a zatim su bili u prilici da preko telefona prate prepreke zahvaljujući kamerama na kacigama. Aplikacija je višestruko uvećala broj kupaca karata sledeće godine! Nije tajna da sportske igre (u saradnji sa emiterima) koriste podatke igrača kako bi poboljšale sam doživljaj navijaču. Nove metode održavanja kontakata mogu dovesti do novih izvora prihoda.

U nemačkoj rukometnoj ligi fizički učinak igrača već se prikazuje u realnom vremenu na mestu dogadjaja i na društvenim mrežama. Prodaja izmerenih podataka postala je dodatni izvor prihoda za igrače i lige koje su kupile „fantazi sportske lige“, kladionice, emiteri i kompanije koje nude zdravstvene usluge!

Obrada zdravstvenih podataka zahteva posebne garancije. Organizacije za upravljanje podataka koje pogrešno i nepravilno informišu sportiste o tome kako i u koju svrhu će se njihovi podaci koristiti — mogu stvoriti ozbiljan pravni problem. U SAD su mnoge sportske organizacije u ugovorima igrača izložile detalje rukovanja podacima. Međutim, to može uključivati i prenošenje zdravstvenih podataka koji nisu direktno povezani sa sportskim aktivnostima, poput funkcija spavanja. U Velikoj Britaniji fudbaleri su (već) tužili kompanije za obradu podataka, zbog profita koji ostvaruju od njihovog korišćenja. Pored problema sa korišćenjem podataka, rizik od odluka zasnovanih na „tvrdo“ analiziranoj igri je taj, što će igra biti manje prijatna i — što će na kraju pokvariti sportsko uzbuđenje. U MLB ligi, na primer, detaljna analiza je dovela do vremenski duže igre, ali sa znatno manjim brojem akcija, odnosno značajnim smanjenjem defanzivnog kretanja (ili trčanja prema svojoj polovini terena!). Ovaj proces čini sportsko kladjenje predvidljivijim, čineći 13 procenata ukupne kladioničarske industrije vredne hiljadu milijardi dolara!

Mnoge kladionice sportsko klađenje privlači zbog bogatstva dostupnih informacija i statistika, čak i u stvarnom vremenu. A ako treneri koji rade na istim podacima podstiču sportiste da igraju sigurno igru kojom se bave profesionalno, sport će, s jedne strane obezbediti siguran izvor prihoda kladioničarima (što će primamiti još više ljudi na kockanje!), a s druge strane — može dovesti do bankrota sportskih kladionica ili nestanka samog osećaja uzbudjenja… Stručnjaci, međutim, kažu da je to još daleko, jer je saradnja sporta i informatike još u povojima. Pogotovo u državama sa znatno manjim finansijskim sredstvima koja im onemogućavaju testiranje novina, jer nemaju dovoljno, „pametnih“ alata i uređaja.

Teško je prevazići pomenuti nedostatak, ali je (što se „pametnih“ tehnologija tiče) pretpostavka analitičara — da će u prvi plan doći do jedne takve regulative koja će podsetiti na slučaj zabrane „ajkula dresova“. Tako da će u budućnosti biti potreban jedan novi (zdravi) model ravnoteže, jer će više od trećina država (koje neće biti u mogućnosti da sebi priušte hi teh — visokotehnološku opremu) — zadržati klasični (izvorni) oblik sporta!