У Липару откривен споменик солунским добровољцима

ФОТО: ВЛАСТИМИР ВУЈИЋ

ПИШЕ: РАДЕ БАКРАЧЕВИЋ

Кула, 28.08.2021. – Липарчани данас, на Велику Госпојину, славе сеоску славу. Ове године прослава је утолико значајнија, јер се слави и 100 година од оснивања села, а организатори су за све посетиоце припремили богат културно-уметнички спортски и забавни програм.

Данашњи програм прославе почео је јутрос у девет часова литургијом поводом Храмовне славе са троструким опходом око Храма.  Након литургије домаћини и гости су положили венце и цвеће на споменик погинулима у Народноослободилачкој борби. У сали Дома културе је потом одржана Свечана академија. Тачно у подне у центру села откривен је споменик солунским добровољцима.

Споменик су открили Сара Баришић, праунука добровољца Мие Баришића и Урош Микулић, чукунунук добровољца Бурсаћ Митра.

Венце на споменик су положили представници Удружења потомака солунских добровољаца Липар, представници локалне самоуправе и Удружења ветерана жандармерије „Књаз Михаило“ из Куле.

-На бронзаним таблама написана су имена и презимена две стотине једанаест солунских добровољаца оснивача Липара. Ово је први пут да овакво спомен обележје постоји у нашем селу. Сматрамо да смо овим исправили вишедеценијску неправду, рекао је  Владимир Војиновић, председник Удружења потомака солунских добровољаца из Липара. Он је нагласио да Удружење тренутно има око три стотине чланова и да је иницијатива за изградњу споменика била изузетно добро прихваћена. Томе у прилог иде и чињеница да су сва средства за сам споменик прикупили чланови Удружења, а да је изградњу платоа помогла општина Кула.

Председник општине Кула Дамјан Миљанић је рекао да не смемо заборавити све оне који су у било којем од претходних ратова дали своје животе за ову слободу у којој данас живимо и за ову Србију у којој данас живимо.

„Општина Кула је увек била и остаће партнер да помогне али без иницијативе и великог рада које су, пре свега, становници Липара, Удружења потомака солунских добровољаца из Липара, као и Месна заједница Липар уложили у претходном периоду, не би било могуће све ово урадити и организовати. Подсећамо се данас на славну прошлост и историју, на наше храбре претке који су дали своје животе да би могли данас да живимо у слободној Србији“, рекао је предсеник Миљанић.

Подсећамо да је прослава сеоске славе у Липару почела јуче такмичењем у кувању пасуља у котлићу „Пасуљијада 2021“, затим фудбалском утакмицом и дружењем ветерана ФК Липар и ФК Црвена звезда, промоцијом романа „Велики јуриш“, аутора Слободана Владушића. У вечерњим сатима на спортским теренима ОШ „Никола Тесла“ уприличен је заједнички наступ СКЦ Бачка Топола и КУД Липар.

Прослава Велике Госпијине, односно сеоске славе завршава се данас вечерњим богослужењем и примопредајом кумства са сечењем славског колача и на крају концертом певача Бобана Рајовића.

Покровитељи манифестације су Месна заједница Липар и Туристичка организација општине Кула.

Komentari

Potomci STANKA KOVACA: SLAVA I POSTOVANJE DOBROVOLJCIMA Velika zahvalnost na svemu sto su uradili potomci .

Властимир Вујић: Врло сам поносан када сам на видео снимку (на 1:23 минуту) на Споменику угледао и прочитао презиме и име свог рођеног ДЕДЕ (татиног оца), солунског добровољца – ВУЈИЋ ТРИФУНА!… Имао сам (као мали дечак) десетак прилика да се и уживо уверим каква је громада од горштака био, али и лично да чујем колико су волели своју Србију за коју су били спремни на сваку жртву…! Памтим и вокабулар тог мога славног и храброг претка, личког Србина. Волео је да га ословљавају са “Тривун”, а не Трифун, за млеко је говорио вареника, за флашу боцун, за парче (хлеба) штруца, а за кукуруз – куруз!… Када сам га једном питао зашто га не зове кукуруз, одговорио ми је – НЕЋУ ДА КУКАМ (коинциденција је да управо прва четири слова у називу то и симболишу!)… ВИШЕДЕЦЕНИЈСКА НЕПРАВДА ПРЕМА СОЛУНСКИМ СРПСКИМ ХЕРОЈИМА ЈЕ ИСПРАВЉЕНА, СПОМЕНИК ДОБРОВОЉЦИМА УВЕК ЋЕ ОЖИВЉАВАТИ КУЛТУРУ СЕЋАЊА ГЕНЕРАЦИЈАМА СРБА КОЈЕ ДОЛАЗЕ… ЗА ВЕК И ВЕКОВА!

2021-08-29 23:41:3