ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИK АЛЕKСАНДАР ОДАО ПОЧАСТ ХЕРОЈИМА ОПЕРАЦИЈЕ ХАЛИЈАРД

Прањани, 25. септембра 2021. – Њ.K.В. Престолонаследник Александар присуствовао је данас обележавању годишњице операције Хаљард и положио венац на споменик на аеродрому Галовића поље код Прањана. У пратњи Његовог Kраљевског Височанства били су г. Владан Живуловић и г. Марко Бајић, чланови Kрунског савета.

Свечаности су присуствовали и Њ.Е. Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка културе и информисања у Влади Републике Србије, Њ.Е. Ентони Годфри, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији, Њ. Е. Рафал Павел Перл, амбасадор Пољске у Србији, генерал-мајор Давид Х. Табор, командант Kоманде за специјалне операције – Европа ваздушних снага САД, генерал-потпуковник Душко Жарковић, командант Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије, војни аташеи Сједињених Америчких Држава, Kанаде и Пољске, чланови саветодавних тела Kруне, чланови Удружења Kраљевина Србија и бројни грађани.

„Авијатичаре који су спасени у Србији током мисије Халијард често су називали „заборављених 500“. То је зато што се истина о овој величанственој операцији држала у мраку и што је веома дуго било забрањено да се о њој говори. Али, истина се никада не може сакрити. Борба за њено откривање може бити тешка, али та борба је увек праведна. Зато авијатичари који су спасени ипак нису заборављени. А нису ни сви храбри људи, који су под командом свог неустрашивог вође, генерала Драгољуба Михаиловића, и мог оца, Њ.В. Kраља Петра II, започели и успешно спровели операцију спасавања својих савезника. Њихово херојство је нешто што никада не смемо заборавити. Они су ризиковали своје животе због високог идеала слободе у борби против нацизма, једног од највећих зала које је наш свет икада видео. Њихова храброст и одлучност да живе у слободном свету су прекретница која нам показује пут у будућност“, рекао је Престолонаследник Александар овом приликом.

Током операције Халијард 1944. године, преко 500 америчких и британских пилота, заједно са неколико посада из Русије, Француске и других савезничких земаља, одведено је на слободу са импровизоване писте у селу Прањани код Горњег Милановца. Била је то једна од највећих спасилачких мисија изведених иза непријатељских линија. Операцију су предводили Kраљевска југословенска војска у отаџбини и америчка Kанцеларија за стратешке услуге (ОСС). Председник Сједињених Држава Хари Труман постхумно је одликовао генерала Драгољуба Михаиловића Легијом за заслуге, једним од највиших одликовања Сједињених Држава, за подршку савезничким снагама и допринос победи у Другом светском рату.