Четврти демографски самит у Будимпешти 23. и 24. септембра

Vlastimir Vujić

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА ШТАЈЕРСКЕ НОВИЦЕ, ПИШЕ ВЛАСТИМИР ВУЈИЋ

НАТАЛИТЕТ ВАЖНИЈИ ОД ЛИБЕРАЛНОГ МАРКСИЗМА И     ПРОМЕНА КЛИМЕ!

Beseda premijera Slovenije Janeza Janše na Skupu o demografiji u prestonici Mađarske

                  Четврти Демографски самит (са циљем противљења „расељавању становништва“, и позивом хришћанским паровима да имају више деце!) који се у главном граду Мађарске одржава сваке две године (први је био 2015.) и овога пута формирао је два „ушанчена“ табора, присталица и опонената скупа. Противници управо одржаног дводневног (23. и 24. септембра) Форума о демографији и породичним вредностима у Будимпешти, (насловљеног са „Породица – кључ одрживости“), нагласили су да је то био Самит анти-мигрантских и хомофобичних идеја који је учврстио репутацију Мађарске као бастиона конзервативизма у Европској унији, док су поборници Самита подвукли да је Виктор Орбан (који се често сукобљава са Бриселом због својих политика против миграција и ЛГБТ заједнице) схватио „еволуцију“ света и брани идентитет своје земље, а потом и  хришћанске Европе!

Ekspoze Aleksandra Vučića na Četvrtom Demografskom forumu u Budimpešti

                     „Док су одређене цивилизације у стању да се репродукују, Запад то или не може, или – не жели! Једни кажу да то није проблем, а други – то ћемо решити миграцијом. Међутим, управо ова друга тврдња је проблем! Није узета најважнија компонента расељавања, а то је КУЛТУРНА ДИМЕНЗИЈА ДЕМОГРАФИЈЕ! ЈЕР, У ЕВРОПИ МИГРАЦИЈЕ СУ ПИТАЊЕ ИДЕНТИТЕТА!

Izlaganje Srpskog člana tročlanog Predsedništva BiH, Milorada Dodika, na Četvrtom Samitu o demografiji u metropoli Mađarske

Све државе на Старом континенту функционишу на начин да људи који живе у њима деле (приближно) исте вредности по главним питањима и ако то није случај такве државе и нације – нестају. Зато је брига о породици, њеном благостању  и природном прираштају основна ћелија нације, тиме и друштва! Мађарска влада пре шест година направила је државни пројекат у овој области који већ даје квалитетне резултате“ – рекао је мађарски премијер Виктор Орбан на отварању Четвртог демографског самита у Будимпешти, аргументујући да су мере његовог кабинета (које су имале за циљ подстицање бракова и повећање наталитета у Мађарској, субвенционисаним кредитима, већ проузроковале велики број венчања и пораст прираштаја мађарског становништва!).

Lideri Srba na dvodnevnom samitu Brige za porodicu u Budimpešti, Vučić i Dodik posetili su Crkvu Svetog Đorđa (koja pripada Eparhiji budimskoj), gde ih je dočekao Vladika Lukijan sa sveštenstvom.

Уведено је и више пореских олакшица за младе породице. Према програму Владе, парови који се региструју пре невестиног 41. рођендана, добијају партиципиране кредите до 10 милиона форинти (1 евро-355 форинти). Трећина кредита не мора се вратити ако пар буде имао двоје деце, а цели дуг ће бити избрисан ако имају троје деце. За четврто дете мађарске фамилије ослобођене су плаћања пореза!… У првих девет месеци 2019. године склопљено је 20 одсто више бракова него у истом периоду 2018. (то је највећи број склопљених бракова од 1990.). Само у септембру прошле, 2020. године, склопљено је 29 одсто више бракова него у истом месецу претходне године (што је највећи број венчања у том месецу у Мађарској од 1979.)! За субвенционисане кредите пријавило се преко 100 хиљада брачних парова!

Na Samitu je učestvovao i nekadašnji potpredsednik SAD – Majk Pens

                  Наравно, то је северног комшију Србије и по наталитету приближило простој репродукцији од 2,1 одсто у земљама чланицама ЕУ. Мађарска је са 1,43 одсто дошла на 1,98 процената!

                  „Када је реч о демографији и наталитету, и у случају Србије потеже се питање националног опстанка. Оно ће ускоро за многе државе у региону, али и у Европи, постати најважније политичко питање! Јер, Стари континент је пре две деценије у демографском расту света учествовао са 20 одсто, данас са 10, а за пет година ће са свега 7 одсто. Само једна афричка земља, Нигерија, за 30 година имаће више становника него цела ЕУ, више него САД“! – рекао је на будимпештанском Самиту председник Србије Александар Вучић, критикујући однос јавности према демографским питањима, рекавши да њом доминира тип „либералног политичког марксизма“ који подучава људе новим теоријама које треба да промене њихове животе, али их мењају на такав начин да изгубе могућност за сопствени опстанак!

Premijer Mađarske govori 23. septembra na Četvrtom Demografskom samitu u Budimpešti

                  „Ја разумем да питање климатских промена буде важно за САД или Кину, али колико то може да буде занимљиво за Србију или Мађарску? Да ли је то за нас најважније питање? Да ли је то заиста битније од демографског питања? Битније од будућности наших земаља и народа? Наше деце? Сигурно да није! – додао је Вучић, истичући да је део демографског програма мађарске владе (али и других програма) имплементирао и у српске пројекте у одређеним областима и да – већ дају резултате! Наравно, потребно је стрпљење и време, јер реч је о – процесима! Навео је такође, да је премијер Виктор Орбан „био довољно храбар да изгради одличне везе са Србима“, и додао да то „није био лак задатак“ с обзиром на „тешку прошлост“ две државе.

                   Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је, уз лидере Вишеградске групе, такође био учесник Четвртог демографског самита у Будимпешти, изразио је забринутост за састав становништва у Европи због доласка избеглица са Блиског истока.

                    „Морам рећи да себична европска политика празни Балкан, који ће се пунити мигрантима, који долазе са различитим културама, и с правом се питам: Да ли ће за неколико деценија Европљани живети у Европи? – рекао је Додик и додао да долази из земље где није све одређено, где су распадом СФРЈ наслеђени бројни проблеми и да је током грађанског рата у БиХ број рођене деце (што је у склопу теме Самита) био много већи него у доба мира?! То сматра потпуним апсурдом!

                   Премијер Словеније (која тренутно председава ротирајућим председништвом ЕУ), Јанез Јанша, на Самиту је подсетио да демографске промене утичу на све аспекте живота, укључујући школски, порески и пензиони систем. Ако нема потрошача – нема ни економије, ако нема ученика – нема ни школа. У половини европских држава становништво све брже почиње да се смањује, да нестаје. ПОРОДИЦА ЈЕ ЈЕЗГРО ДРУШТВА! Има много младих људи који хоће да заснују фамилију, који желе да имају децу, али немају финансијских услова за то! Државе бројним олакшицама требају да подрже  младе да их заснују, породица се мора СТАВИТИ НА ПРВО МЕСТО!

                 „Иако су економска стабилност и боље плате важне, наталитет се не односи само на економију. О томе сведочи чињеница да су финансијски услови данас широм света знатно бољи него што су били пре пола века, али често смо сведоци да управо најбогатије земље имају најнижи наталитет. Дакле, све зависи од руководстава држава и њихових лидера! – категоричан је био словеначки премијер Јанез Јанша.

                    Уместо масовних, неконтролисаних миграција, чешки премијер Андреј Бабиш, једино одрживо решење за спречавање демографског „изумирања“ Европе, види у – повећању броја новорођених. Дакле, у породици као кључу одрживости, као темељу друштва. Иако се у Чешкој у последње три године наталитет повећао, земља је још далеко од стопе плодности од 2,1 одсто која је неопходна за „преживљавање“ нације! Бабиш је пад жеље за рађањем, између осталог, приписао – расту каријера и финансијским тешкоћама младих парова.

                    „Обликовање друштвене свести младих врло важан је сегмент. Велики сам противник новокомпонованог аргумента против рађања, који сам лично назвао климатска догма. Његови промотери тврде да – ако што мање људи живи на Земљи – биће мањи отисак угљендиоксида. Каква је то порука? Да човечанство треба да изумре да би се спасила планета Земља? – запитао се премијер Бабиш називајући апсурдним „ДА ЗБОГ ЗАШТИТЕ КЛИМЕ НЕ ТРЕБА ИМАТИ ДЕЦУ“?

                     Гост форума о демографији и породичним вредностима у Будимпешти био је и бивши амерички потпредседник Мајк Пенс (када је председник САД био Доналд Трамп). Пенс (који припада ултра- конзервативном крилу Републиканске странке), у уводу је рекао да је западни свет захваћен кризама – здравственом, економском, психолошком…! Губи се поверење у традиционалне вредности, у институције. Породица је у кризи. Све више је развода и абортуса, све мање бракова и новорођене деце… А најважније што треба знати је – да само снажне породице формирају снажне друштвене заједнице, а оне потом праве – моћне нације и јаке државе!

                   „Сада видим, да с пуним правом, земље Централне и Источне Европе одбацују визију модерне левице о трансценденцији постхришћанских, постнационалних и породичних институција! Овде сви сада имамо визију снажне, независне, суверене нације – а то је засновано на просперитетним, мирним и здравим фамилијама. Лично сам са председником Трампом направио и применио такву визију у САД! Ојачали смо породице, заштитили границе земље, отворили нова радна места, смањили порезе. Радикално смо смањили стопу илегалне имиграције, зашто што су отворене границе некомпатибилне са јаким породицама! – изјавио је Мајк Пенс, истичући да у глобалној елити  постоји консензус да је институција породице застарела и непотребна на много начина!? Каже се да породица сада има „споредну улогу“ у односу на државу, али управо чињеница да држава истискује родитеље из подизања деце доказује да примарна улога припада родитељима…!!!

                   Кажимо на крају, да је на дводневном панелу у Будимпешти учествовало око 70 говорника и да су лидери земаља Средње Европе потписали заједничку Декларацију у којој се наводи да имиграција не сме и неће бити одговор на пад наталитета Европске уније, те су позвали земље чланице да породичну политику искључиво држе под националном надлежношћу! „ПОВЕЋАЊЕ БРОЈА ЕВРОПСКЕ ДЕЦЕ ЈЕДИНИ ЈЕ КЉУЧ ЗА ОЧУВАЊЕ ЕВРОПСКЕ ХРИШЋАНСКЕ КУЛТУРЕ И ДРУГИХ ВЕРСКИХ ТРАДИЦИЈА ЗА ДРУГЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ“, последња је реченица у будимпештанској Декларацији!

Антрфиле

Епископ будимски Лукијан са лидерима Срба

Ништа лепше од братске слоге!

 Председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад  Додик, посетили су 22. септембра (дан пре почетка Самита у мађарској метрополи) српски православни храм Светог Георгија у Будимпешти где их је дочекао Епископ будимски (и администратор темишварски) – Лукијан.

                     „У име свештенства, монаштва и верног народа у Мађарској, имам част да поздравим два наша лидера и борца за своју нацију! Каже Свето писмо: Шта има боље и лепше него да браћа живе заједно, а то сте ви драги председници. Није вама лако, можда људи и не знају, али Бог све види и све зна и добро сте учинили што сте и овај пут ушли у дом Божији, и то баш у храм Светог Георгија Победоносца. Када уђеш у воденицу не можеш да не покупиш бар мало брашна, а у храму –  помоћи Божије – која вам уз нашу подршку свакако треба. Велика дела чините учвршћујући пријатељство мађарског и српског народа, а нарочито вашом помоћи Епархији будимској. Све памтимо, и са захвалношћу за учињено и – што ћете у наредним годинама свакако чинити на многаја љета“! – поручио је Владика Лукијан.