У ЕУ почела јавна расправа о заштити новинара од СЛАПП тужби

Европска комисија покренула је јавну расправу о свом плану заштите новинара и бораца за људска права од судских спорова који имају за циљ да им ограниче рад.

Информације из јавне расправе послужиће за предстојећу иницијативу Европске комисије о тзв. стратешким тужбама против учешћа јавности (СЛАПП) које бизнис, владе или појединци често користе да ућуткају људе из медија или посленике на пољу људских права.

“Новинари и браниоци људских права треба да буду чувари наше демократије а не да буду правно узнемиравани како би их они на власти држали под контролом. Јавна расправа ће нам помоћи да разумемо шта треба да урадимо да их заштитимо”, рекла је поводом покретања јавне расправе потпредседница Европске комисије за вредности и транспарентност Вера Јурова.

Предложена иницијатива о СЛАПП објављена је у децембру 2020. у склопу Акционог плана за европску демократију, широког пакета мера усмерених на јачање слободних избора, заштиту слободе медија и борбу против дезинформација.

Употреба СЛАПП тужби против новинара у Европи расте а позиви ЕУ да предузме мере против таквих тужби учестали су од убиства малтешке истраживачке новинарке Дафне Каруане Галиције 2017. Против ње је било покренуто 47 СЛАПП тужби.

Раније ове године више од 100 организација потписало је отворено писмо Савету Европе у коме се траже препоруке за борбу против све чешћег коришћења СЛАПП на континенту, у земљама ЕУ и оним ван блока.

СЛАПП тужбе “злоупотребљавају правне и правосудне системе ради цензуре, застрашивања и учуткивања новинара и бораца за људска права”, рекао је европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс описујући их као “претњу демократским вредностима и основним правима”.

“Иницијатива Европске комисије ће се бавити том претњом и помоћи да се обезбеди правилно функционисање контроле”, додао је европски комесар.

Јавна расправа је почела 4. октобра и трајаће до 10. јануара 2022. а усвајање иницијативе очекује се током пролећа.

Међу недавним акцијама Комисије под окриљем Акционог плана за демократију су и увођења Препорука за безбедност новинара и подстицај за ширу подршку када је у питању ажурирање Кодекса праксе о дезинформацијама из 2018.

Европосланик Тимо Велкен (Tiemo Wölken), известилац Одбора за правне послове ЕП (JURI) за СЛАПП тужбе, рекао је за EURACTIV да “морамо да развијемо снажнију правосудну сарадњу давањем заједничких правила о томе како се носити са СЛАПП”.

“То мора укључивати, али се не ограничава на, јасну дефиницију СЛАПП, правила о поверљивости истрага и извештаја, укључујући изворе информација, као и правила која жртвама дају могућност да добију отказ”, додао је Рејндерс.

Велкен је рекао да ће бити уведене и незаконодавне мере, “нпр. увођење преко потребних и робуснијих фондова за подршку жртвама СЛАПП или увођење ефикасне помоћи, информација и практичних савета и подршке на једном месту као ‘прве помоћи’ за жртве СЛАПП”.