“Sedmica” četvrt veka stara

Ljubiša Simić

       “Dvadeset i pet godina Udruženja pisaca “Sedmica” iz Frankfurta je jubilej kontinuiranog preglaštva na polju kulture i umetnosti, očuvanja srpskog jezika i pisma, zbližavanja matice i dijaspore i sve obimnije evropske kulturne razmene”.

        Ovo je povodom četvrt veka postojanja i rada Udruženja pisaca srpskog i pravoslavnog porekla u Evropi zapisano u izdanju monografije povodom 25 rođendana.

        Kada je tokom 1995. godine u Frankfurtu formirano  Udruženje pisaca “Sedmica”, čiji je prvi predsednik bio nastavnik Milutin Alimpijević, a potpredsednik Aleksandar Saša Obradović, ovo društvo imalo je dvadesetak članova. Osnovno je da bude oaza srpske poezije i pismenosti u rasejanju, čuvar srpskog jezika i kulture, kuća mladih i starijih pisaca, javna scena za predstavljanje dela naših autora iz dijaspore i spona sa otadžbinom.

      Za izrastanje “Sedmice” u evropsku instituciju kulture najzaslužniji je predsednik Ljubiša Simić, koji vodi udruženje poslednjih decenija. Simić ,(Tulare 1970), je srpski aktivista i pisac. Školovao se u Medveđi, Leskovcu, Prištini i Frankfurtu. Studirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Prištini. Od devedesetih živi i radi u Nemačkoj. Organizuje književni rad, tribine, festivale, susrete i Sajam srpskih knjiga u Frankfurtu. Aktivno se zalaže za očuvanje maternjeg jezika, ćirilice, srpskog identiteta i kulture u rasejanju.

       Objavio je pet knjiga pesama: „Tamo `vamo“ i „Vodoskok reči“ za odrasle, „Mače Naopače“, „Uzbuna“  i dvojezičnu knjigu  za decu (na srpskom i nemačkom) „Maraton“. Priredio je više zbornika, antologija i leksikona pisaca iz rasejanja. U monografiji posvećenoj 25 godini rada napisao je:

      „ Svi koji pišu na svom jeziku i svi koji čitamo, ne treba klonuti duhom, već izdržati na sudbinskoj stazi književnog poziva, negujući srpski jezik kao najveću svetinju za mlađe generacije“.

       U toj misiji kulture, obrazovanja i umetnosti “Sedmica” je najbolja u srpskoj dijaspori.  Održava već tradicionalne Majske susrete pisaca iz dijaspore i Srbije u Frankfurtu i Oktobarske susrete pisaca na Sajmu knjiga u Frankfurtu i Sajmu knjiga u Beogradu.

         Udruženje sa oko stotinu članova, aktivnih književnika i pesnika iz svih zemalja Evrope, Amerike, otadžbine i daleke Australije, raspisuje Majski književni konkurs i dodeljuje u Majskoj pesničkoj noći nagrade Zlatni Orfej (dobitnik Novica Sovrlić), Srebrni Orfej (dobitnik Goran Mrakić) , Bronzani Orfej (dobitnik Aleksandar Saša Jovanović) i Bambi Orfej za stvaralaštvo za decu (dobitnik Mladen Berić).

        Održava predstavljanje dela svojih članova (portret književnice Slavice Mastikose Panzalović), Pesničko veče (autora Ljubiše Stankovića Tiše), priređuje svoje Zbornike pisaca sa njihovim delima i biografijama, izdaje posebna dela (dvojezična knjiga “Prizma života” koju je priredila Dragica Šreder, književnica i prevodilac iz Hildena), vrši promocije autora iz matice (Marko Lopušina, Vanja Bulić).

         “Udruženje je književna zajednica Udruženja književnika Srbije. Sarađuje sa UKS, Udruženjem pisaca BiH, SPC, Ambasadom i Generalnim konzulatom R. Srbije u Nemačkoj, srpskim i inostranim piscima i gostuje u otadžbini i državama širom Evrope. Pokretač je mnogih humanitarnih aktivnosti pomoći ugroženom narodu, opremanja škola i biblioteka, (“Deci i narodu Kosmeta”), saradnje sa decom piscima. Dobitnik je Povelje “Arsenije Čarnojević”, 2006, Zlatne značke KPZS, gramata SPC i priznanja “Dani poštovanja” sa Međunarodnog festivala kulture u Frankfurtu 2010. godine”, kaže predsednik Ljubiša Simić.

           Sam Simić je najuspešniji pisac, tvorac himne dijaspore i nagrađivan za svoj rad mnogo puta. Dobitnik je brojnih književnih nagrada za poeziju za decu (2001, 2003, i 2006) na Majskom književnom konkursu pisaca iz dijaspore, Bronzani Orfej (2001) za pesmu „Tamo `vamo“ , koja je prozvana himnom dijaspore. Misaonik i književna nagrada „Sima Cucić“ 2011. godine za stvaralaštvo za decu. Godine 2012. nagrada „Mihailo Ćupović“ koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije.

       Dodeljena mu je Počasna gramata Saveza pisaca Rusije, Plaketa Narodne skupštine Republike Srbije, Bronzana lira 2015. godine, „Zlatna značka“ KPZS, nagrada „Zlatni krug“ za afirmaciju satire u svetu 2016. godine i Povelja Interparlamentarne skupštine pravoslavlja 2017. godine.           

        Ljubiša Simić je dobitinik Svetosavske nagrade 2019. godine Ministarstva prosvete Srbije za razvoj srpske kulture u Nemačkoj i Evropi. Član je UKS, nemačkog Književnog društva Hesen, P.E.N. centra za nemačko govorno područje, počasni član Književnog društva Kosova i Metohije  i predsednik Udruženja pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta na Majni. 

     Udruženje “Sedmica” priznaje rad i autora koji nisu njegovi članovi, ali jesu simpatizeri. Njegovi počasni članovi su, između ostalih,Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije, Novica Sovrljić, predsednik Društva pisaca KiM, Slavica Mastikosa, koordinator Sedmice u Beogradu, Milorad – Miki Milenković, jedan od osnivača udruženja i književnici, Pero Marčeta i dr Dobrivoje Bošković. Oni su se pridružili Nadi Rat, prof. Dušanu Vujčiću, Živku Avramoviću, Branku Vlahoviću, Šime Ešiću i Barbari Hefeld koji su već počasni članovi UP Sedmica.

Marko Lopušina