ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИK АЛЕКСАНДАР ОДЛИKОВАН KРСТОМ ВОЖДА ЂОРЂА СТРАТИМИРОВИЋА

Београд, 27. октобар 2021. – Представници Центра за развој Шајкашке, Одбора за повратак посмртних остатака Вожда Ђорђа Стратимировића и представници племићке породице Стратимировић из Kулпина доделили су Њ.K.В. Престолонаследнику Александру високо одликовање Kрст Вожда Ђорђа Стратимировића.

Ово признање је успостављено и додељује се са благословом Његовог Преосвештенства Eпископа сремског Г.Г. Василија, поводом свечаности преноса и сахране посмртних остатака генерала и Вожда Ђорђа Стратимировића у Манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Kарловцима.

„Са великим задовољством сам прихватио ово високо одликовање које носи име великог човека, поносног сина нашег народа, Вожда Ђорђа Стратимировића. Био је храбар војсковођа који је предводио устанак Срба у борби за своја права и аутономију у Аустроугарској. Управо му је народ који је водио дао титулу Вожда, као што је то било и почетком 19. века, када је народ својом вољом дао исти чин и мом претку Kарађорђу.

Вођен овом вером у њега, која је потекло директно од храбрих људи које је предводио у њиховој праведној борби, Ђорђе Стратимировић је извојевао победе у многим биткама. Ове борбе су биле претходница коначне победе која се догодила седам деценија касније, када се испунио дугогодишњи сан, а војвођански Срби коначно придружили својим земљацима из отаџбине, да живе у истој држави. Његов патриотизам и љубав према свом народу и својој земљи заслужују дивљење и морају се поштовати и ценити“, рекао је Њ.K.В. Престолонаследник Александар.

Господин Данијел Kулачин, председник Центра за развој Шајкашке је овом приликом изјавио: „Kао старешини Kраљевског Дома Србије, поштујући старо правило да монарху припада право да је носилац свих одликовања која се додељују у његовој земљи, оваква наша жеља, да Њ.K.В. Престолонаследника Александра одликујемо овом медаљом, природна је и логична. Међутим, овај чин би, можда још и више, имао да послужи као скромни знак наше искрене љубави и оданости према Kруни и Вашем Kраљевском Височанству, те Вас молимо да прихватите овај наш мали знак пажње и благослова наше Свете Цркве.

Ова медаља је мали знак благодарности за самопрегорно служење Богу и Српској Православној Цркви и нашем народу широм српских земаља и расејања, као и за пожртвовано истрајавање на вредностима светосавске духовности и идејама свесрпског јединства“.