Nova podoba grobnice Rudolfa Maistra.

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan

Po 87 letih generalu Maistru grobnica, ki odraža njegovo veličino

Maribor, 22. november – dan pred dnevom Rudolfa Maistra je na mariborskem pokopališču Pobrežje potekala slovesnost ob predstavitvi nove podobe grobnice, v kateri je pokopan general. Na njegov pogreb je leta 1934 prišlo kar 25.000 ljudi, grobnica pa je šele 87 let po njegovi smrti dobila podobo, ki odraža Maistrovo veličino.

 Predsednik republike Borut Pahor, predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec in župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič so danes položili vence k obnovljeni grobnici generala Rudolfa Maistra v Mariboru.

Lučka Lazarev Šerbec, predsednica Zveze društev general Maister je povedala ob predstavitvi prenovljene grobnice.

Spoštovani predsednik RS Borut Pahor!

Spoštovani gospod župan Mestne Občine Maribor Aleksander Saša  Arsenović!

Spoštovani vnuk generala Rudolfa Maistra, gospod Borut Maister

Spoštovani predsednik Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra profesor Aleš Arih!

Ob bližajočem se prazniku je prav, da se spomnimo pomembnih osebnosti in to je bil tudi slovenski sin  General Rudolf Maister. Bil je človek, ki se je za Slovence v pravem zgodovinskem trenutku znašel na pravem mestu.

Neizpodbitno je, da danes ne bi imeli slovenske Štajerske, slovenske Koroške in slovenskega Prekmurja, če ne bi bilo generala Maistra in njegovih borcev za severno mejo

Spoštovani!

Danes stojimo pred obnovljeno grobnico generala Rudolfa Maistra. Slovenske domoljube je 26. julija 1934 presenetila vest, da je v Uncu nepričakovano ugasnilo življenje generala Rudolfa Maistra. Njegova zadnja pot v Maribor je bila veličastna. Pogrebna slovesnost se je začela 28. julija na Glavnem trgu, kjer se je zbralo 25.000 ljudi. Poklonili so se narodnemu junaku, ki je rešil Maribor pred nemško okupacijo. Takega pogreba Maribor ni dočakal, ne prej in ne kasneje.

Maistrovo krsto so na topovski lafeti pripeljali na pobreško pokopališče in jo položili v eno izmed običajnih skromnih grobnic. Nenadna generalova smrt je mestno oblast presenetila do te mere, da ni utegnila pravočasno pripraviti nove grobnice, ki bi odražala Maistrovo veličino. Je pa bila izrečena obljuba, da se bo to kmalu zgodilo.

Tudi po  končani 2. svetovni vojni in v obdobju izgradnje socialistične države ni bilo časa in volje, da bi osvoboditelju Maribora uredili dostojen grob.

Predlog o potrebi obnove Maistrove grobnice na pokopališču Pobrežje v Mariboru je torej star več kot 80 let. V zadnjih nekaj letih so bili v različnih krogih podani predlogi za bodisi za obnovo oz. premestitev grobnice na novo lokacijo, na Dobravo. Slednji predlog je v javnosti povzročili precej razburjenja. V problematiko se je aktivno vključilo Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra Maribor s podporo Zveze društev general

Maister. Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra Maribor, ki ga vodi prof. Aleš Arih,  je skupaj s člani družine Maister našlo ustrezno rešitev, in sicer da se grobnica obnovi na obstoječi lokaciji. Tako smo vsi skupaj v letošnjem letu pristopili k aktivnostim za obnovo grobnice. Glavni avtor podobe prenovljene grobnice je arhitekt lvo Goropevšek, ki je skupaj z družino Maister oblikoval idejno zasnovo projekta. Na podlagi le-te smo pristopili k pridobivanju ustreznih dovoljenj (posebej spomeniškega varstva). lzdelana je bila tudi finančna konstrukcija projekta.

Vsi navedeni dokumenti so bili potrebni za pridobitev možnih sofinancerjev obnove. Pri tem nam je bil v pomoč tudi status nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe in vojnih veteranov, kar nam je omogočilo pridobivanje proračunskih sredstev. Med prvimi se je poleg Zveze društev general Maister projektu priključilo Ministrstvo za obrambo RS.

Svoje deleže so prispevali tudi člani družine Maister, Domovinsko društvo general Maister Maribor ter Mestna občina Maribor. V projektu, ki je bil zaključen v sredo, 17. 11. 2021, so poleg arhitekta lva Goropevška kot izvajalci sodelovali Kamnoseštvo Kimovec, kipar Marjan Drev in Livarna umetnin Kamšek.

Vsi skupaj smo opravili častno domoljubno dejanje in nalogo, ter se na ta način poklonili velikemu Slovencu.

Spoštovani!

Ob koncu še razmišljanje o tem:

kako bi general Maister danes gledal na našo državo. Kaj bi si želel za Slovence 30 let po ustanovitvi lastne države?

Danes različni politični interesi ter sebičnost, egoizem, individualizem posameznikov velikokrat dajejo vtis, kot da naša mlada država ne ve, kaj in kam bi sama s seboj. Maister se je s svojimi pogumnimi dejanji zavzemal za dostojanstvo vseh, ne le nekaterih. V zapisih iz Beograda je zapisano,

da je bil general Maister zelo odprtega karakterja, temperamenten, čustven, zelo  pozoren do starejših in velik domoljub. Svoje delovanje je gradil na spoštovanju do sočloveka, njegove identitete.

V Zvezi društev general Maister že več kot dvajset let ohranjamo spomin, sporočilnost ter poslanstvo generala Rudolfa Maistra. Zahvala vsem, ki ste pripomogli, da je grobnica velikega sina našega naroda končana in dostojno obnovljena.