SELA SRBIJE: Besplatan prevoz za žitelјe iz 18 opština

Novac od 120 miliona dinara raspodelјen je na 18 najbolјe rangiranih jedinica lokalnih samouprava, čime će se doprineti rešavanju problema prevoza čak u 479 sela širom Srbije, a koristiće ga nedelјno  17.000-18.000 putnika

Milan Krkobabić: nakon što je završen rad Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije: „Ovo je samo prvi korak, pokazna vežba za sticanje iskustava. Spremamo sveobuhvatan, detalјan program rešavanja gorućeg problema prevoza za žitelјe sela Srbije, posebno u rubnim i devastiranim opštinama. Ono što me drži u uverenju da ćemo ovo realizovati je puna podrška koju je predsednik Republike Srbije dao ovoj ideji.“

Minibusevi kuplјeni ovim sredstvima služiće isklјučivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište. Na ovaj način stanovnicima sela omogućiće se obavlјanje privredne aktivnosti, dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, odlazak u školu najmlađima, sportske i kulturne aktivnosti.

Raspoloživa sredstva od 120 miliona dinara raspodelјena su na 18 najbolјe rangiranih jedinica lokalnih samouprava, čime će se doprineti rešavanju problema prevoza u čak 479 sela širom Srbije, a koristiće ga nedelјno čak 17.000-18.000 putnika.

Komisija, na čelu sa predsednikom, dekanom saobraćajnog fakulteta prof.dr Nebojšom Bojovićem i zamenikom, prodekanom za naučno-istraživački rad  prof.dr Daliborom Pešićem ocenjivala je 81 pristiglu prijavu koja je ispunila uslove.

U odlučivanju se vodilo računa o najugroženijim područjima Srbije, pa tako 13 od 18 jedinica lokalnih samouprava koje su dobile sredstva pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i devastiranim područjima. Prva na listi je Kuršumlija, a zatim slede Bosilegrad, Trgovište, Crna Trava, Gadžin Han, Lebane itd.

Konkurs je trajao do 3. septembra 2021. godine, podnosioci prijave na javni konkurs bile su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Republike Srbije, a maksimalan iznos po jednoj prijavi  je sedam miliona dinara.

                                                                                                            B. Gulan