Sabornost i moba temelј zadrugarstva

MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Sabornost i moba temelј zadrugarstva

„Sabornost i moba temelј su zadrugarstva“ istakli su ministar za brigu o selu Milan Krkobabić i Nј.P. Episkop braničevski g. Ignatije u zemlјoradničkoj zadruzi „Sveti Trifun“ u Velikoj Plani.

                              Foto: Milan Obradović

Na obroncima iznad manastira Koporin ministar i episkop sastali su se sa predsednicima opština Velika Plana, Paraćin i gradonačelnikom Požarevca.

Manastir Koporin, biser braničevske eparhije, pored razgranate manastrirske ekonomije, pod svojim okrilјem ima i zemlјoradničku zadrugu „Sveti Trifun“, kojoj su 2021. godine dodelјena sredstva iz Programa podrške razvoju zadrugarstva Ministarstva za brigu o selu, za nabavku opreme i mehanizacije u vinogradarstvu.

Zadružne parcele pod vinovom lozom, ukupne površine sedam hektara uz novu, savremenu opremu i načine odležavanja u barik buradima, sada daju godišnje oko 25.000 litara vina.

„Držimo se uglavnom autohtonih sorti belog grožđa kao što su italijanski Rizling i Tamjanika od belog grožđa, a od crvenog najzastuplјeniji je Prokupac“, rekao nam je Episkop Ignatije i dodao: „U sezoni berbe, organizuemo mobe kao nekada, u kojima učestvuje pored sveštenika manastira oko 200 lјudi iz svih okolnih sela. To su dani o kojima se posle tokom cele godine priča“. 

Najznačajniji kupci ove zadruge su trgovinski lanci, manastiri, hodočasnici koji posećuju manastir, a zadruga za sada nema ambicije za plasman na inostrano tržište.

Ministar Krkobabić je zajedno sa predsednikom opštine Velika Plana Igorom Matkovićem, predsednikom opštine Paraćin Vladimirom Milićevićem  i  gradonačelnikom grada Požarevca Sašom Pavlovićem prisustvovao tradicionalnom blagodarenju Gospodu za novi rod i berbu grožđa, navodi se u saopštenju Službe za odnose s javnošću ministarstv aza brigu o selu  u Vladi Srbije.