LETO 2024 BO POMURSKI SEJEM GRADIL NA TRDNIH TEMELJIH

LETO 2024 BO POMURSKI SEJEM GRADIL NA TRDNIH TEMELJIH IN V  SOŽITJU Z NARAVO POSKRBEL ZA OBILEN IN ZDRAV PRIDELEK 

ZAHVALJUJEMO SE VAM ZA ODLIČNO SODELOVANJE V LETU 2023! 

Na sejmih MEGRA, AGRA in SOBRA, ki jih je Pomurski sejem organiziral v letu 2023, se je predstavilo 2.005 razstavljavcev iz 35-ih držav na skupaj 132.350 m2 razstavnih in predstavitvenih površin. Vse sejme  v Gornji Radgoni je obiskalo 131.500 obiskovalcev.  

Osebna izkaznica: 

– 185 razstavljavcev 

– 12 sodelujočih držav 

– skupaj 9.500 m2 razstavnih in predstavitvenih površin 

– 6.500 obiskovalcev 

– Na Mednarodnem tekmovanju mladih slikopleskarjev v okviru evropskega projekta ERASMUS+ Painting Skills   so sodelovali tekmovalci iz šestih držav. 

Osebna izkaznica: 

– 1.700 razstavljavcev 

– 35 sodelujočih držav 

– skupaj 70.950 m2 razstavnih in predstavitvenih površin 

 (24.650 m2 razstavnih površin v halah, 28.000 m2 zunanjih razstavnih površin, 3.000 m2 razstav živali,   15.300 m2 vzorčnih nasadov, maneža, prireditveni prostor) 

– 105.000 obiskovalcev 

– Država partnerica je bila Indija 

– Na sejmu AGRA se je zvrstilo več kot 150 strokovnih, poslovnih in družabnih dogodkov.  Osebna izkaznica: 

– Število razstavljavcev: 120 

– Število sodelujočih držav: 17 

– Razstavne površine skupaj: 51.900 m2 

 (razstavne površine v halah 5.900 m2, zunanji razstavni prostor: 11.000 m2, predstavitveni poligon,   demonstracijski prostor, prostor za tekmovanja: 35.000 m2) 

– 20.000 obiskovalcev 

– Gasilska zveza Slovenije je na sejmu organizirala državno člansko in mladinsko gasilsko tekmovanje za pokal  Matevža Haceta.

STROKOVNA OCENJEVANJA KAKOVOSTI 2023 

44. mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov 

45 sodelujočih s 551 vzorci izdelkov iz treh držav. 

27. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod 

39 sodelujočih s 101 vzorcem izdelkov iz šestih držav. 

37. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov 

28 sodelujočih s 182 vzorci izdelkov iz treh držav. 

4. mednarodno ocenjevanje medenih pijač 

10 sodelujočih s 14 vzorci izdelkov iz dveh držav. 

22. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo 

45 sodelujočih s 70 vzorci izdelkov iz šestih držav. 

41. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme 

16 podjetij, slovenskih proizvajalcev in zastopnikov tujih podjetij s 25 eksponati iz devetih držav. 

49. odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona, 13. odprto državno ocenjevanje BIO vin 167 sodelujočih s 634 vzorci izdelkov iz sedmih držav. 

Skupaj je na mednarodnih strokovnih ocenjevanjih kakovosti pod okriljem sejma AGRA sodelovalo 358  udeležencev s 1592 izdelki iz 17 držav (Avstrija, Češka, Bosna in Hercegovina, Finska, Hrvaška, Italija, Južna  Koreja Kitajska, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Poljska. Severna Makedonija, Slovaška, Slovenija, Tajska, in  Turčija).

Mleko Meso in  mesni  izdelki Sokovi Bio vino Vino Medene pijačeMed Mehanizac. VSE
Podjetja 28 45 39 167 10 45 16 358
Vzorci 182 551 101 15 634 14 70 25 1592
Priznanja 165 519 93 13 589 14 61 25 1479
Posebna  priznanja10 28 11 64
Poreklo  vzorcev  (države)Avstrija Hrvaška SlovenijaAvstrija Hrvaška SlovenijaAvstrija  Hrvaška Italija Madžarska Slovenija TajskaSlovenija Avstrija ČeškaSlovenija  Avstrija  Hrvaška  S. Mak.  Češka Italija NemčijaAvstrija Slov.Slov. Avstrija BIH Hrvaška S. Mak. SlovaškaSlovenija Nizozemska Nemčija Finska Italija Kitajska Južna Koreja Turčija Poljska17

DRUGI PROJEKTI POMURSKEGA SEJMA V LETU 2023 

VINSKA KRALJICA SLOVENIJE 

Pomurski sejem je vodenje projekta Vinska kraljica Slovenije v letu 2023 pogodbeno zaupal Društvu Kelih, ki ga  vodi mag. Tjaša Kos, tudi sama nekdanja Vinska kraljica Slovenije in uspešna vinogradnica. V letu 2023 je vse tri  vinorodne dežele, slovensko vinogradništvo in vina, turizem ter bogato kulturno dediščino na dogodkih v Sloveniji  in tujini kot 26. Vinska kraljica Slovenije uspešno zastopala Maja Pečarič.  

SODELOVANJE S SOSEDNJO AVSTRIJO 

Skupaj z avstrijskimi sosedi, z Občino Bad Radkersburg je Pomurski sejem organiziral slikarsko kolonijo in  razstavo Vinogradi obeh bregov Mure.  

EURASCO 

Pomurski sejem je bil tudi v letu 2023 aktiven član v mednarodni zvezi kmetijskih sejmov EURASCO.  

ZBORNICA INDUSTRIJE SEJMOV IN SREČANJ 

Pomurski sejem je bil aktiven v Zbornici Industrije sejmov in srečanj – ZISS, ki deluje pri Gospodarski zbornici  Slovenije.  

INVESTICIJE 

Pomurski sejem je v letu 2023 investiral v kozolec podnebnih sprememb, prenovo sanitarij v nekaterih delih  sejmišča, zamenjavo svetil in preuredite govejega hleva. 

POVEZOVALNICA POD KOZOLCEM 

Nova pridobitev Pomurskega sejma v letu 2023 je tudi tradicionalen lesen kozolec toplar v vzorčnih sejemskih  vrtovih. Kozolec zaznamuje slovensko kulturno krajino in je v smislu trajnostne in ekološke gradnje najbolj tipičen  primer odnosa do narave in kmetijstva. Z njim na nazoren način prikazujemo problematiko klimatskih sprememb,  saj predstavlja primer, kako lahko brez dodatne energije poskrbimo za sušenje in hranjenje kmetijskih pridelkov  ter hrambo opreme in strojev. Sejemski kozolec toplar je že po odprtju postal prihodnje prizorišče predstavitev različnih strokovnih vsebin obiskovalcem sejma. V velikosti šest krat dvanajst metrov v pritličju omogoča tematske  razstave, v nadstropju pa delavnice in okrogle mize. 

OBNOVA DELA SEJMIŠČA PO AVGUSTOVSKI UJMI 

Neizmerne količine vode, ki so jih prinesli oblaki in naraščajoče reke so ob dveh tretjinah države poplavile tudi del  pomurskega sejemskega prizorišča, vzorčne nasade, manežo in hleve. Pomurski sejem je uspel sanirati škodo do  odprtja sejma AGRA. Manjše posledice poplave so bile na prireditvi vidne le še v vzorčnih vrtovih.

VESELIMO SE SODELOVANJA V LETU 2024  

5. – 7. 4. 2024 

12. Mednarodni sejem lovstva in ribištva 

Mednarodna razstava starodobnikov AVTO-MOTO KLASIKA 

ZAGLEDANI V NARAVO NA SEJMU LOVSTVA IN RIBIŠTVA 2024 V GORNJI RADGONI 

Mednarodni bienalni sejem lovstva in ribištva bo trinajstič potekal v Gornji Radgoni od petka, 5. do nedelje, 7.  aprila 2024. 

Ob odličnih ponudnikih opreme za lovstvo, ribištvo, kinologijo in aktivnosti v naravi bodo sodelovale krovne  institucije, na čelu z Lovsko zvezo Slovenije, Ribiško zvezo Slovenije, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in  prehrano – Direktoratom za gozdarstvo in lovstvo, Zavod za gozdove Slovenije, Center za promocijo in  pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma, Racoon, Lovsko kinološko društvo Maribor in Kinološka  zveza Slovenije, Strelska zveza Slovenije in Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed. Največji praznik ljubiteljev narave v sosedski regiji štirih držav bo tako lovcem, ribičem in vsem, ki prisegajo na  druženje z neokrnjenim okoljem, poleg kakovostnih izdelkov ponujal zanimive strokovne razstave in srečanja v  organizaciji krovnih slovenskih stanovskih organizacij, ki skrbijo za sožitje človeka z naravo ter vzgojo mladih  generacij naravovarstvenikov.  

Lovska zveza Slovenije bo predstavila svoje dejavnosti in dosežke, pripravlja pa tudi pestro strokovno,  tekmovalno in družabno dogajanje. Kmalu bodo razpisane prijave za državno tekmovanje v oponašanju jelenjega  rukanja, za nastope lovskih rogistov in pevskih zborov in za tekmovanje v kuhanju lovskega golaža. 

Pomurski sejem že sedaj vabi k udeležbi na Ocenjevanju divjačinskih salam. Rok prijave je: 1. marec 2024,  datum ocenjevanja pa 11. marec. Za več informacij je na voljo Lea Vučko, T:+386 (0)2 564 2 112,  lea@pomurski-sejem.si. 

Osnovna tematika predstavitev Ribiške zveze Slovenije bo lov krapovcev in plenilk. V ospredju bo naravovarstven  pristop k ribištvu. Sodelovale bodo tudi lokalne ribiške družine, ribiči iz sosednje Hrvaške ter predstavniki ribiških  organizacij Alpe Jadran. V ospredju bo tudi problematika posegov v vodotoke v luči zadnjih poplav. 

Racoon bo predstavil projekt »Slovenski ribiški produkt«, kjer želijo zbrati vse ideje, ki se porajajo ljudem, ki delajo  in razmišljajo na področju ribištva, jih vzpodbuditi ter jih nagraditi za njihovo dosedanje delo. 

Lovsko kinološko društvo Maribor in Kinološka zveza Slovenije pripravljata Državno razstavo psov vseh lovskih  pasem – CAC.  

Strelska zveza Slovenije bo predstavila svojo dejavnost in omogočila obiskovalcem, da se preizkusijo v športnem  streljanju.  

Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed bo obiskovalcem približala delo sokolarjev, opremo in žive  ptice ujede.  

Ob zanimivih predstavitvah in razstavah vas vabijo na sejem LOV novosti in ugodni nakupi lovske, ribiške in  kinološke opreme, oblačil, obutve, pripomočkov za aktivnosti na prostem ter zamisli in destinacije za dejavno  preživljanje prostega časa v neokrnjenih gozdovih in ob vodah.  

Poučno in zabavno bo vsakodnevno dogajanje. Vrstili se bodo nastopi lovskih rogistov in pevskih zborov ter  pokušnje divjačinskih in ribjih jedi. Radoživo in okusno bo nedeljsko tekmovanje v kuhanju ribje čorbe in lovskega  golaža. Razstava starodobnih vozil »AVTO-MOTO KLASIKA« bo prikazovala skrb za naravo z ohranjanjem  tehnične dediščine. 

SEJEM NATURO V NOVI PREOBLEKI! 

Mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi NATURO smo združili z mednarodnim sejmom lovstva in ribištva  ter mu dodali segment aktivnosti in oddiha v naravi, kjer bomo predstavili izdelke, storitve in turistično ponudbo za  kakovostno druženje z naravo. Ljudje se vse bolj radi podajajo v neokrnjeno naravo, zato povpraševanje po  opremi in izdelkih za rekreacijo v naravi in po ponudbi trajnostnega turizma iz dneva v dan narašča.

Organizator razstave Avto-Moto Klasika je zveza SVS – Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil v  sodelovanju s Pomurskim sejmom d.o.o. Razstava starodobnikov je edina in največja tovrstna razstava v  Sloveniji, sodelujejo pa tudi razstavljavci iz tujine. Društva, včlanjena v zvezo SVS iz različnih krajev Slovenije  bodo na ogled postavila svoja starodobna vozila. Možno si bo ogledati kolesa, motorna kolesa, osebne  avtomobile, tovorna vozila, traktorje, vojaška vozila različnih starosti in najrazličnejših znamk. Lastniki, ljubitelji  starodobnikov, se zmeraj zelo potrudijo, da s svojo premično tehnično dediščino navdušijo obiskovalce pričarajo  nostalgično razpoloženje zlasti za tiste, ki se radi spominjajo časov, ko so bile za marsikoga imeti avtomobil le  sanje. Na stojnici Zveze SVS bo možno pridobiti vse informacije o načinih ohranjanja starodobnih vozil, o pogojih  za včlanitev novih lastnikov ter pridobitvi dokumentov za njihova starodobna vozila.  

Vljudno vabljeni na razstavo vsi, ki vas starodobna vozila in moto tehnika zanima. 

Več informacij: 

Jana Dimec, projektni vodja LOV, telefon: 02 5642 108,  

e-pošta: jana.dimec@pomurski-sejem.si 

Staš Sukič, projektni vodja RIBOLOV, telefon 02 5642 110, 

E: stas@pomurski-sejem.si 

Lea Vučko, vodja projekta Ocenjevanja divjačinskih salam, T:+386 (0)2 564 2 112,  

lea@pomurski-sejem.si.

17. – 19. 4. 2024 

33. Mednarodni sejem graditeljstva 

NA SEJMU MEGRA 2024 BOMO GRADILI V SOŽITJU Z NARAVO 

MEGRA, 33. Mednarodni sejem graditeljstva bo od 17. do 19. aprila 2024 v Gornji Radgoni predstavil najnovejše  možnosti za sodobne, zelene novogradnje, za obnovo stavb in urejanje okolice, gradbeništvo v celoti, ter  energetiko, komunalo in obrt. Pospeševal bo izrabo obnovljivih virov energije in energetsko varčevanje, gradil in  posodabljal infrastrukturo, poslovne objekte in domove. S programskim sklopom GREEN bo spodbujal trajnostne  tehnologije in zelen življenjski slog. Investitorjem bo ponudil mojstrske izdelke in storitve, izvajalce pa opremil z  vrhunsko mehanizacijo, orodji, opremo in znanjem. Mlade bo opozoril na pomen gradbeništva in obrti ter jim  ponudil ciljno izobraževanje in zaposlitev. 

Pod okriljem Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala, GZS se bodo predstavili najpomembnejši  slovenski ponudniki gradbenih del in materialov. S svojo ponudbo se bodo predstavile Območne obrtno podjetniške zbornice Pomurja in sekcije Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Razstavljavci bodo ponujali  najnovejšo opremo in materiale.  

Strokovno dogajanje bo aktualno in tehtno. Sreda bo namenjena posvetu na temo prilagajanja gradnje in obnove  stavb na podnebne spremembe. Četrtek bo podčrtal strokovni posvet na temo prilagajanja gradnje in obnove  prometne infrastrukture podnebnim spremembam. Poudarek bo na sanaciji po zadnjih poplavah. Potekala bodo  B2B poslovna srečanja. Petek bo dan, namenjen izobraževanju in načrtovanju kariere v graditeljskih poklicih. 

Obiskovalcem bodo na voljo strokovni nasveti o učinkoviti rabi, obnovljivih virih energije in finančnih podporah ter  individualna svetovanja arhitektov in svetovanja o celoviti prenovi stavb, trajnostnem ogrevanju, hlajenju in  prezračevanju. 

Več informacij: 

Natalija Dvoršak, projektni vodja, T: 02/ 5642 116,  

natalija@pomurski-sejem.si 

Sandra Sedmak, vodja komerciale, strokovni program  

telefon: 031 229 778, e-pošta: sandra@pomurski-sejem.si 

Miran Mate, projektni vodja, T: 041/ 263 107,  

miran.mate@pomurski-sejem.si

24.8. – 29.8.2024 

62. Mednarodni kmetijsko – živilski sejem 

Sejem AGRA si bo v sodelovanju z vodilnimi svetovnimi proizvajalci, prodornimi novimi nosilci inovacij, vladnimi  institucijami in strokovnimi organizacijami prizadeval za krepitev podeželja, ohranjanje okolja in biotske  raznovrstnosti, za boljši pridelek in varnejšo preskrbo. S sejemskimi predstavitvami vrhunske mehanizacije,  tehnike in izdelkov za kmetijstvo in živilstvo bo skrajševal oskrbne verige in spodbujal plodnejšo pridelavo v naši  bližini. Na podlagi najboljših tradicij in inovacij bo sejal trajnostno prihodnost, zamenjal stara orodja z novimi, tudi  z umetno inteligenco. Varoval bo pridelek pred podnebnimi spremembami in prispeval k okrevanju narave z rabo  snovnih in energetskih obnovljivih virov. Predstavil bo embalažo, tehniko pakiranja in logistiko v programskem  sklopu INPAK in na razstavi Slovenski oskar za embalažo predstavil nagrajene izdelke. Na neodvisnih ocenjevanjih kakovosti pod okriljem sejma bo nagradil najboljšo kmetijsko mehanizacijo in opremo,  izbrane mesne in mlečne izdelke, brezalkoholne pijače, med in vina.  

Družil bo na strokovnih, poslovnih in družabnih srečanjih, v sejemskih vrtovih, ob strokovnih razstavah in  predstavitvah živali. V preizkušanje bo ponudil nove stroje in pripomočke, v pokušnjo odlične pridelke, vina in jedi. AGRA je največji tovrstni sejemski dogodek v tem delu Evrope, kar so prepoznale tudi države partnerice. V  zadnjih letih so ga Kitajska, Francija, Japonska in Indija uspešno izkoristile kot posrednika med vzhodom in  zahodom ter severom in jugom. V letošnjem letu bo država partnerica sejma AGRA Bolgarija. 

TEŽIŠČA 2024  

– prehranska varnost 

– mladi in inovacije 

– digitalizacija in umetna inteligenca v kmetijstvu – ekološko kmetijstvo 

– ohranitveno kmetijstvo 

– učinkovito gospodarjenje z gozdovi 

– prihodnost podeželja 

– podnebne spremembe in vodni viri 

– Država partnerica: Bolgarija 

RAZSTAVNI PROGRAM 

AGRA predstavlja najnovejše tehnologije pridelave,  reje in predelave z vodilnimi svetovnimi blagovnimi  znamkami kmetijske in gozdarske mehanizacije ter  

opreme za živilsko predelavo. Ob njih ponuja  vrhunske pridelke, prehranske izdelke, jedi in vina. 

STROKOVNE RAZSTAVE 

– razstave goveje živine, konj, prašičev, drobnice,   perutnine 

– razstava avtohtonih pasem domačih živali – razstava rib v sejemskem ribniku 

– razstava malih pasemskih živali in vrtec malih   živali 

– razstava čebel v sejemskem visokotehnološkem   čebelnjaku 

PREDSTAVITEV KAKOVOSTI NA SEJMU AGRA 

– Vinski hram 

– Medeni hram 

– Razstava izdelkov, nagrajenih na mednarodnih   ocenjevanjih kakovosti AGRA 

– Razstava izdelkov Slovenski oskar za embalažo VZORČNI NASADI 

– avtohtone in tradicionalne sorte kmetijskih rastlin – vrtnine, dišavnice, zelišča 

– sejemska učna gozdna pot 

– slovenski trsni izbor 

– ekstenzivni nasad starih sort jabolk 

– čebelnjak z gredico medovitih rastlin 

PERMAKULTURNO-BIODINAMIČNI CENTER  POMURSKEGA SEJMA 

– hiška iz slamnatih bal 

– kozolec podnebnih ciljev 

– poligon zeleni dragulji narave 

– permakulturno vrt z biodinamičnim načinom   pridelave 

IZOBRAŽEVANJA, PRENOS ZNANJA,  IZMENJAVA IZKUŠENJ  

– strokovni posveti in predavanja  

– delavnice in seminarji  

– forumi in okrogle mize  

– kmetijsko in živilsko šolstvo  

– strokovna in poučna literatura  

– kooperacijska srečanja B2B 

INSTITUCIONALNO PODROČJE 

– poslovna in strokovna združenja ter organizacije  – podeželska mladina in mladi kmetje  

– vladne in nevladne institucije  

– predstavitve držav in regij

POSLOVNI IN STANOVSKI DNEVI 

SOBOTA, 24.8.: dan mladih kmetov, dan oračev. 

NEDELJA, 25.8.: dan podeželske mladine, dan čebelarjev, dan gozdarjev in gozda, dan kmetijske tehnike,  dan avtohtonih pasem. 

PONEDELJEK, 26.8.: dan živilcev, dan gastronomije, dan govedorejcev, dan veterinarjev, dan semenarjev, dan ekološkega kmetijstva. 

TOREK, 27.8.: dan sadjarjev, dan Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, dan konjerejcev, dan vinogradnikov in  vinarjev, dan turističnih kmetij, dan Madžarske, dan sommelierjev, dan pasme »Slovenski hladnokrvni konj«. SREDA, 28.8.: dan slovenskih zadružnikov, dan prašičerejcev, dan kmetijsko živilskega šolstva, dan rejcev  drobnice, dan zamejskih Slovencev, dan avstrijske Štajerske. 

ČETRTEK, 29.8.: dan naravnih parkov, dan pridelovalcev zelenjave, dan sejemskih vrtov, dan Steyr traktorjev,  dan ohranitvenega kmetijstva. 

SEJEM AGRA JE STANOVSKO IN PRIJATELJSKO DRUŽENJE 

Sejem bodo popestrili: srečanje mladih kmetov, 24. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, 54. srečanje  ob dnevu Štajerske, tekmovanje v plesanju polke, tekmovanje v vlečenju vrvi, nogometna tekma slovenske vinske  reprezentance, srečanje sommelierjev, srečanje vinskih vitezov, 14. srečanje starodobnikov Steyr, srečanje  vinskih kraljic Slovenije, ples maskot, srečanje kmečkih žena, mladinsko šahovsko tekmovanje … 

AGRA PRIVABLJA DRUŽINE … 

Za širši krog obiskovalcev so poleg izjemne ponudbe pripomočkov za obdelavo vrta ter odlične prehrane in vin še  posebej zanimive: revije živali v maneži, izdelki domače in umetnostne obrti, blago za široko potrošnjo, salon  avtomobilov, kotički za igro in ustvarjanje najmlajših, otroški vrtec malih živali, pokušnje nagrajenih prehranskih  izdelkov, strokovni in praktični vrtičkarski in rejski nasveti, pestra kulinarična in gostinska ponudba, zabaviščni  park in napihljiva igrala … 

STROKOVNA OCENJEVANJA KAKOVOSTI V ZNAMENJU VISOKIH JUBILEJEV VINO SLOVENIJA IN  SLOVENSKI OSKAR ZA EMBALAŽO 

Jubilejni, 40. odprti natečaj Slovenski oskar za embalažo,  

maj 2024 

38. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov ter rastlinskih napitkov, 

28. – 31. maj 2024 

28. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, 

5. – 6. junij 2024  

45. mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov, 

15. – 17. maj 2024 (meso in mesni pripravki) 12. – 13. junij 2024 (mesni izdelki)  

Jubilejno, 50. odprto državno ocenjevanje vin “Vino Slovenija Gornja Radgona”, 14. odprto državno  ocenjevanje BIO, vin 8. – 12. julij 2024  

5. mednarodno ocenjevanje medenih pijač, 

12. julij 2024  

23. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo, 

7. avgust 2024  

42. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme, 

22. – 23. avgust 2024 

Več informacij: 

Boris Nicolas Erjavec – izvršni direktor, strokovna ocenjevanja kakovosti AGRA, mednarodno sodelovanje, telefon: 031 346 126, e-pošta: boris.erjavec@pomurski-sejem.si 

Staš Sukič – projektni vodja/zunanji razstavni prostor, telefon 02 564 2 110, M: 070 493 569,  e-pošta: stas@pomurski-sejem.si 

Jana Dimec – projektni vodja/razstavni prostor v halah, telefon: 031 879 887, e-pošta: jana.dimec@pomurski sejem.si 

Sandra Sedmak – vodja komerciale, strokovni program, telefon: 031 229 778, e-pošta:  sandra@pomurski-sejem.si 

Lea Vučko, projektni vodja, Vino Slovenija Gornja Radgona”, odprto državno ocenjevanje BIO,  T:+386 (0)2 564 2 112, lea@pomurski-sejem.si. 

Saša Ćosić – projektni vodja/tržnice, spremljevalni program, telefon. 02 564 2 100, M: 070 434 694,  e-pošta: sasa@pomurski-sejem.si 

Natalija Dvoršak, projektni vodja, telefon: 02 5642 116, e-pošta: natalija@pomurski-sejem.si Miran Mate – projektni vodja/odnosi z javnostmi, telefon: 041 263 107, e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si

DRUGE DEJAVNOSTI POMURSKEGA SEJMA V LETU 2024 

VINSKA KRALJICA SLOVENIJE 

Kronanje 27. Vinske kraljice Slovenije bo potekalo v četrtek, 18. januarja. Tedaj bo znano tudi, katera izbranka bo  v letu 2024 zastopala vse tri vinorodne dežele, slovensko vinogradništvo in vina, turizem ter bogato kulturno  dediščino na dogodkih v Sloveniji in tujini. V mesecu novembru jo je na posebnem izboru izbrala strokovna  komisija, ki jo je sestavljajo predstavniki stroke, pokroviteljev in Pomurskega sejma.  

SODELOVANJE S SOSEDNJO AVSTRIJO 

Skupaj z avstrijskimi sosedi, z Občino Bad Radkersburg bo Pomurski sejem organiziral slikarsko kolonijo in  razstavo Vinogradi obeh bregov Mure. Na umetniški koloniji, ki jo že od leta 1994 izmenično organizirata  avstrijska in slovenska stran, sodelujejo vidni umetniki obeh držav. Umetniškemu ustvarjanju vsako leto sledi  predstavitev nastalih del najprej v državi gostiteljici kolonije v maju, nato pa še ponovitev na sejmu AGRA v Gornji  Radgoni. Gostiteljica slikarske kolonije je letos Slovenija. 

ZBORNICA INDUSTRIJE SEJMOV IN SREČANJ 

Pomurski sejem je aktiven v Zbornici Industrije sejmov in srečanj – ZISS, ki deluje pri Gospodarski zbornici  Slovenije od 1. aprila 2021. Eno od glavnih poslanstev te zbornice naj bi bilo usklajevanje terminov in vsebine  sejmov, spoštovanje kodeksa korektnega poslovnega delovanja in enotno nastopanje pri predlogih in zahtevah  pomoči države ob izrednih razmerah.  

BOJ PROTI NEPOŠTENIM POSLOVNIM PRAKSAM 

Žal se kljub ustanovitvi Zbornice Industrije sejmov in srečanj – ZISS pri usklajevanju terminov in programov  sejmov še vedno dogaja, da nekateri slovenski organizatorji enostavno prepišejo program nekega sejma in ga  prodajajo kot svojega. Tipičen primer takega nekorektnega početja je Celjski sejem. Pomurski sejem je poleg  sejma AGRA razvil tudi druge sejme, kot so Sejem lovstva in ribištva, SOBRA, INPAK, GREEN, NATURO,  MEDICAL in MEGRA. V to je bilo vloženih veliko energije in sredstev. Celjski sejem posega praktično v vse  programe Pomurskega sejma. 

Najbolj očiten v zadnjem času pa je poseg v sejem LOV IN RIBOLOV, ki so ga Celjani najprej pričeli organizirati v  bienalnem terminu, ko sejma v Gornji Radgoni ni bilo, letos pa so razpis sejma ponovili praktično v istem terminu  kot poteka tradicionalni sejem lovstva in ribištva v Gornji Radgoni. Takega početja ne podpirata niti Lovska zveza  

Slovenije in ne Ribiška zveza Slovenije, ki bosta sodelovali na tradicionalnem sejmu lovstva in ribištva v Gornji  Radgoni.  

INVESTICIJE 

Pomurski sejem postavlja v sodelovanju s Čebelarsko zvezo paviljon Čebelji svet. Odprtje paviljona bo ob sejmu  AGRA 2024. 

Pomurski sejem v letošnjem letu investira v postavitev fotovoltaike oz. sončne elektrarne na strehah sejemskih  objektov. 

PRIREDITVE NA POMURSKEM SEJMU V SODELOVANJU Z DRUGIMI ORGANIZATORJI 2. LICITACIJA VREDNEJŠIH SORTIMENTOV LESA  

Gozdarstvo Gornja Radgona, podjetje ki ga vodi Stanislav Rojko, pripravlja od 10.1.2024 do 10.3.2024 v  sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in Pomurskim sejmom 2. licitacijo vrednejšega lesa iglavcev in  listavcev na sejmišču v Gornji Radgoni. Prva licitacija v letu 2023 je odlično uspela in velik je interes tudi za  sodelovanje v letošnjem letu. 

FAŠENK 

Študentsko mladinski klub KLINKA pripravlja na sejmišču tradicionalno pustno rajanje 9. 2. 202. PERMAKULTURNO-BIODINAMIČNI CENTER POMURSKEGA SEJMA 

Vrtove Permakulturno biodinamičnega centra na Pomurskem sejmu bomo urejali vse od pomladi dalje do sejma  AGRA in v njih organizirali različne delavnice in praktična svetovanja. 

RAZSTAVA MALIH PASEMSKIH ŽIVALI 

Med sejmom AGRA in izven sejemskih terminov bo na sejmišču gostovala razstava malih pasemskih živali. 

EURASCO 

Pomurski sejem bo tudi v letošnjem letu aktiven član v mednarodni zvezi kmetijskih sejmov EURASCO.  

ZA VSA VPRAŠANJA SMO VAM Z VESELJEM NA VOLJO: 

Janez Erjavec, predsednik uprave,  

telefon: 02 5642 100, e-pošta: tajnistvo@pomurski-sejem.si 

Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor,  

telefon: 031 346 126, e-pošta: boris.erjavec@pomurski-sejem.si 

Sandra Sedmak, vodja komerciale, strokovni program 

telefon: 031 229 778, e-pošta: sandra@pomurski-sejem.si 

Jana Dimec, projektni vodja, AGRA, Sejem lovstva in ribištva 

telefon: 031 879 887, e-pošta: jana.dimec@pomurski-sejem.si 

Staš Sukič – projektni vodja, AGRA,  

telefon 02 564 2 110, M: 070 493 569, e-pošta: stas@pomurski-sejem.si 

Natalija Dvoršak, projektni vodja,  

telefon: 02 5642 116, e-pošta: natalija@pomurski-sejem.si 

Lea Vučko, projektni vodja, Vino Slovenija Gornja Radgona”, odprto državno ocenjevanje BIO,  T:+386 (0)2 564 2 112, lea@pomurski-sejem.si 

Miran Mate, projektni vodja,  

telefon: 041 263 107, e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si 

————————————————————- 

__________________________ 

Pomurski sejem, d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona 

telefon: 02/5642 100, e-pošta: info@pomurski-sejem.si  

www.pomurski-sejem.si