Privredna komora Vojvodine obeležila 105 godina postojanja

Očuvana makroekonomska situacija

Privredna komora Vojvodine obeležila je 105 godina postojanja i rada. Svečanost koja je upriličena u Kongresnom centru Novosadskog sajma okupila je predstavnike privrede iz naše zemlјe i regiona, predstavnike institucija i medija.

Tadašnja Trgovačko – zanatska komora osnovana  je 1. februara 1919. godine u zdanju Matice Srpske u Novom Sadu. Jedan od osnivača bio je Kosta Mirosavlјević.

Upravo istorija je dokaz da smo kroz vekove umeli da se udružimo , jer pojedinac , ma koliko bio uspešan nema snagu ujedinjene privrede poručio je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević. 

Globalna situacija uticala je svakako i na prilike u našoj zemlјi. 

Uprkos tome makroekonomska stabilnost u našoj zemlјi je očuvana i stabilna, što potvrđuju i podaci. Prema  proceni  realni rast BDP-a u Republici Srbiji u četvrtom kvartalu  2023. godine  iznosio     je  3, 8 odsto  međugodišnje posmatrano.

Procenjuje se da je ukupna ekonomska aktivnost u Republici  Srbiji zabeležila rast od  2, 5  odsto. Međugodišnja inflacija u Srbiji je nastavila da usporava i krajem godine, iznosila  je 7,6 odsto, što je gotovo dvostruko niže nego na kraju 2022. godine. 

Industrijska proizvodnja AP Vojvodine  u prošloj godini u odnosu na prethodnu , zabeležila je  rast od 3 % istakao je Vučurević. 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je   da  budžet AP Vojvodine u 2024. godini iznosi  oko milijardu evra.

„Već smo u ovoj, ali i prošloj godini, imali smo 400 miliona evra kapitalnih rashoda, što znači 80 investicija koje su vredne oko četiri miliona evra pojedinačno, sa razvojem privrednih i industrijskih   zona. To daje sliku Vojvodine koja je bila i biće deo  velikog zajedničkog tima i poduhvata da Srbija izađe iz krize u kojoj je bila do pre sedam-osam godina, i da do kraja 2027.  utrostruči bruto društveni proizvod“, istakao je Mirović.

Mirović je ovom prilikom izrazio veliko poštovanje za sve lјude koji su učestvovali  u privrednom i ekonomskom razvoju AP Vojvodine.

Na svečanosti su uručene nagrade i priznanja najuspešnijim privrednim društvima u oblasti polјprivrede, industrije i usluga kao  i pojedincima za proteklu  godinu. 

Nagrada „ Kosta Mirosavlјević “ uručena je kompanijama  „Frueko“ , „ Dem Kulpin“, „ Vega IT“, Nataši Silađi- najuspešnijoj privrednici  i Goranu Pekezu- najuspešnijem privredniku. 

Priznanje „ Zlatno pero privrede“ uručeno je novinaru RTS-a Milanu Srdiću. 

DOBITNICI GODIŠNјIH NAGRADA I PRIZNANјA ZA ZNAČAJNA PRIVREDNA OSTVARENјA U 2023. GODINI

Povodom obeležavanja 105. godišnjice Privredne komore Vojvodine tradicionalno dodelјujemo nagrade i priznanja najuspešnijim pojedincima i privrednim društvima za  proteklu godinu. Najuspešnijim privrednicima u godini za nama dodelјujemo prestižno godišnje priznanje Privredne komore Vojvodine „Kosta Mirosavlјević“ za značajna privredna ostvarenja u oblasti polјoprivrede, industrije i usluga u AP Vojvodini. Nagrađujemo i najuspešnije pojedince – privrednika i privrednicu, a ove godine po drugi  put dodelјujemo i priznanje „Zlatno pero privrede“- priznanje za predstavnika medija koji je svojim neposrednim profesionalnim angažovanjem doprineo afirmaciji privrede Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i Privredne komore Vojvodine u medijima i javnosti. 

C:\Users\Gulan\AppData\Local\Microsoft\Windows Live Mail\WLMDSS.tmp\WLM67DD.tmp\zajednička.jpgFoto PKV – Dobitnici priznanja

Kompanija „ DEM DOO“ Kulpin dobtnik je priznanja  za uspešno poslovanje i vrhunske rezultate u oblasti industrije

Dem već 30 godina neguje partnerstvo sa više od 350 dobavlјača i više od 400 kupaca. Oko 60 odsto proizvoda prodaje se na domaćem tržištu, a ostatak se prodaje na brojnim stranim tržištima. Dugogodišnji program proizvoda od pšenice i kukuruza namenjen lјudskoj potrošnji, kao i program ishrane životinja, nedavno je dopunjen programom instant rezanaca koji predstavlјaju rastuću kategoriju u grupi prehrambenih proizvoda. 

Menadžment DEM je prepoznao ovu priliku i hrabro odlučio da proširi svoje poslovanje, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da je za ovaj projekat bilo neophodno zaposliti 50 lјudi u prvoj fazi, dok je 2024. planirano dodatno zapošlјavanje. Za lokalnu zajednicu u kojoj kompanija posluje, ovo je veoma važno i vredno.

Dalјi razvoj ovih proizvoda dovesti će do povećanja broja stranih partnera i procenta realizacije u inostranstvu, s obzirom na to da se očekuje da 90 odsto proizvedenih instant rezanaca završi van granica naše zemlјe. Treba očekivati da će mladi i entuzijastični tim u kompaniji konstantno raditi na stvaranju dodatnih modaliteta proizvoda sa cilјem da zadovolјi nove segmente tržišta u zemlјi i inostranstvu.

KOMPANIJA FRUEKO DOO, NOVI SAD  dobtnik je priznanja  za uspešno poslovanje i vrhunske rezultate u oblasti polјoprivrede 

FRUEKO sa tradicijom od preko 35 godina u voćarstvu i vinogradarstvu je jedan od lidera u proizvodnji voća u Srbiji i regionu. Svi voćnjaci podignuti su po najvišim svetskim standardima i opremlјeni su najsavremenijom opremom:

  • bezvirusni i sertifikovan sadni materijal
  • protivgradne mreže
  • sistem za navodnjavanje kap po kap i sistem za fertirigaciju sa kompjuterskim upravlјanjem
  • METOS sistem

Želјa i ideja za pokretanjem sopstvene voćarske proizvodnje realizovana je podizanjem prvih zasada breskve i vinograda na gazdinstvu porodice Lazić  1988. godine. Prvi zasadi jabuke podignuti su u Kukujevcima 1996. godine. 

Prekretnica u razvoju i poslovanju kompanije Frueko bila je 2006. godina kad su zasađeni voćnjak kruške i oraha u Šidu i  podignuta ULO hladnjača kapaciteta 3.000 tona.

FRUEKO DOO koji je nastao iz porodičnog poslovanja i do danas je uspešno preduzeće i nastavlјa da se razvija i usavršava proizvodnju voća.  Danas  Frueko ima 57 zaposlenih.

Frueko je u 2022. godini ostvario vrednost izvoza 3,0 mln evra.

Godišnji obim proizvodnje kruške  iznosi 4.000 tona.

Sorte krušaka u našoj ponudi su:  Abate Fetel, Vilјamovka, Karmen, Santa Marija i Pakams Trijumf i gaje se na površini od 103 hektara.

Od ratarskih kultura imaju soju, kukuruz i pšenica.

Poseduju savremenu hladnjaču kapaciteta 6.500 tona, gde voće može da skladišti na duži period sa takozvanom ULO „Ultra Low Oxygen“ kontrolisanom atmosferom – ultra niskim sadržajem kiseonika.

Kompanija „VEGA IT“  dobitnik je nagrade za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti usluga   

Vega IT priča počela je 2008. godine u Novom Sadu.  Kompanija koja danas ima više od 750 zaposlenih  u 6 gradova: Novom Sadu, Beogradu, Zrenjaninu, Nišu, Podgorici i Nјujorku, sa tendencijom ka dalјoj globalnoj ekspanziji.

U proteklih 15 godina uspešno su realizovani preko 1500 projekata na tržištima Velike Britanije, Holandije, Nemačke, Švajcarske i Belgije. Značajna domenska znanja koja su stekli tokom godina omogućavaju im da zauzmu inovativan pristup kreiranju softverskih rešenja i stvaranju dodatne vrednosti za klijente.

U prvoj polovini 2023. započeli su svoju globalnu ekspanziju otvaranjem prve kancelarije u Nјujorku.

Pored tehničkih, izuzetno su ponosni na svoje društveno odgovorne projekte.

 Posvećenost radu na društveno odgovornim projektima rezultirala je osnivanjem Vega IT fondacije 2022. godine. Pored toga, oni posvećuju veliki značaj lokalnoj zajednici, jer smatraju da je suština stabilnog i jakog biznisa razvijena i jaka društvena zajednica.

Ljudi prvo prilaze – važan segment organizacione kulture.

Od prvog dana želјa osnivača bila je da izgrade uspešnu organizaciju, u kojoj se lјudi osećaju dobro i imaju priliku da rade na svom ličnom i profesionalnom razvoju. U cilјu održavanja ovog važnog segmenta organizacione kulture uprkos rastu kompanije, uveli su poziciju Razvojnog olova. Ova uloga je posvećena razvoju karijere kolega i pružanju podrške u prevazilaženju različitih izazova u radu.

Pored toga, često se kaže da u Vega IT-u učenje nikada ne prestaje. Rad na profesionalnom i ličnom razvoju sa otvorenošću za prihvatanje novih izazova je veliki deo kulture kompanije.

GORAN PEKEZ – DIREKTOR KORPORATIVNIH POSLOVA I KOMUNIKACIJA „ JTI “ ZA ZAPADNI BALKAN 

PRIVREDNIK GODINE 

Od 2003. godine, Goran Pekez radi u JT International (JTI), član Japan Tobacco Group, kao direktor korporativnih poslova i komunikacija za region Zapadnog Balkana, koji uklјučuje tržišta Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije. Tokom karijere na JTI učestvovao je u kupovini fabrike u Senti, u Srbiji, osnivanju biznisa i otvaranju predstavništva u Albaniji, Hrvatskoj i Makedoniji. Pekez je predsedavao brojnim odborima u Savetu stranih investitora (FIC) i Američkoj privrednoj komori u Srbiji (AmCham) i predsednik je Japanskog poslovnog saveza u Srbiji. Pre JTI radio je u kancelariji visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu kao advokat za ekonomski razvoj u vladi ambasadora Henrija Li Klarka. Pekez je master studije završio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odseku za međunarodno pravo, kao i master studijama na Poslovnoj školi Univerziteta u Lidsu, u Velikoj Britaniji, magistrirao u međunarodnom biznisu. U svojoj magistaroj tezi bavio se upravlјanjem intelektualnim pravima Grupe Džonson & Džonson.

NATAŠA SILAĐI- VLASNICA  VINARIJE „ ALHEMIJA“ 

PRIVREDNICA GODINE 

Nataša Silađi vlasnica je Vinarije Alhemija . Kao mlada preduzetnica uspela je da ulaganjem u vinograd od 2019 . godine do danas stvori prepoznatlјiv brend – Alhemija vina. 

Pored vinograda izgrađen je objekat od 700 kvadratnih metara . Ideja je da se u njemu čuvaju i degustiraju vina . 

Nataša je jedina zaposlena u vinariji. Prošle godine na sajmu „Wine Vision- Open Balkan“ njeno vino ponelo je bronzano priznanje.

Vina se danas nalaze u prodaji u nekim od novosadskih restorana , kao i u samoj vinariji. 

U budućnosti u planu je proizvodnja i bele sorte, kao i insistiranje na proizvodnji vina od sopstvenog grožđa.

Novinar RTS MILAN SRDIĆ- dobitnik je „ ZLATNOG PERA PRIVREDE“.

                                                                                                                                 B. Gulan