Prištinske vlasti onemogućile dostavlјanje dinara namenjenih Srbima na Kosovu i Metohiji

NARODNA BANKA SRBIJE: Prištinske vlasti onemogućile dostavlјanje dinara namenjenih Srbima na Kosovu i Metohiji

Narodna banka Srbije obaveštava javnost da privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji nisu danas dozvolile da dinarska sredstva namenjena isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima, uđu na prostor Kosova i Metohije.

U skladu sa dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilo NBS sa sredstvima u dinarima bilo je danas upućeno na prelaz Jarinje, gde je novac radi dalјeg transporta trebalo da preuzme vozilo kompanije “Henderson”, koja poseduje licencu privremenih prištinskih institucija za transport novca, ali je vraćeno bez bilo kakvog obrazloženja.

Foto Arhiva NBS

Dinarska sredstva bila su upućena u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću.

Narodna banka Srbije najoštrije osuđuje današnji incident i ponavlјa da je neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele privremene institucije u Prištini kako bi se omogućio nesmetani transport i distribucija dinara i sprečilo uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji.

Narodna banka Srbije navodi da Kosovo nije dozvolilo ulazak dinara

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da vlasti na Kosovu 7. februara nisu dozvolile da na teritoriju ove zemlje uđu sredstva u dinarima namenjena za isplatu plata, penzija i drugih davanja kosovskim Srbima.

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci (Stavileci) izjavio je za RSE da su predstavnici srpske strane došli na granični prelaz Jarinje i pitali su da li je dopušten uvoz monetarnih sredstava.

“Mi smo objasnili da bez autorizacije Centralne banke Kosova, nije dozvoljen promet monetarnih sredstava”, rekao je Staviljeci.

Kako je saopštila NBS, sredstva su bila namenjena za isplatu plata, penzija, socijalnih doprinosa i drugih davanja Srbima koji žive na Kosovu.

“U skladu s dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilo Narodne banke Srbije sa sredstvima u dinarima bilo je danas upućeno na prelaz Jarinje, gde je novac, radi daljeg transporta, trebalo da preuzme vozilo kompanije ‘Henderson'”, navela je NBS.

U saopštenju se dodaje da “Henderson” ima dozvolu kosovski vlasti da prevozi novac, ali je “vraćeno bez ikakvog objašnjenja”.

Srbi zabrinuti za svoja primanja uoči zabrane dinara na Kosovu

FOTO ARHIVA NBS

NBS je navela da je novac namenjen za trezor u Leposaviću, jednoj od četiri opštine na severu Kosova, gde su Srbi većina.

NBS je “najoštrije osudila današnji incident” i dodaoa da ponavlja da je “neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere” koje su uvele kosovske institucije kako bi se omogućili nesmetani transport i distribucija dinara i “sprečilo uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na Kosovu”.

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova (CBK). Ova uredba predviđa da evro bude jedina valuta za plaćanja na Kosovu, zabranjujući upotrebu srpskog dinara.

Međutim, uredba navodi da institucije koje imaju dozvolu za rad na Kosovu mogu uvoziti i izvoziti valute. Kosovska carina i policija su odgovorni organi koji obezbeđuju da se prekogranični uvoz ili izvoz evra ili drugih valuta sa i na Kosovo može dozvoliti samo “podnošenjem dokaza o licenci i ovlašćenju izdatom od CBK-a”.

Srbija isplaćuje kosovskim Srbima – kroz paralelni sistem – plate, penzije, socijalna i druga davanja.

Rašić: Dogovoren tranzicioni period za ukidanje dinara, dve opcije za rešenje problema

Kurti: Period tranzicije za provedbu uredbe Centralne banke Kosova o dinaru je potreban

Srbi na Kosovu obično primaju penzije iz budžeta Srbije svakog 10. u mesecu. Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2. februara da će sredstva iz budžeta Srbije namenjena Srbima na Kosovu biti poslata ranije nego što je planirano.

U međuvremenu, prosvetni i zdravstveni radnici, koji rade po sistemu Srbije, primaju platu u dva dela, 6. i 21. februara, a zaposleni u lokalnoj samoupravi 10. u mesecu.

Vučić je pokazao da Srbija na Kosovu ima 31.831 zaposlenog, 29.115 penzionera – od kojih 4.700 prima penzije – kao i 31.586 korisnika socijalne pomoći.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je da uredba CBK-a za gotovinsko poslovanje nije protiv srpskog dinara i da Srbi koji penzije i drugu pomoć od Srbije primaju u dinarima mogu da ih i dalje primaju, ali te isplate moraju biti deponovane u bankovne račune na Kosovu u evrima.

Kosovo je saopštilo da će se implementacija uredbe CBK-a za gotovinske operacije obaviti kroz prelazni period tokom meseca februara.

Hovenier zahtijeva odgodu provedbe uredbe Centralne banke Kosova o ukidanju dinara

Međunarodna zajednica je pozvala Kosovo da odloži primenu uredbe, jer tvrde da je stupila na snagu bez prethodnih konsultacija. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija izrazile su zabrinutost da bi uredba mogla negativno uticati na srpsko stanovništvo koje živi na Kosovu.

Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu koja uživa podršku zvaničnog Beograda, kritikovala je odluku CBK, a čelnik ove stranke Zlatan Elek rekao je 3. februara da zabrana korišćenja dinara “znači proterivanje Srba i svih srpskih institucija” sa teritorije Kosova.

Prema Eleku, blizu 100.000 Srba biće direktno pogođeno odlukom CBK da zabrani upotrebu dinara. (B.G.)