КАЛИГРАФ ПАЈИЋ ПОКЛОНИО ПУТИНУ ПРЕПИС МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА

1.)Луксузно издање МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА - поклон Путину (тежина 11 килограма и 100 грама)

Луксузно издање МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА – поклон Путину (тежина 11 килограма и 100 грама)

У Руском дому у Београду, Новосађанин Светозар Пајић – Дијак – угледни европски калиграф, је у предивном окружењу својих 155 експоната средњевековне рукописне лепоте Србије у препуној великој изложбеној сали присутних: представника руске амбасаде (господин Кирил Киржан, аташе за културу), Руског дома, часних отаца, новинара, зналаца и љубитеља истинске уметности и цивилизације Србије, уручио заменику директора Руског дома господину Роману Никуновом поклон за председника Руске федерације Владимира Владимировича Путина  п р в и   п р и м е р а к (од укупно 99)  фототипског издања новог преписа Јеванђелистара МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ и на тај начин свечано отворио своју изложбу ДУГ ПРЕЦИМА – ЗАЛОГ ПОТОМЦИМА.

2.) Посвета аутора Пајића

Посвета аутора Пајића

Аутор Пајић је том приликом истакао да Мирослављево јеванђеље уручује од срца у име Благочестивог српског народа.  

3.) Реч аутора-преписивача у књизи

Реч аутора-преписивача у књизи

Изузетно уметнички вредан поклон председнику Путину биће лично уручен након  периода његовог чувања и излагања у аули Руског дома пред знатижељном јавношћу бројних посетилаца и медија који ће имати прилику да своја запажања унесу и у књигу утисака.

4.) Власнички лист број 1 Јеванђелистара на име Владимира Путина

Власнички лист број 1 Јеванђелистара на име Владимира Путина

Изложба је уприличена поводом 25-годишњице уметничког стварања Светозара Пајића, а организатор Изложбе и програма  је новосадско удружење EUprogress.

5.) Реч од срца аутора заменику директора Руског дома Роману Никуновом приликом уручивања поклон�

Реч од срца аутора заменику директора Руског дома Роману Никуновом приликом уручивања поклонa

Као што овако значајан и леп догађај заслужује, приређен је пригодан програм свечаног отварања Изложбе у којем су учествовали Хор Свети апостол Андреј Првозвани“ из  Батајнице под диригентском палицом  госпођице Марије Лукић. Изведене су три композиције: Њест свјат – Ст. Ст. Мокрањац, Свјете тихиј – еп. Иларион Алфејев и Мало славословље – А. Д. Касталски. Потом је Снежана Николић на руском маестрално казивала песму Молитва.

6.)Отац Јевта за време свог обраћања

Отац Јевта за време свог обраћања

Професор Миодраг – Миша Близанац из Новог Сада, иначе диригент инклузивног хора „Исон“, са групом „Љубе“ је интерпретирао руску песму „Коњ“, а на посебан захтев публике су отпеване и старовременске српске песме. Програм је зналачки и посвећено тренутку и теми водио Вишеслав Петковић, ТВ водитељ из Новог Сада.

7.) Сарадници и пријатељи -аутор Пајић и Чубрановић још једном прегледају поклон

Сарадници и пријатељи -аутор Пајић и Чубрановић још једном прегледају поклон

Гостима, званичницима, часним оцима и новинарима најпре се обратио председник удружења EUprogress Радомир Чубрановић (иначе уредник “Штајерских новиц” за Војводину ) који је, између осталог, рекао:

-Мисија удружења EUprogress је у складу са овом мишљу Достојевског: Будите најпре добри, затим поштени и на крају не заборављајмо једни друге,“ Изложба ДУГ ПРЕЦИМА – ЗАЛОГ ПОТОМЦИМА на најлепши могући уметнички начин осмишљава ову мисао-водиљу наше мисије и више од тога и то баш овде –  у Руском дому у Београду.

8.) Представници амбасаде Русије и Руског дома

Представници-амбасаде Русије и Руског дома.

Вечерашња изложба је уметничка прича о узвишеној лепоти старе рукописне књиге. Аутор Светозар Пајић – Дијак је четврт века стварао да изнесе у јавност  преписе Мирослављевог јеванђеља, Душановог законика,Четворојеванђеља и другог ћирилског рукописног материјала – сву лепоту, протекле векове и све то на једном месту. Посетилац Изложбе стећи ће утисак као да је деценијама обилазио манастире и видео оно најлепше. И не само то: видеће неке експонате које ни приликом обиласка манастира „на лицу места“ нису доступни. На пример, рукописни материјали из Хиландара, који нису доступни дамама, а сада на овој изложби – јесу као да су крочиле на Свету гору.

9.) Амбијент изложбене сале за време свечаног програма

Амбијент изложбене сале за време свечаног програма

Изложба је својеврсна ризница за вечита времена. Биће овде постављена до 8. априла. Изложена дела никог неће оставити равнодушним, поготово кад се зна да су стварана истим ручним краснописом као у средњевековној Србији.

Захваљујући таквом стваралачком раду Светозара Пајића Дијака из вековног заборава отета су  изузетна средњевековна српска духовона дела и тако постала доступна савременом човеку, као доказ да је српска култура и цивилизација и више од интегралног дела европске културе.

10.) Аутор са сарадницима и пријатељима

Аутор са сарадницима и пријатељима

Приликом гледања дела Светозара Пајића – Дијака  мора се имати у виду да су резултат великог уметничког, верског и људског напора (примера ради, Мирослављево  јеванђеље од 360 страна на пергаменту је преписивао 7 година, и то све да би свом народу приказао сопствену цивилизацију, културу писмености и ненадмашну лепоту средњевековних српских минијатура. Ту уметничку мисију аутор ће и вечерас наставити: Светозар Пајић ће у име Благочестивог српског народа свечано поклонити први примерак вредне фототипске књиге новог калиграфског преписа „Мирослављевог јеванђеља“ за председника Руске федерације Владимира Путина.

11.) Миша Близанац са групом Љубе је одушевио

Миша Близанац са групом Љубе је одушевио

Пут уметности, духовности и посвећености, аутор Пајић и даље наставља у миру молитве у манастирским ћелијама, као и у свом скромном атељеу у Новом Саду: преписује, бележи и ствара својеврсну ризницу ДУГА ПРЕЦИМА – ЗАЛОГА ПОТОМЦИМА… –

О значају стваралаштва аутора Пајића надахнуто је говорила Весна Башић, библиотекар и архивиста Архива Војводине из Новог Сада.

12.) Александра Чубрановић аутор текста и фотографија

Александра Чубрановић аутор текста и фотографија

Обраћање Оца Јевте из Батајнице о верско-историјском, уметничком и цивилизацијском аспекту Изложбе и великом доприносу аутора Изложбе Светозара Пајића је пропраћено великим аплаузом. Отац Јевта је потом благословио Изложбу аутора.

По старом српском домаћинском обичају гости и званичници су почашћени сланом и слатком посном закуском, домаћом ракијом, а вино (црвено и бело) је било из винског подрума „Мачак“ из Ирига подно Фрушке горе који је у мађарском граду Печују на интернационалном такмичењу младих вина два пута пута освајао шампионску титулу за свој портогизер.

Бројне импресије са Изложбе, која ће бити отворена до 8. априла, најкраће и лепо је сажео Радомир Чубрановић:

-ИЗЛОЖБУ ДОЖИВЉАВАМ КАО ПОДСЕЋАЊЕ НАШЕГ НАРОДА НА СОПСТВЕНУ ЦИВИЛИЗАЦИЈУ КОЈА НАМ ВРАЋА ОПРАВДАНИ НАЦИОНАЛНИ ПОНОС И ВЕРУ У ДУХОВНУ МОЋ… –

 Текст и фотографије: Александра Чубрановић