Team

Glavni-urednik-300x200

Rade Bakračević

Avtor Štajerskih novic

Rade Bakračević,  novinar in  komentator dogajanj iz tega dela Evrope, se z novinarstvom ukvarja že petdeset let. Pisal je za več mednarodnih časopisov in je ustanovitelj ter glavni in odgovorni urednik Štajerskih novic. Intervjuval je številne znane osebnosti iz sveta športa, politike in podjetništva. Objavil je več kot dva tisoč besedil in več tisoč fotografij. Je član slovenskega in mednarodnega združenja novinarjev. 

Biografija:

Rade Bakračević se že petdeset let ukvarja z novinarstvom, čeprav je po poklicu univerzitetni diplomirani inženir metalurgije in je kot metalurg delal 40 let. V svoji novinarski karieri je bil  10 let  honorarni dopisnik časopisa »Politika Ekspres« in revije »Praktična žena«, dvajset let piše za »Sportske novosti«, pet let za hrvaški »Večernji list«. Piše za časopis »Kurir«, ki se tiska v Srbiji in Nemčiji. Redno piše za tednik »Ibarske novosti«. Ob ponedeljkih v živo na Radio Beogradu poroča o dogajanjih v Sloveniji in avstrijski Štajerski. Štiri leta je bil glavni in odgovorni urednik revije »Kontakt« in tri leta glavni in odgovorni urednik revije »Mostovi«. Od leta 2005 je glavni in odgovorni urednik spletnega časopisa »Štajerske novice«. Od 1980 leta je bil član Društva novinarjev Jugoslavije, od 1990. leta je član društva novinarjev Srbije, društva novinarjev Slovenije in mednarodnega združenja novinarjev. član sveta JSKD, območna enota Maribor, član izvršnega odbora zveze kulturnih organizacij Maribora. Je častni konzul Občine Kraljeva in predsednik »Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost« iz Maribora. Po letu 2003 deluje pri vzpostavljanju gospodarskih, kulturnih in športnih stikov med Mariborom in Kraljevim in med Slovenijo in Srbijo.

Piše poezijo in je pesmi objavil v Sloveniji, na Slovaškem, v Srbiji, Romuniji in Hrvaškem.

Priznanja:

Za urejanje časopisa »Mostovi« je sprejel Zlato priznanje Ministrstva za diasporo Republike Srbije. 

Za urejanje časopisa »Mostovi« je sprejel Zlato priznanje Ministrstva za diasporo Republike Srbije. Prejel je Srebrni znak Turistične zveze Slovenije in posebno priznanje Pomurske turistične zveze, najvišje državno priznanje Republike Srbije »Zlate značke« (2006) in priznanje z medaljo Zveze kulturnih društev Maribor (2008). Od poslušalcev Radia Maribor je dobil »Zlato priznanje«, »Turistični nagelj« RTV Slovenije in več drugih nagrad za humano delo po raznih društvih. 2001 in 2002 je bil podjetnik leta. 2003 leta je postal zaslužni občan mesta Kraljeva. Bil je inovator leta 1978. Prejel je tudi priznanje »Zlato pero« za novinarske dosežke.

zdravko

 

ZDRAVKO MAJSTOROVIĆ

aleks

ALEKSANDER BAKRAČEVIČ

radomir

RADOMIR ČUBRANOVIĆ

aleksandra

ALEKSANDRA ČUBRANOVIĆ

ivan

IVAN RAJOVIĆ

Filip Matko

marko

MARKO LOPUŠINA