ČLANOVI „VUKOVE ZADUŽBINE“ IZ LjUBLjANE ZA DRŽAVNI PRAZNIK SRBIJE, PRIREDILI 14. SRETENjSKI KONCERT

priznanje-dejanu-zidanu
SVEČANI GOVOR ODRŽAO DEJAN ŽIDAN, PREDSEDNIK SLOVENAČKOG PARLAMENTA
zidan-1
Ljubljana. 15. februar – Večeras su u Ljubljani članovi društva „Vukova zadužbina“ iz Ljubljane svečano obeležili 15. februar Dan državnosti Srbije. Ovo jedno od najaktivnijih srpskih društava u Sloveniji već 14. godina organizuje 15. februara u glavnom gradu Slovenije „Sretenjski koncert“ u slavu nauke i rodoljublja.
3
Ovom 14. Sretenjskom saboru prisustvovale su brojne ugledne ličnosti i zvaničnici iz sveta diplomatije, politike, društva, kao i predstavnici verskih zajednica. Najviše je bilo predstavnika srpskih društava iz Slovenije, na čelu sa predstavnicima Nacionalnog Saveta Srba Slovenije.
zidan-2
U Ljubljanu su stigli i gosti iz Srbije.. Među gostima iz Srbije bilo je i više mladih muzičara, koji su odlučili da nastave studiranje u Ljubljani.
4
Proslava je posvećena 100. godišnjici sećanja na Parisku mirovnu konferenciju.
Svečanu besedu imao je Dejan Židan, predsednik slovenačkog parlamenta, koji je u svom svečanom govoru podvukao: „Slovenački i srpski narod ne povezuje samo slovenska krv, nego mnogobrojne ličnosti, koje su preko nauke, kulture a takođe npr. i preko politike krojile i stvarale zajedničku istoriju. Zato ću u nastavku proslave sa veseljem poslušati današnjim počasnim govornicima i kulturnom programu“.
5
U razgovoru sa prisutnim gostima predsednik Židan je rekao, da je zadovoljan sa prijateljskim vezama slovenačkog i srpskog naroda, koji su svakim danom sve bolji.
7
Veliki broj pozvanih gostiju imao je priliku, da se upozna sa događajima koji su se odvijali pre sto godina a tiču se srpskog pitanja. O tim davnim događajima govorili su: Sećanja na Parisku mirovnu konferenciju 18. 01. – 28. 06. 1919 akademik Andrej Kranjc Slovenačka akademija znanosti i umetnosti i prof. dr Božidar Jezernik Filozofski fakultet Univerziteta u Ljubljani.
U muzičkom delu programa učestvovali su sa koncertom duhovne i svetovne muzike članovi Mešovitog hora Sveti Roman Slatkopojac iz Petrovaradina sa dirigentom Evgenijom Vladimirovnom – Kojić.
8
Na kraju su organizatori podelili priznanja Vukove zadužbine uz muziku: „Tamo daleko“ i „Sretenjska koračnica“.
10
Posle kulturnog programa priređen je svečani prijem povodom obeležavanja dana Državnosti i ustavnosti Republike Srbije, koji se na Sretenje slavi u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kad je u malom šumadijskom mestu Orašcu počela borba za konačno oslobođenje od petovekovnog robovanja pod Turcima i donešen prvi srpski ustav zvani Sretenjski ustav.
12 subotu 16. februara, će članovi Mešovitog hora Sveti Roman Slatkopojac održati koncert, posvećen velikom Srbinu i svetskom naučniku Mihajlu Pupinu, kod njegovog spomenika na Bledu.
Tekst i foto: Rade Bakračević