ZLATNE ZNAČKE ZA DIJASPORU

Petnaest priznanja najboljima iz rasejanja

 

Dr Mihailo Vukas prima Zlatnu značku KPZ Srbije

Dr Mihailo Vukas prima Zlatnu značku KPZ Srbije

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja i Uprava za dijasporu nagradile su Srbe iz rasejanja za njihov kreativan rad i patriotizam

Marko Lopušina

U sali pozorišta „Raša Plaović“ u Beogradu povodom 60 godina postojanja i rada Kulturno-prosvetne zajednice Srbije dodeljena su priznanja šezdesetorici zaslužnih radnika kulture i umetnika iz zemlje i rasejanja. Zlatnu značku, koju su zajedno dodelili KPZ Srbije i Uprava za dijasporu i Srbe u regionu dobilo je 15 pregalaca iz dijaspore. Za njih i sve ostale laureate porofesor Milovan Vitezović, predsednik žirija je rekao da su „čuvari srpske duše“

Dodela Zlatne značke KPZ 2016. godine

Dodela Zlatne značke KPZ 2016. godine

Među laureatima prvi je Zlatnu značku dobio doktor Mihailo Vukas iz Švedske za svoj patriotski, humanitarni i književni rad. Dobitnik je Povelje akademije „Ivo Andrić“ za životno delo.

  • Doktor Mihajlo Petra Vukas je svojim delima „Suza iz oka kanula – zašto“ i „Sudbina istine“ je ispisao manirom Dostojevskog i Hemingveja. Sažeo je u ovim delima lična iskustva švedskog gastarbajtera, ali i srpskog patriote i humaniste, koji je lečio narod i u miru i u ratu. Njegova pisana reč je prepuna osećanja, dramatike i iskreno unosi nemir i zadovoljstvo kod čitaoca – rekao je o Vukasu svojevremeno predsednik akademije Radomir Smiljanić.

Knjiga u pet tomova “Suza iz oka kanula – zašto”  je biografija doktora Vukasa, njegova priča o porodici, odlasku u Švedsku iz Srbije, ali i o radu sa srpskim klubovima i udruženjima u Skandinaviji. Doktor Vukas je kardio hirurg, univerzitetski profesor, prvi srpski mason u Skandinaviji  i jedan od osnivača srpskog kluba “Sinđelić” u Geteborgu.

  • Rođen je u Nišu Diplomirao (1963) na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Specijalizirao torakalnu hirurgiju u Univerzitetskoj bolnici u Geteborgu (1976) u Švedskoj i potom i opštu medicinu (1998). Doktorsku disertaciju je odbranio 1977. na Geteborškom univerzitetu. Višegodišnji član je rukovodstva srpskih i jugoslovenskih udruženja u Švedskoj, predsednik Regionalne organizacije Svetske srpske zajednice za Skandinaviju; osnivač Informativnog centra Srbije za Skandinaviju, Srpske Nacionalne akademije za Skandinaviju. Bio je organizator zvanične posete SLD Švedskom lekarskom društvu i Crvenom krstu Švedske, delegacije Skupštine Republike Srbije 1990. Predsednik Jugoslovenskog saveza, osnivač Srpskog lekarskog društva i odbora Sabora srpskog ujedinjenja 1993. u Švedskoj. Predsedavajući Prve i Druge konferenciji srpskih humanitarnih organizacija u dijaspori u Beogradu, potpredsednik Gimnastičkog saveza Jugoslavije. – rečeno je na svečanoj sednici KPZ Srbije u Beogradu.

Dobitnici Zlatne značke KPZ Srbije i Uprave za dijasporu i Srbe u regionu su i vredne patriote Dobrila Gajić Glišić, pisac iz Čikaga, Diana Kondić Đurić, kulturni poslenik iz Budimpešte, Ivana Ivanović, muzički umetnik iz Beča, Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba iz Rumunije, profesor Branko Mikašinović, književnik i urednik „Glasa Amerike“ iz Vašingtona, Gojko Mitić, glumac iz Berlina, Dobrila Radulović, organizator iz Bergena, Lazar Rajić, glumac iz Toronta, Maja Rajčić, pijanista iz Milana, Dejan Ranđelović, kulturni poslenik iz Karlovih Vari, Ljubiša Simić, pesnik i predsednik Udruženja srpskih pisaca „Sedmica“ iz Nemačke, Vesna Stanojević, dramski umetnik iz Londona i Ivan Strojaković, kulturni poslenik iz Skopja.

Koliko su glumci Mitić i Rajić proneli svetom svoju umetnost i podigli ugled srpske kulture, toliko su Krstić i Ranđelović svojim nacionalnim radom doprineli razvoju srpskog identiteta u inostranstvu. Ognjan Krstić je predstavnik jedne od najbolje organizovanih srpskih zajednica na svetu. Srbi u Rumuniji su poznati po svom školstvu, kulturnim manifestacijama, časopisima i folklornoj grupi „Mladost“, jednoj od najboljih u Evropi. Dejan Ranđelović je dobrovoljni čuvar srpskih grobnica iz velikog rata u Češkoj, koji se brine da preko 7.000 stradalih Srba budu simbol srpstva u srcu Evrope.

  • Drago mi je da sam dobio Zlatnu značku KPZ Srbije i Uprave za dijasporu i Srbe u regionu, jer ona je odraz poverenja koje otadžbina ima u nas iseljene Srbe. Naša obaveza je da dijasporu približimo otadžbini, da štitimo naš narod u tuđini i da se jednog dana svi zadovoljni vratimo kući – rekao je primajući ovo prznanje doktor Mihilo Petra Vukas, srpski patriota iz Geteborga.