V Radencih Tri Zlata priznanja ob Svetovnem dnevu turizma

Občina Radenci vsako leto nagrajuje zaslužne za lepo urejen kraj. Letošnji nagrajenci

Radenci, 29. September – Tri »Zlata priznanja« v okviru projekta »Moja dežela lepa in gostoljubna« za leto 2014 je Rade Bakračević, predsednik občinske komisije za ocenjevanje urejenosti kraja Občine Radenci, izročil prejemnikom v ponedeljek, 28. septembra 2014 popoldne, v prostorih Vinskega hrama Kupljen v Okoslavcih. Prejeli so jih: podjetje Erinox, d.o.o., Radenci, Športno društvo Hrastje Mota & Prostovoljno gasilsko društvo Hrastje Mota ter Pridelava grozdja in vina Vladimir Kupljen iz Okoslavec.

40.1

O tem, da se za minulo leto, torej leto 2014, v okviru projekta »Moja dežela lepa in gostoljubna« podeli tri »Zlata priznanja« v Občini Radenci v skladu z opredeljenimi kategorijami, je sprejela sklep Komisija za ocenjevanje krajev v Občini Radenci. Sestavljajo jo štirje: predsednik Rade Bakračević ter člani: Sonja Bily, Janja Fekonja in Zoltan Časar. Zatorej je vse zbrane v Vinskem hramu Kupljen v Okoslavcih pozdravil predsednik komisije, Rade Bakračević, ki je za tem še povedal: »27. september je Svetovni dan turizma. Tako je od leta 1980, ko ga je za takšnega razglasila Svetovna turistična organizacija. Glavni namen tega dneva je ozaveščanje prebivalcev o vplivu turizma na mednarodno skupnost in njene socialne, kulturne, politične in ekonomske vrednote. Tema tega letošnjega dneva je »Milijarda turistov – milijarda priložnosti«. V Sloveniji je bilo v letu 2014 zabeleženo rekordno število prihodov tujih turistov: 2,4 milijona. Največ tujih turistov je prišlo iz Italije, Avstrije in Nemčije. Prebivalci Slovenije pa so se v letu 2014 odpravili na 2,6 milijona turističnih potovanj v tujino. Največkrat obiskana država je bila Hrvaška.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Število mednarodnih prihodov turistov je prvič preseglo milijardo leta 2012, lani pa je po podatkih Svetovne turistične organizacije že preseglo 1 milijardo in 133 milijonov. Po podatkih Eurostata so v letu 2014 največ mednarodnih prihodov turistov med državami, članicami EU, zabeležile Španija (52,4 milijonov), Italija (51,7 milijonov) in Francija (46,1 milijonov). V letu 2000 je bilo v Sloveniji prvič po osamosvojitvi zabeleženih več kot milijon prihodov tujih turistov, v letu 2011 pa prvič več kot 2 milijona. V rekordnem lanskem letu pa je bilo preseženo že število 2,4 milijona (2.411.000 prihodov tujih turistov)… V turizmu in dejavnostih, povezanih s turizmom, je zaposlenih 33 tisoč delovno aktivnih prebivalcev.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ob koncu leta 2014 je bilo v dejavnosti gostinstvo, v katero sodi večina s turizmom povezanih dejavnosti, zaposlenih 31.589, v dejavnosti potovalnih agencij, organizatorjev potovanj in s temi povezanih dejavnostih 1.809 delovno aktivnih oseb…«

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Povezovalka programa, Mateja Černjavič, je tedaj k nastopu povabila mlada glasbenika, sestro in brata Koren iz Hrastja Mote. Martina je še osnovnošolka, Gregor pa že srednješolec, a oba z veseljem igrata na diatonično harmoniko. V duetu sta zaigrala poskočno skladbo »Glas harmonike« ansambla Smeh.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sledila je podelitev Zlatih priznanj za leto 2014 ter priložnostnih daril, ki sta jih skupaj podelila župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, ob njem pa predsednik Komisije za ocenjevanje krajev v Občini Radenci, Rade Bakračević.

V vasi Hrastje Mota deluje eno najstarejših prostovoljnih gasilskih društev, ki je bilo ustanovljeno leta 1886 in bo torej prihodnje leto praznovalo častitljivo 130-letnico delovanja. Prostovoljno gasilsko društvo Hrastje Mota ima svoj gasilski dom, ki je bil leta 2013 posodobljen, da so novo pridobljeni prostori na voljo za kulturno dejavnost (koristi jih Folklorna skupina KD Janko Divjak Kapela), pa tudi za športno društvo (namizni tenis) in druge. Športni poligon ob domu sestavljajo nogometno igrišče, igrišče za košarko, igrišče za odbojko na mivki, viseče kegljišče in otroška igrala za vse starosti.

40.6

Za ta igrišča skrbi Športno društvo Hrastje Mota, ki je bilo ustanovljeno leta 2006. Društvo ima 94 članic in članov, od teh jih je več kot polovica v starosti do 20 let. Sodelujejo na različnih tekmovanjih (nogometna liga, odbojkarski turnirji, prvenstva v namiznem tenisu), pri organizaciji srečanj za vaščane (tradicionalno srečanje treh vasi vsako leto) ter pri delu z mladimi (nogometni in odbojkarski seminar). Posebej živahno je na otroških igralih, ki jih koristijo otroci iz domače vasi, kot tudi otroci in družine iz sosednjih krajev (Kapela, Radenci). Na tem prostoru je organiziranih zelo veliko prireditev, srečanj in druženj, ki so postala tradicionalna. Zlato priznanje sta prejela skupaj ŠD Hrastje Mota in PGD Hrastje Mota za ureditev večnamenskega prostora v gasilskem domu, z zunanjo ureditvijo.Predsednik Športnega društva Hrastje Mota, Marjan Šalamun, je prevzel priznanje, ki je bilo  kot skupno priznanje namenjeno Športnemu društvu Hrastje Mota in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Hrastje Mota.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nekdanja Mercatorjeva trgovina Maja na Titovi cesti 6 v Radencih je postala novi dom podjetja Erinox, d.o.o., Radenci, ko se je konec leta 2004 ponudila priložnost za nakup poslovnih prostorov. Na okrog 500 kvadratih so uredili: pisarniške prostore, varilni center, priročno skladišče in pomembno novost: maloprodajno trgovino, specializirano za profesionalna ročna orodja.

40.8

Program podjetja še vedno v glavnem zajema zastopanje ameriške multinacionalke Lenox, v svetu slovi kot vodilna proizvajalka listov za tračne žagalne stroje za razrez kovin, nekovin in lesa. Trakove uvažajo iz ZDA v metrih, ki jih zavarijo na zaželeno mero ter jih v 24 urah, najkasneje 48 urah, dostavijo kupcu. Na zalogi imajo preko 90 vrst trakov. Poleg tega kupce oskrbujejo šer s profesionalnim ročnim orodjem Lenox in Irwin. Za vse mimoidoče občane, goste ter utrujene in žejne popotnike, pa poskrbi njihova okrepčevalnicam, kjer se najde prijetni kotiček za kramljanje, osvežitev in počitek. Zlato priznanje so prejeli za ureditev okolice podjetja ter popestritev turistične ponudbe kraja.

Za svoje podjetje, Erinox, d.o.o. Radenci, je prevzel priznanje direktor Milan Nekrep.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vladimir Kupljen iz Okoslavec je prevzel priznanje za pridelavo grozdja in vina.

Za Pridelava grozdja in vina Vladimir Kupljen Okoslavci velja, da v Okoslavcih 6 gojijo dolgoletno družinsko tradicijo, ki sta jo Vladimir in Franc Kupljen zelo posodobila ter svojo dejavnost tudi dodatno razširila. V ponudbi imajo, doma, po Sloveniji, kot tudi izven meja, zelo priznana vrhunska vina in tradicionalne prleške jedi. Pripravljajo domači kruh, gibanico in kvasenico. Z veseljem vam ponudijo vodene degustacije vrhunskih vin in ogled obokane kleti, znane po štajerski arhitekturi.

40.10

V svojem lokalu imajo na voljo 60 sedežev, s prelepim razgledom na valovite in lepo obdelane vinograde. Po dogovoru za večje skupine pripravijo tudi kakšno tradicionalno toplo jed. Kot vemo, so v severovzhodni Sloveniji, ne daleč od avstrijske in madžarske meje, v deželi stare vinske kulture, termalnih in mineralnih vrelcev ter dobrih ljudi, vinogradi vinorodnega okoliša Radgonsko kapelskih goric.

40.11

Na gričevju, v kraju Okoslavci, ob glavni cesti leži Vinski hram Kupljen. Od tam je razgled na celotno pomursko ravnico in velih del Slovenskih goric. Ponudijo vam zelo priznana vrhunska vina (traminec, renski rizling, chardonnay, rumeni muškat, laški rizling, šipon itd), kot tudi tradicionalne prleške jedi (tunka, suha šunka, domača salama, klobase) ob lastnih krušnih izdelkih (domači kruh, gibanica, kvasenica). Zlato priznanje je Vladimir Kupljen iz Okoslavec prejel za ureditev okolice kmetije, skrb za pridelavo kakovostnih vin ter turistično promocijo kraja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mlada harmonikarja, Martina in Gregor Koren, sta nastopila še enkrat, tokrat vsak s solo nastopom. Martina je zaigrala ljudsko »Tri planike«, Gregor pa Slakovo »Ljubica mojega srca«.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ob zaključku uradnega dela je govoril še župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, ki je k »turističnim številkam« z uvoda srečanja dodal številko 140.000 nočitev turistov v Radencih leta 2014, od tega bi jih naj bilo registriranih okrog 120 tisoč. Za večja vlaganja na področju turizma Občini Radenci primanjkuje sredstev, nedokončana denacionalizacija pa je ovira, da bi lahko občina kandidirala na razpisih za sredstva iz evropskih skladov. Trenutno je v rekonstrukciji kapelica svete Ane v radenskem parku, kjer dve tretjini sredstev (30 tisoč evrov) vlaga celo posameznik iz Armenije, ki mu je kot turistu v Radencih zelo všeč.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sledila je zdravica ter pogostitev iz bogate ponudbe Izletniške kmetije in vinskega hrama Kupljen v Okoslavcih.

Filip Matko

Foto: Zdravko Majstorović, Aleksander Bakračevič