ПУПИН У ЉУБЉАНИ И НА БЛЕДУ

УСТАНОВА ВУКОВА ЗАДУЖБИНА

1000 ЉУБЉАНА, Градникове бригаде 6

председник

vukova.zaduzbina@siol.net

Тел. 00 386 41 424 874

42.1

Вукова задужбина у Љубљани,                                                                                                            фондација за проучавање и очување српске културне баштине,

обавештава Српско расејање у Словенији, задужбинаре и своје пријатеље, да је нама свима који смо у овом пројекту учествовали, после плодоносног настојања  и сарадње са појединцима и институцијама у Словенији и Србији, успело да нам један велики ум нашег народа Михајло Идворски Пупин (1854 – 1935) дође у сећање уочи и на дан његове 161. годишњице рођења и 80 година од упокојења. Све то у времену државне посете Словенији председника Републике Србије господина Томислава Николића. Овде треба посебно истаћи господина Александра Влајковића извршног председника Организационог одбора из Београда чији је допринос остварењу пројекта одлучујући и немерљив.

а) ЉУБЉАНА  у четвртак 8.октобра у 17.00 часова је отварање велике изложбе о животу и раду М.Пупина на Магистрату код љубљанског жупана, а у присуству високих званица и председника Републике Словеније и Републике  Србије.

42

Град Блед (Фото: Раде Бакрачевић)

б) БЛЕД у петак  9.октобра у 11.00 часова је откривање споменика М. Пупину које ће учинити два председника, а у присуству многих званица и народа словеначког и српског.

Позивамо све пријатеље у Словенији да својим присуством на Бледу увеличају  овај велики догађај, а у славу новог и бољег времена.

Овим поводом враћају нам се у сећање речи које је написао сам Михајло Пупин године 1931 у предговору његове књиге на словеначком језику Од пастира до изумитеља:

Tu hočem povedati le to, da me je Bled za skromne zasluge na mirovni konferenci (1919)

bogato nagradil s tem, da me je izbral za svojega častnega občana ( 1921)

Čudotvorna je ljubezen, ki veže Srba s Slovencem,

in v tej ljubezni živi najmogočnejša vera v

sijajno bodočnost jugoslovenskega naroda

Вукова задужбина у Љубљани је уз помоћ добротника приступила новом штампању књиге:

Mihajlo Pupin –   Od pastirja do izumitelja – spominu moje matere

From Immigrant to Inventor (1923)

Уз првобитно словеначко издање из године 1931 са предговором Михајла Пупина  и уводом преводиоца Павела Брежника је овај у својем уводу написао Пупинове речи:

Moja mati, moja domača vas, moja srbska pravoslavna vera,

moj srbski jezik in narod, ki ga govori, so moje srbstvo.

.Новом издању Пупинове књиге је свој  предговор приложио академик Тадеј Бајд,          председник Словенске академије знаности и уметности ( САЗУ).

У радости дошли и у радости отишли са Бледа!

На Малу Госпојину, 21.09.2015

Живорад Андрејић

председник управе Вукове задужбине у Љубљани