Slike Marije Hlavati Krišan iz Banata

Razstava del članice Galerije naivne umetnosti Kovačica

1

V radenskem DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, so v petek, 6. novembra zvečer, odprli razstavo »Lepote Vojvodine« Marije Hlavati Krišan, slikarke naive iz Banata. Bila je rojena leta 1975 v slovaškem naselju Padina, ki je deset kilometrov oddaljen od Kovačice, centra naivnega slikarstva Slovakov v Banatu.

2

S slikarstvom se je pričela ukvarjati že kot dijakinja, kajti zaključila je srednjo ekonomsko šolo. Zatorej ta umetnica sodi med najmlajšo generacijo slikark in slikarjev naivcev kot članica Galerije naivne umetnosti Kovačica, ki obstoja uspešno že preko 60 let.

3

 

Na slikah te umetnice je razvidna ljubezen do rodnih banatskih polj, kajti na bogatih pokrajinskih slikah so zmeraj tudi stilizirane sončnice. Te so vesele, zamišljene, sklonjene v žalosti ali pa razigrane v vetru… A ne manjkajo niti drugi pridelki, kot so to buče ali sadje in pšenica, pa tudi gozdni sadeži, še zlasti gobe. Vse te prizore na njenih slikah povezujejo veje ali korenine stiliziranih dreves, pa tudi bogatih drevesnih krošenj.

4

Na slikah Marije Hlavati Krišan so nekaj posebnega tudi liki žena. Imajo mikavno izrisana telesa, z likom matere in nimfe obenem. Žene na slikah so zelo dostopne pa tudi skrivnostne istočasno, kot da skrivajo nekaj posebej zase, globoko skrito misel ali čustvo. Nekaj podobnega je moč videti tudi v živalskih podobah, še posebej pri tem izstopajo prizori konj.

5

Pričujoča razstava 21-ih slik slovaške umetnice Marije Hlavati Krišan iz Padine v Banatu (Vojvodina) bo na ogled v radenskem DOSOR-ju dober mesec dni.

Filip Matko