Filmski put svetlosti Mihajla Idvorskog Pupina u Temišvaru

Svojevrsni filmski put svetlosti Mihajla Idvorskog Pupina, koji je započet novembra prošle godine premijerom u Beogradu, nakon obilaska brojnih adresa i mesta u Srbiji, Republici srpskoj, emitovanja na Radio televiziji Srbije, Radio televiziji Vojvodine, mnogih regionalnih i lokalnih televizija, zatim u glavnom gradu Mađarske Budimpešti i posle više od dva miliona gledalaca, animirano-dokumentarni film MIHAJLO IDVORSKI PUPIN – PUT KA SVETLOSTI obreo se među svoje zemljake – u Temišvaru.

Delegacija iz Novog Sada Miroslav Ilić, Aleksandra i Radomir Čubranović (zdesna)

U okviru tradicionalnih Dana srpske kulture u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji u kultnom ambijentu svečane sale Vladičanskog dvora Eparhije Temišvarske održana je projekcija filma o heroju civilizacije sveta – Mihajlu Pupinu. Goste je pozdravio domaćin projekcije Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji. Svečanosti je, pored brojnih gostiju i uglednih domaćih aktivista, prisustvovala i njena ekselencija konzul Srbije u Rumuniji gospođa Irena Radojičić.

Plakat Dana srpske kulture

Plakat Dana srpske kulture

Obraćajući se u uvodnoj reči o filmu i misiji filma, a posebno o delu Mihajla Idvorskog Pupina, Radomir Čubranović, koproducent filma, predsednik udruženja EUprogress iz Novog Sada i ujedno urednik našeg lista je, pored ostalog, rekao:

Konzul Irena Radojičić u srdačnom razgovoru sa Ilićem i Čubranovićem

Konzul Irena Radojičić u srdačnom razgovoru sa Ilićem i Čubranovićem

-Uvek sam se prijatno osećao ovde u Temišvaru. Večeras, kao i proteklih više od četiri decenije, počev od saradnje sa redakcijom nekadašnjih „Banatskih novina“, pa sve do Saveza Srba i sadašnje „Naše reči“ i Dana srpske kulture. Večeras mi je dvostruko zadovoljstvo: po tradiciji, jer sam opet među vama dragi Banaćani i drugo, jer smo večeras s pravom ponosni na velikog, možda najznačajnijeg Banaćanina Mihajla Idvorskog Pupina kome smo posvetili film.

Čubranović govori o filmu

Čubranović govori o filmu

Kažem da je Pupin „možda najznačajniji“ ne zato što nisam siguran u to, već što ne pamtim da je igde na svetu na tako malom prostoru, kao što je Banat, iznedreno toliko darovitih ljudi. Pomenuću samo neka poznata imena u nauci, kulturi, istoriji, rodoljublju, zadužbinarstvu: Miloš Crnjanski, Sava Tekelija, Dositej Obradović, Uroš Predić, Paja Jovanović, Vasko Popa, Đura Jakšić, Pavle Aršinov, Miroslav Antić,Todor Manojlović, Jovan Ćirilov, Vojislav Despotov…

Ilić poklanja sliku Ognjanu Krstiću

Ilić poklanja sliku Ognjanu Krstiću

Baš je lepo govoriti o Pupinu i to baš u Banatu… Film je svojevrsna inspiracija i podstrek, posebno mladim, kako da „zasvetle“ od „pašnjaka do naučenjaka“ kako je pisao Pupin. Film traje 33 minuta. Brojni saradnici su radili da film dobije željenu formu. Red je da spomenem glavni deo ekipe: udruženje iz Beograda Moj heroj – producent, udruženje iz Novog Sada EUprogress – koproducent, Svako dobro Production iz Beograda – izvršni producent i Sava Sajko – autor i režiser sa Lavom Jeržabekom… Podsećanje našeg naroda u zemlji i rasejanju na velikog heroja iz Banata, Vojvodine i Srbije – Mihajla Idvorskog Pupina vratiće nam opravdani nacionalni ponos i veru u duhovnu moć. –

Dar od srca Molitva Gospodnja od EUprogress-a za Savez Srba

Dar od srca Molitva Gospodnja od EUprogress-a za Savez Srba

U ime Grada Novog Sada, grada pobratima s Temišvarom prisutne je pozdravio Miroslav Ilić, zamenik predsednika Skupštine Grada Novog Sada. On je podsetio da je film finansijski značajno pomogao Grad Novi Sad, a potom je govorio o neverovatnom civilizacijskom doprinosu za čovečanstvo koje je dao Mihajlo Pupin.

Domaćini i gosti naskon projekcije filma

Domaćini i gosti naskon projekcije filma

Miroslav Ilić je Savezu Srba u ime Novog Sada poklonio umetničku sliku, a Radomir Čubranović je u ime udruženja EUprogress podario Molitvu gospodnju rad Svetozara Pajića-Dijaka, jednog od najboljih kaligrafa u Evropi.

Poklon za gimanziju...

Poklon za gimanziju…

Aplauz na kraju projekcije imao je dvostruko značenje: oduševljenje za uspešno realizovanu filmsku ideju i poruku i drugo, veliku zahvalnost jednom od najznačajnijih genija rodom iz Banata.

Otac Markov sa gostima

Otac Markov sa gostima

Sutradan su gosti iz Novog Sada (Miroslav Ilić i Aleksandra i Radomir Čubranović) posetili srpsku gimnaziju „Dositej Obradović“ gde ih je direktor Jadran Klanica upoznao o aktivnostima i budućim planovima ove značajne obrazovne institucije Srba u Temišvaru. Potom je goste primio protojerej stavrofor mr. Marinko Markov, arhijerejski zamenik Eparhije Temišvarske. U dužem srdačnom razgovoru domaćin je goste upoznao sa daljim planovima na kulturnom i civilizacijskom planu kada je reč o Srbima u Rumuniji i značaju njihove veze sa maticom. Miroslav Ilić je gospodinu Markovu poklonio u ime Novog Sada umetničku sliku sa motivom novosadskog vladičanskog dvora.

Ilić uručuje sliku ocu Markovu

Ilić uručuje sliku ocu Markovu

Utisak je domaćina i gostiju da su ovakvi povodi i susreti, kao što je projekcija filma, od izuzetnog značaja za kulturu, civilizaciju i čvršću povezanost…

 

                                                  Tekst i fotografije: Aleksandra Čubranović