Koncert » Prepevamo za praznične dni«

 DSCN2705

 

Mešani pevski zbor Pavlove hiše na Kapelskem Vrhu

V cerkvi svete Magdalene na Kapelskem Vrhu, v Občini Radenci, je Mešani pevski zbor  Pavlove hiše (Pavelhaus-Chor) iz Potrne (Laafelda) v sosednji Avstriji pod vodstvom Matije Horvata nastopil v petek, 18. decembra, na koncertu pod naslovom »Prepevamo za praznične dni«. Zapel je pet pesmi Božičnega časa, štiri Božične pesmi pa v sodelovanju s pevkami in pevci Kulturnega društva Pevska skupina Vrelec Radenci.

DSCN2708

Kulturno društvo člen 7 v sosednji Avstriji, ki združuje okrog 2000 pripadnikov slovenske skupnosti na avstrijskem Štajerskem, je leta 1995 ob finančni pomoči Slovenije in Avstrije kupilo propadajočo kmetijo v kraju Potrna (Laafeld) v okolici avstrijske Radgone (Bad Radkersburg) ter jo prenovilo do leta 1998 v Pavlovo hišo, kajti v njej so nekoč prebivali starši znamenitega Prekmurca Avgusta Pavla. Po obnovitvi je hiša kulture za tukaj živečo slovensko manjšino. V njej se skozi vse leto dogajajo tečaji slovenščine, likovne razstave, predstavitve knjig ali glasbeni večeri.

DSCN2712

V Pavlovi hiši deluje v okviru Kulturnega društva člen 7 od leta 2004 dalje tudi mešani pevski zbor (Pavelhaus-Chor), v njem pa pojo pevke in pevci obeh sosednjih držav, Slovenije in Avstrije. Lansko jesen je vodenje tega zbora prevzel glasbeni pedagog Matija Horvat iz Beltinec. Trenutno v zboru prepeva 17 pevk in pevcev. Pevske vaje imajo vsak teden, le-te pa omogočajo medsebojno spoznavanje po glasbeni plati in obenem je to prijateljsko druženje pevk in pevcev dveh sosednjih držav. V minulih enajstih letih je ta zbor imel številne nastope po Avstriji, Sloveniji in Madžarski, njegov  repertoar pa obsega pesmi, ki jih pojo v slovenskem, nemškem, hrvaškem, angleškem, španskem, češkem in latinskem jeziku.

Filip Matko