Premier dr. Cerar na konferenci v podporo Siriji in regiji za takojšnjo zaustavitev te humanitarne katastrofe

CERAR NA NEGOVI

Predsednik Vlade dr. Miro Cerar (foto: Rade Bakračević)

London, 4. februar 2016 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes v Londonu udeležil konference z naslovom “Podpora Siriji in regiji”, namenjeni iskanju hitrih rešitev za zagotovitev pomoči prizadetemu prebivalstvu v konfliktu v Siriji, podpori sosednjim državam Sirije pri naslavljanju potreb beguncev v regiji ter iskanju dolgoročnih rešitev na področju izobraževanja in zaposlovanja. Ob tem se je okoli 70 svetovnih voditeljev na politični ravni zavzelo za varovanje in zaščito civilistov v času trajanja konflikta. Premier dr. Cerar je najavil donacijo Slovenije v višini 200.000 evrov ter pozval k takojšnji in učinkovitejši akciji za zaustavitev te največje aktualne humanitarne katastrofe.

“Danes potrebujemo močno voljo in skupno razumevanje, da se odzovemo na humanitarne potrebe skoraj 18 milijonov ljudi,” je opozoril slovenski premier. “Dogovor o trajni politični rešitvi te dolge humanitarne katastrofe je ključnega pomena in ga ne smemo več odlagati,” je posvaril ter ostale svetovne voditelje, posebej pa predstavnike najvplivnejših držav sveta, pozval k podpori političnega procesa in usklajenim naporom, ki bodo privedli do stalnega premirja in zagotovili humanitarni dostop do ljudi na prizadetem območju.

“Izostanek stalne rešitve ima posledice za vse nas. V zadnjih mesecih se je cela mednarodna skupnost soočala z migracijsko krizo, ki je ne moremo razrešiti brez pravočasnega, vključujočega in učinkovitega pristopa, ne le na evropski, temveč tudi na globalni ravni,” je spomnil predsednik vlade dr. Cerar. Vsaka pomoč in podpora v teh zahtevnih časih je visoko cenjena, je dejal premier ter izrazil spoštovanje najbolj prizadetim državam v regiji, Jordaniji, Libanonu ter Turčiji, ki so izkazale veliko zavzetost in odgovornost s sprejemom ogromnega števila prebežnikov že na začetku krize.

Slovenija že dolgo razume zahtevnost razmer v Siriji in regiji. “Naši napori v preteklosti so bili namenjeni podpori dejavnostim mednarodnih organizacij v regiji, kot tudi implementaciji projektov, osredotočenih na opolnomočenje žensk in otrok med begunci,” je pojasnil slovenski premier. “Trdno smo prepričani, da ne moremo nobene krize rešiti brez zagotavljanja spoštovanja osnovnih človekovih pravic, osredotočenega zlasti na ranljive skupine,” je poudaril premier dr. Cerar.

Konferenco so skupaj organizirali Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Nemčija, Norveška, Kuvajt in OZN, predstavlja pa nadaljevanje dosedanjih donatorskih konferenc za Sirijo v Kuvajtu. Republika Slovenija je sicer marca 2015 na donatorski konferenci za Sirijo v Kuvajtu najavila donacijo v višini 60.000 evrov, pri čemer je bilo skupno najavljenih 3,8 milijard dolarjev, od tega s strani EU 1,2 milijarde dolarjev.

Od tega bo prispevek šel Mednarodnemu odboru Rdečega križa (ICRC) za nujno humanitarno pomoč Siriji v višini 80.000 evrov – v višini 40.000 evrov v letu 2016 ter 40.000 evrov v letu 2017; del bo v podporo aktivnostim ITF – Ustanove za krepitev človekove varnosti, usmerjenim v pomoč sirskim beguncem v višini 120.000 evrov v obdobju 2016-2019 oz. 30.000 evrov letno.

Gre za že četrto donatorsko konferenco po izbruhu državljanske vojne v Siriji leta 2011. OZN želi v Londonu zbrati več kot 7 milijard evrov za pomoč v Siriji, nekaj čez milijardo evrov pa za države v regiji, ki jih je sirska kriza prizadela.

Ob robu srečanja je premier dr. Cerar opravil več bilateralnih razgovorov o reševanju migrantske problematike v Evropi, zlasti o svoji nedavno predlagani pobudi glede pomoči Makedoniji in Grčiji pri zmanjševanju toka neregularnih migracij. Slovenski premier se je v tej luči sestal z makedonskim predsednikom Gjorgem Ivanovom, češkim premierjem Bohuslavom Sobotko, ki trenutno predseduje skupini držav V4, srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem, predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, o migracijah pa je govoril tudi s predsedujočim Svetu EU in nizozemskim premierjem Markom Ruttejem ter ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryem.