Združili moči pri skrbi za begunce

DSC_0171

Partnerji v meddržavnem projektu

 

Obisk ambasadorke Anike Levai v M. Soboti in na Šentilju

DSC_0178

Pot beguncev (označena s črno !) preko Slovenije

Ambasadorka Madžarske ekumenske humanitarne organizacije (Ökumenius segelyszervezet HIA – Hungary) Aniko Levai, ki je sicer soproga madžarskega premierja Viktorja Orbana, je 3. marca popoldne obiskala sedež Evangeličanske humanitarne organizacije (EHO) Podpornice v Murski Soboti, pri tamkajšnji Evangeličanski cerkvi Martina Lutra. Gre za sodelovanje dveh humanitarnih organizacij pri skrbi za begunce ob tokratni begunski krizi, finančno pa jih podpira Švedska cerkev (This project is funded by Church of Sweden – Church of Sweden).

DSC_0191

Srečanje v Murski Soboti

Gostjo z Madžarske sta pozdravila škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Filo in murskosoboški duhovnik Leon Novak s svojimi sodelavci. V spremstvu visoke gostje z Madžarske, skupaj z drugimi sodelavci, je bil  direktor Madžarske ekumenske humanitarne organizacije Laszlo Lehel, prisoten pa je bil tudi konzul Republike Madžarske, s sedežem v Lendavi, Zoltan Marki.

DSC_0199

Tiskovna konferenca gostiteljev in gostov

Škof Geza Filo se je ob pozdravu gostom z Madžarske istočasno zahvalil za finančno, kadrovsko in svetovalno pomoč ter opomnil na dolžnost kristjanov, da so karitativni in solidarni ob krizah sočloveka in to ne glede na rasno ali versko pripadnost. Ambasadorka Aniko Levai je prepričana, da v takšni humanitarni katastrofi, kot je begunska kriza, nihče kot posameznik ne more biti kos težavam in da je zato še kako pomembno sodelovanje. Ob tem je izpostavila najbolj ranljivo skupino beguncev in migrantov: ženske in otroke.

DSC_0232

V Centru za begunce na Šentilju

 

Zatorej je izrekla posebno zadovoljstvo, da se je z organizacijo vrtca v begunskem centru na Šentilju »prisluhnilo« prav tej populaciji. Direktor Zoltan Marki je spodbudil k še nadaljnjemu nagovarjanju ljudi k prostovoljstvu in prostovoljni pomoči, a duhovnik Leon Novak je pohvalil Madžarsko ekumensko humanitarno organizacijo kot izrednega partnerje pri pomoči beguncem in se obenem zahvalil za finančno in kadrovsko pomoč ter še zlasti za svetovanje.

Gostitelji in gosti so se po srečanju v Murski Soboti odpravili na obisk Centra za begunce na Šentilju.

 

Filip Matko Ficko