OBČNI ZBOR SRBSKEGA KULTURNEGA DRUŠTVA ŠTAJERSKA SKUPNOST IZ MARIBORA

Radenci: Smeli in zavidljivi »Projekt 2016«

Izdaja zbornika »Deset let SKD Štajerska skupnost«DSC_0687-copy

Rade Bakračević predstavlja »Projekt 2016«

Rade Bakračević, predsednik Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost s sedežem v Mariboru, je na rednem letnem občnem zboru članic in članov društva, ki ga je 12. marca sklical v Radencih, predstavil smeli in zavidljivi program dela društva v letošnjem letu, ki ga je naslovil kar »Projekt 2016«.

DSC_0676-copy

Sprejem »Projekta 2016«

 

V prvi vrsti je obljubil vsakodnevno izhajanje spletnega časopisa »Štajerske novice«, ki so koncem lanskega leta doživele gledanost preko 16 milijonov obiskovalcev. Ta spletna stran je bila pred koncem lanskega leta tudi povsem prenovljena in sedaj obeta še več zanimivih aplikacij.

DSC_0655-copy

Pozdrav z gosti na občnem zboru

Na prvi dan pomladi, 21. marca, je predvidena udeležba na rednem letnem občnem zboru Zveze kulturnih društev Maribor, kjer je SKD »Štajerska skupnost« tudi član. Dva meseca pozneje, 21. maja, je v Beogradu, v tamkajšnji Srbski patriaršiji predvidena podelitev priznanja »Zlato pero Štajerskih novic«, ki jo prejmeta Televizija Hram – Časopis »Slovo Ljubje« in urednik magazina »Agrar« v Zrenjaninu Božidar Drinić.

DSC_0661-copy

Blagoslov pred začetkom občnega zbora

Predvidenih je več predstavitev dokumentarnega filma »Putevima pravoslavja« in to: 24. maja v kripti Hrama svetega Save v Beogradu, 27. maja v Zrenjaninu, 28. maja v samostanu Žiča in 20. junija v pravoslavni cerkvi na Dunaju v Avstriji.

  1. junija bo kar troje prireditev v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci: Srbski kulturni dan, 11. mednarodni festival šaha ter Slava društva (sveti Vartolomej in Varnava).
  2. DSC_0715-copy

Rade Bakračević in paroh Savo Kosojević

Poleti 2016 bo SKD Štajerska skupnost v Mariboru, v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Maribor, pripravila vrsto prireditev v spomin na delo Vuka Stefanovića Karadžića. A jeseni, septembra 2016, bi naj bila dana v tisk knjiga »Deset let SKD Štajerska skupnost« in s tem zbornikom se želi slovensko in drugo javnost seznaniti z uspešnim delom Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost v Mariboru ter predstavitev izkušenj v povezovanju prebivalcev treh regij: Štajerske v Sloveniji, Štajerske v Avstriji in Vojvodine.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko