OBREZOVANJE POTOMKE NAJSTAREJŠE VINSKE TRTE NA SVETU NA SREDNJI ŠOLI ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM V RADENCIH

 

IMG_5203

Radenci, 17. marca –  6. maja 2013 so na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih zasadili cepljenko stare vinske trte. Trto je zasadil Stane Kocutar, odgovorni urednik Radia Maribor, mestni viničar in skrbnik Stare trte na Lentu v Mariboru, ki še vedno rodi in  je pomemben del naravne in kulturne dediščine mesta  Maribor. Tako je potomka najstarejše žlahtne vinske trte na svetu tudi del gostinske šole v Radencih

IMG_5205

Pri potomki mariborske Stare trte se je zbralo veliko število občudovalcev.

Tako so v četrtek 17. marca že tretje leto po vrsti opravili tradicionalni rez Stare trte, najstarejše žlahtne vinske trte na svetu. To leto bo trta prvič rodila in prve kaplje vina bodo dijaki podarili Janezu Rihtariču, županu tega turističnega kraja.

IMG_5191

Povabljeni gosti iz Radencev

Z obrezovanjem vinske trte   uravnavajo rodnost in kvaliteto grozdja, trto pa spodbujajo v rasti in vplivajo na njeno življenjsko dobo, saj pravijo, da »Na škarjah trta rodi«. Tako je zimska rez   umetnost in   istočasno zapis in podpis vinogradnika na vsaki obrezani trti.

IMG_5186

Obrezovanje trte

Za to trto sta skrbela kot skrbnika profesor Peter Pertoci in dijak Tomi Bratuša.

Skrb za vinograd, za vinsko trto, zahteva skrbnega gospodarja skozi vse leto. Tako ima tudi vinska trta na šoli v Radencih svoje skrbnike. To sta bivši dijak Tomi Bratuša in profesor Peter Pertoci.

IMG_5181

Zgodovinski trenutek

Ker pa je Tomi Bartuša lansko šolsko leto zaključil izobraževanje je šola morala poiskati novega skrbnika, ki ga je prisotnim predstavil Peter Pertoci. V kulturnem programu so sodelovali dijaki šole.

Rade Bakračević