Tajna masonskog hrama Regularne velike lože Srbije

VELIKI MAJSTOR SE POVUKAO

– Posle osmočasnovne rasprave članova Velikog veće RVLS njihov starešina dr Ranko Vujačić je podneo ostavku na tu funkciju i odrekao se dužnosti Velikog majstora Srbije. Novi starešina srpske masonerije nije izabran

   Marko Lopušina

Uputiću zahtev Velikom veću Regularne velike lože Srbije da se povučem sa mesta starešine i Velikog majstora Srbije!

Dr Ranko Vujacic na obredu Regularne velike loze Srbije

Dr Ranko Vujačić na obredu Regularne velike lože Srbije

Ovim rečima je dr Ranko Vujačić, prvi mason Srbije odgovorio na primedbe i kritike koje su izrečene na njegov račun tokom osmočasovne rasprave slobodnih zidara u hramu u Beogradu. Mnogi masoni o njegovoj ponuđenoj ostavci nisu  hteli da se izjasne, jer su u dilemi da li Velikog majstora treba pustiti da se povuče sa trona ili ga izbaciti iz Regularne velike lože Srbije kao da nikada nije bio njen član. O tome će se raspravljati na narednoj sednici Velikog veća srpskih masona.

Dr Vujačić je 1951. godine. Studirao je ekonomiju i elektrotehniku. Mason je postao 1998. godine u Engleskoj. Za starešinu Regularne velike lože Srbije i Velikog majstora lože Srbije biran je 2012. godine, na predlog dotadašnjeg prvog masona Petra Kostića. Uspešno je predstavljao srpsku masoneriju sve do trenutka kada je postao ambasador Crne Gore. Tada su mu se zamerili i neki crnogorski ministri, jer je Srbin, ali i neki beogradski masoni, jer je Crnogorac.

–   Kao Veliki majstor srpske masonerije dr Vujačić je 2013. godine tajno postao počasni ambasador Crne Gore i direktor Diplomatske akademije C.G. Predsednik Milo Đukanović mu je dao crnogorsko državljanstvo, a ministar Ivica Dačić mu je dao diplomatski pasoš Srbije. Tada su se dva crnogorska ministra i opozicija pobunili što je ovaj Srbin postao njihov diplomatski predstavnik u Nemačkoj. Vujačić je sve to skrivao od nas, dok ga Vlada Crne Gore nije jesenas postavila za svog amabasadora u Nemačkoj. – pričaju masoni iz RVLS.

Suštiniki problem je bio u tome što dr Vujačić kao ambasador Crne Gore mora da podržava zvanični politiku Podgorice. Kako Crna Gora podržava tzv. nezavisno Kosovo, time se narušava državni i teritorijalni integritet Srbije. Kako Crna Gora ulazi u NATO, time se suprostavlja srpskoj politici o vojnoj neutralnosti kritikuju ambasadora Ranka Vujačića njegova braća masoni iz Regularne velike lože Srbije, čiji je starešina.
– Vujačić nije patriota jer ne ispunjava osnovna načela slobodnog zidarstva sadržana u Konstituciji RVLS da “neguje ljubav prema otadžbini”, da je veran i odan Srbiji. Narušava jedinistvo i slogu Bratstva slobodnih zidara. I zato mislimo da
Veliki majstor treba da bude suspendovan – predložili su još jesenas masoni iz najveće srpske obedijencije.
Vujačić je bio visoki funkcioner u Organizaciji UN za industrijski razvoj u Beču, gde je i penzionisan. Državljanin je i Srbije i Crne Gore. Ima dva diplomatska pasoša, i Srbije, i Crne Gore. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je dalo nalog za oduzimanje diplomatskog pasoša Ranku Vujačiću
– Nakon što je nedavno postao ambasador Crne Gore u Nemačkoj, a i pošto se previše priklonio britanskoj masoneriji, naš starešina dr Ranko Vujačić je uveo politiku u masoneriju, što je našim ustavom najtrožije zabranjeno. Počeo je kao veliki majstor Srbije da radi protiv naše zemlje. Bilo bi zato pošteno da se dr Vujačić dostojanstveno povuče sa mesta starešine Regularne velike lože Srbije i sa funkcije velikog majstora Srbije.

Ovo su, ukratko rečeno, glavne primedbe i predlozi članova Velikog veća najveće srpske masonske organizacije RVLS, koji su tokom prošle nedelje raspravljali o inicijativi da se smeni njihov starešina dr Ranko Vujačić. On je na ovaj položaj izabran u junu 2012. godine, ali se, kako danas tvrdi većina srpskih masona, Vujačić pokazao kao slobodni zidar koji krši osnovna pravila ovog bratstva.

– Kada je izabran za velikog majstora RVLS, obećao je da će provoditi vreme u Beogradu, posećivati masonske lože širom Srbije i pomagati u osnivanju novih loža  kako bi se dobročinstvo naših masona širilo. Trebalo je izgradili domove za nezbrinutu decu, školovati siromašne đake i pomoći ljudima u nevolji. Obavezao se da će izgraditi ‘bratski masonski lanac’, kako u Srbiji i regionu, tako i na međunarodnom planu. To je delimično uradio, jer nije bio dovoljno prisutan u Beogradu i Srbiji, ali jeste u svetu, gde je gradio svoju političku karijeru – kritikuju srpski masoni svog starešinu, koji danas živi u Berlinu kao crnogorski ambasador i ne oglašava se na ove primedbe.

Njegovi kritičari iz Velikog veća RSLV tvrde da je dr Vujačić poslednjih godina praveći svoju svetsku i političku karijeru radio najmanje za Srbiju, koju je predstavljao kao veliki majstor, a najviše za Crnu Goru i posebno za Veliku Britaniju. Reč je o tri države i tri interesne grupe.

– Dobio je srpski diplomatski pasoš da bi se bavio politikom, ali nikada nam nije rekao šta je to radio kao političar za ministra Ivicu Dačića i za državu Srbiju. Kada je dobio pasoš Crne Gore postao je politički zastupnik Mila Đukanovića u Nemačkoj i svetu. Kao crnogorski ambasador, ali i kao najviši srpski mason, dr Vujačić je verovatno prinuđen da prizna tzv. Nezavisno Kosovo, jer ga je priznala Crna Gora, a Srbija ga ne priznaje. I napokon, Vujačić je srpsku masoneriju podredio uticaju slobodnih zidara iz Velike Britanije, čime je opet uveo politiku u masoneriju – smatraju pojedini slobodni zidari iz Srbije.

Oni oštriji kritičari velikog majsotra Srbije usuđuju se da tvrde da je dr Ranko Vujačić zapravo britanski čovek!? Za tu tvrdnju ponudili su sledeću priču:

– Vujačić je postao mason 1998. godine, kada je primljen u britansku ložu Hajget u Londonu. Njeni članovi su uticajni Britanci, među kojima je mason Hasu Ćošu postao Vujačićev asistent. Ćošu je snažno lobirao da dr Vujačić postane starešina RVLS i veliki majstor Srbije. Posle toga Hasu Ćošu je primljen za člana jedne lože u Srbiji i često posećuje Beograd.

Masoni najveće srpske obedijencije priznaju da je biti član Ujedinjene velike lože Engleske velika čast. Međutim, oni tvrde da je kao engleski mason u Srbiji, dr Vujačić je u suštini više okrenut ka engleskoj masoneriji, ali i nemačkim slobodnim zidarima, koji su uneli svetlost u RVLS, nego srpskoj masoneriji.

– Pod uticajem Velike Britanije i Nemačke danas u Srbiji  postoje masonske lože koje svoje sastanke i radove održavaju na engleskom i nemaćkom jeziku. Osnovana je i loža Mark Masona pod direktnim patronatom Engleske, i za koje stoji njegov asistent Hasu Ćošu. Ovaj engleski mason je uticao i na osnivanje prve srpske masonske lože na Kosmetu, a da mi u RVLS ne znamo koji je masonski, a koji politički cilj osnivanja ove lože – kažu masoni.

Mnogo pitanja je postavljeno na sednici Velikog veća srpske masonerije, a dobijeno je jako malo odgovora.  Kao starešina RVLS dr Vujačić je nedavno otvorio prvu srpsku masonsku ložu na Kosmetu. Tom činu je prisustvovao i engleski mason Hasu Ćošu, što govori o političkoj noti ovog događaja. Masonima u RVLS je i danas nejasno ko je starešina masonske lože na Kosmetu i kako ona funkcioniše?

Članovi najveće srpske velike lože RVLS su očekivali da im se obrati njihov starešina dr Ranko Vujačić i da odgovori na njihove primedbe. Umesto toga Veliki majstor srpske masonerije dr Vujačić je ponudio da se povuče sa mesta starešine.

Antrfile

HILJADU ČLANOVA

Regularna velika loža Srbije je od četiri masonske obedijencije u zemlji jedina međunarodno priznata u 59 država sveta. Ima 1.000 članova i više desetina loža, od kojih je naveća i najaktivnija loža “Mitropolit Stratimirović” u Novom Sadu. Najnovija loža RVLS otvorena je u Zaječaru.

 

Antrfile

DVA PASOŠA

Dr Vujačić je državljanin i Srbije i Crne Gore. Ima dva diplomatska pasoša, i Srbije, i Crne Gore. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je prošle godine dalo nalog za oduzimanje diplomatskog pasoša Ranku Vujačiću, što još nije urađeno.