Vlada odlučila: Jeremić kandidat za naslednika Ban Kimuna!

VUK JEREMIĆ

Nekadašnji predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić sa urednikom Radetom Bakračevićem

NOVOSTI ON LINE

Vlada Srbije odlučila je da kandiduje Vuka Jeremića za novog Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija – saznaju “Novosti”.

Ova odluka na određen način predstavlja iznenađenje s obzirom da se nekoliko visokih funkcionera Srbije do sada izjasnilo da bivši ministar inostranih poslova, Jeremić, ne može da računa na podršku Srbije u nameri da dođe na čelo UN.

JEREMIĆ: NEĆE BITI LAKO U TRCI ZA GENERALNOG SEKRETARA UN

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zahvalio je danas srpskoj vladi i premijeru na ukazanom poverenju i podršci njegovoj kandidaturi za generalnog sekretara UN istakavši da mu je “velika čast i privilegija da predstavlja zemlju”.

“Kandidatura sa sobom nosi veliku odgovornost i učiniću sve što je u mojoj moći da Srbiju na najbolji način predstavim na svetskoj pozornici”, rekao je Jermeić za televiziju B92.

Jeremić je najavio da putuje za Njujork gde je danas počelo predstavljanje kandidata, ali da ne zna da li će uspeti da se izbori za termin predstavljanja.

“Neće biti lako, ovo je jedna od najvažnijih funkcija, u izborima će biti ukršteni interesi svih velikih sila i kampanja će biti naporna, jer ima mnogo kandidata”, rekao je Jeremić

On je kazao da u trku ulazi sa izvesnim zakašnjenjem, ali sa programom, platformom i konkretnim predlozima kako reformisati UN.

Jeremić je ocenio da će mu prethodna funkcija predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN biti jedna od komparativnih prednosti, jer “u tom smislu ne krećemo od početka”.