Peto tradicionalno tekmovanje s trinajstimi pridelovalci vin

DSC_1688-copy

Otmar Babič, vodja Kodeličeve kleti

Radenci: Janževec je najboljši za špricar

DSC_1689-copy

Enologinja Barbika Žunič iz Ljutomera

V središču nekdanjega »bisera slovenskega turizma«, v Radencih pred poslopjema pošte in banke, je v soboto, 16. aprila dopoldne, potekalo že peto tradicionalno tekmovanje za laskavi naslov »Radenski špricar 2016«. Pripravil ga je Zavod za turizem in šport Radenci  v sodelovanju z Radensko d. d.. Laskavi naslov za leto 2016 je osvojila družba Radgonske gorice iz Gornje Radgone, kajti že vrsto let je znano, da brez vina Janževec ni pravega špricarja, seveda ob naravni mineralni vodi Radenska Classic.

DSC_1696-copy

Sonja Billy, direktorica ZTŠ Radenci

Petčlansko strokovno ocenjevalno komisijo so sestavljali: predstavnica Radenske Elizabeta Budja, enologinja Barbika Žunič iz Ljutomera, lanska vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric Anja Trstenjak, vinski vitez dr. Alojz Slavič in kot predsednik komisije Otmar Babič, ki vodi Kodeličevo klet.

DSC_1715-copy

Vinski vitez dr. Alojz Slavič in vinska kraljica Anja Trstenjak

Kar pred občinstvom je komisija opravljala svoje delo, ko je istočasno potekala tudi aprilska vaška tržnica. Ocenili so kar trinajst vrst špricarjev (mešanica vina in Radenske Classic), kajti svoj vinogradniški pridelek so za naslov »Radenski špricar« ponudili: Ivan Korošec z Rožičkega vrha (zvrst), Vinogradništvo Natalija Rihtarič iz Boračeve (zvrst), Vinogradništvo Klobasa iz Okoslavec (zvrst), Marijan Mir s Polic (Renski rizling), Janko Rožman iz Bakovec (zvrst), Društvo prijateljev druženja Kapela (zvrst), Nada Ilješ iz Radenec (zvrst), Dragotin Lepoša iz Radenec (zvrst), Slavko Grosman iz Radenec (Renski rizling), Kmetija Fleisinger iz Spodnjih Ivanjec (bela zvrst Ivan), Vina Bratuša z Aženskega vrha (Bratuševo vino zvrst in Bratušev Cuvee) in Radgonske gorice d.d. (Janževec).

DSC_1716-copy

Posebna priznanja najboljšim

Dijakinje in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci so ob svojih mentorjih pripravljali in ponudili obiskovalcem bograč ter domači kruh, kot tudi napitke. Prireditev je povezoval Emil Šmid, priznanja pa sta podpisala direktorica Zavoda za turizem in šport Radenci Sonja Billy (je tudi priznanja razdelila prejemnikom) in direktor Radenske d.d. Marian Šeftovič: 1. mesto špricar z vinom Janževec Radgonske gorice d.d., 2. mesto špricar z Bratuševim vinom zvrst Vina Bratuša z Aženskega vrha, 3. mesto špricar z vinom zvrst Društva prijateljev druženja Kapela, 4. mesto pa špricarjem z vinom vseh ostalih desetih sodelujočih vinogradnikov.

DSC_1729-copy

Nagrajenci za »Radenski špricar 2016«

 

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko