NAŠA PESEM 2016

VRHUNCI SLOVENSKEGA ZBOROVSKEGA PETJA V MARIBORU

Nastopilo bo 25 vrhunskih odraslih zborov in malih pevskih skupin ter 800 pevk in pevcev.

  • Naša pesem je bienalno državno tekmovanje odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin na najvišji ravni.
  • Zbore ocenjuje mednarodna žirija po standardih, ki veljajo za zahtevna mednarodna tekmovanja.

MARIBOR – Konec tedna, v soboto,  23., in nedeljo, 24. aprila, bo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v Unionski dvorani v Mariboru potekalo že 24. bienalno tekmovanje slovenskih pevskih zborov Naša pesem 2016.  Nastopili bodo le najboljši odrasli zbori in male pevske skupine, ki jih je izbral umetniški svet tekmovanja. Zbore bo ocenila mednarodna žirija v sestavi Damijan Močnik (predsednik), Danica Pirečnik in Marko Vatovec iz Slovenije, Franz M. Herzog iz Avstrije ter Ints Teterovskis iz Latvije. Komisija bo zbore ocenjevala po standardih, ki veljajo za zahtevnejša mednarodna tekmovanja.

 Na letošnji prireditvi bo nastopilo 25 zasedb: med njimi so 4 male pevske skupine, 4 moški zbori, 5 ženskih zborov in 12 mešanih zborov. 7 zasedb bo letos nastopilo prvič, nastopilo pa bo tudi 5 zborovodij debitantov. Organizatorji bodo tekmovanje v nedeljo sklenili s podelitvijo priznanj in nagrad. Žirija bo podelila tudi priznanja za najboljše zbore posameznih sestavov ter priznanja in nagrade za najboljše izvedbe skladb.

Letošnja dvodnevna prireditev prinaša tudi spremljevalni program:

CEZURA! se imenujejo pogovori o Naši pesmi, ki bodo odstrnili različne teme, kot so priprave na tekmovanje, izbor sporedov, zborovski trendi, literatura, izvedbe ipd. Moderator pogovorov bo slovenski dirigent Sebastjan Vrhovnik.

PREDSTAVITEV PEVSKEGA PODMLADKA – v spremljevalnem programu se bodo v nedeljo ob 17.00 predstavili tudi zmagovalci izbranih kategorij 25. revije Zagorje ob Savi 2016, državnega tekmovanja otroških in mladinskih zborov. Nastopili bodo Otroški pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski, Velenje (zborovodkinja Manja Gošnik Vovk), Mladinski pevski zbor Glasbene šole Rogaška Slatina (zborovodkinja Andreja Došler), Mladinski pevski zbor Osnovne šole Nazarje (zborovodkinja Katja Gruber) in Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center (zborovodja David Preložnik).

Tekmovanje Naša pesem je izjemnega pomena za ohranjanje in razvoj kakovosti zborovskega petja pri nas, pri čemer ni nezanemarljivo dejstvo, da je bil za vse v tujini že uveljavljene slovenske zasedbe prav nastop na Naši pesmi ključen za njihovo kasnejšo mednarodno uveljavitev.

Vstopnica za posamezni tekmovalni koncert stane 4 evre, enotna vstopnica za obisk vseh koncertov pa 20 evrov.

Dodatne informacije:

Mihela Jagodic, samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo JSKD,
mihela.jagodic@jskd.si
t: 031 267 217