DELEGACIJI IZ MARIBORA IN LJUBLJANE STA OBISKALI TURČIJO Z NAMENOM VZPOSTAVITVE SODELOVANJA

IMG_0299

 Mestna občina Maribor je od 20. do 22. aprila organizirala srečanja med slovenskimi in turškimi gospodarstveniki v Istanbulu in Bursi s ciljem vzpostavitve novih poslovnih priložnosti.

Petčlanska delegacija Mestne občine Maribor (v nadaljevanju: MO Maribor) se je z osmimi gospodarstveniki iz Maribora in okolice ter Ljubljane od 20. do 22. aprila mudila v Istanbulu in Bursi. Skupino slovenskih gospodarstvenikov so sestavljali predstavniki podjetij Swatycomet, Arosa Mobilia, ABC nepremičnine, Martura, Majkfin in predstavnik Univerze v Mariboru. Širokemu spektru turških gospodarstvenikov so predstavili mariborsko gospodarstvo in priložnosti za investicije.

 

IMG_0193

Slovenska delegacija se je ob prihodu v Istanbul sestala s predstavniki Odbora za ekonomske odnose Turčije s tujino – DEIK (v nadaljevanju: Odbor), ki so ga sestavljali predsednik Odbora Ömer Cihad Vardan in predsednik turško-slovenskega poslovnega sveta Odbora Zahit Sağlik ter člani Odbora. Ti so na srečanje pripeljali potencialne turške partnerje in investitorje, katerim so se slovenski predstavniki najprej predstavili ter nato posamezno opravili B2B razgovore. Predsednik turško-slovenskega poslovnega sveta Odbora Zahit Sağlik je izpostavil podobno mentaliteto in obojestranske prednosti povezovanja ter poudaril da za Slovenijo Turčija predstavlja velik trg.

IMG_0243

Naslednji dan so se slovenski delegati v Bursi srečali s predstavniki in podjetniki največje gospodarske zbornice v Turčiji. Ob prihodu jih je sprejel predsednik Upravnega odbora Balkan Business iz Združenja industrialcev in gospodarstvenikov z Balkana Iskender Iskenderoğlu. Povedal je, da so aktivno povezani z 10 državami iz območja Balkana ter izrazil željo po sodelovanju s Slovenijo na področju trgovine. Sestanka v nadaljevanju so se skupaj s celotno slovensko delegacijo udeležili član predsedniškega Odbora Gospodarske zbornice v Bursi Ilker Duran, generalni konzul Republike Slovenije v Turčiji dr. Andrej Ferčej, predsednik turško-slovenskega poslovnega sveta Zahit Sağlik, član Odbora za ekonomske odnose Turčije s tujino – DEIK Hasan Hoşben ter člani Gospodarske zbornice v Bursi. Po končanem sestanku so slovenski gospodarstveniki ponovno izkoristili priložnost za sklenitev stikov s podjetniki iz Burse.

IMG_0337

Direktor agencije Abc nepremičnine Andrej Kuplenk je po sestanku povedal, da so turški investitorji pokazali interes za nakup vinorodnih področij in hotelov ter vzpostavitve proizvodnih linij. Tehnični svetovalec v podjetju Swatycomet Milan Kebrič dodaja, da so z dvodnevnimi sestanki pridobili nove informacije in navezali nadaljnje stike za potencialni razvoj in prodor na tuje trge. Tako pravi tudi Nina Vrhnjak iz podjetja Martura d.o.o. ter poudarja, da smo za njih turistično zanimivi zaradi naše majhnosti in raznolikosti ponudbe ter tranzitne lege. Prokuristka podjetja za svetovanje in investicije, Majkfin d.o.o., Vera Mihatovič pa je po sestanku povedala, da turske gospodarstvenike zanima investicija v gradbeništvo, predvsem javno infrastrukture in logistične distribucijske centre. Jasmina Pohorec z oddelka prodaje in projektov podjetja Arosa Mobilia je povedala, da so poleg stikov dobili nove ideje ter da turške proizvajalce zanima sodelovanje tako za kopalniški kot kuhinjski program. Z mariborsko delegacijo se je obiska Turčije udeležil tudi predstavnik mednarodne pisarne Univerze v Mariboru Uroš Kline, ki se je na sestankih srečal s turškimi univerzami s katerimi majo velik interes poglobiti sodelovanje v raznih evropskih programih še posebej na področju skupnih projektov in znanstveno-raziskovalnega sodelovanja. Za zaključek novega uspešnega dne je slovensko delegacijo sprejel podžupan Mestne občine Bursa ter izrazil veliko zanimanje in željo po sodelovanju med Burso in mestom Maribor.

Zadnji dan so se posamezni slovenski delegati odpravili v podjetja, pogledali proizvodne programe in vzpostavili stike za potencialno partnerstvo. Med drugim so obiskali podjetje za proizvodnjo avtobusov Guleryuz ter pridobili nove uporabne informacije.

Po tridnevnem obisku je celotna delegacija izpostavila, da so v Turčiji naleteli na plodna tla in vzajemen interes po vzpostavitvi konkretnega sodelovanja na gospodarskih in drugih področjih.

Mestna občina Maribor