V Radencih 5. junija 36. tradicionalni kolesarski maraton

S pedali »po čarobni deželi treh src«

DSCN4558

Start najmlajših

Iz petih držav (Slovenija, Avstrija, Hrvaška, Madžarska in Slovaška) so pri lovskem domu v Radencih (nekoč znano gostišče Jež Boračeva !) v nedeljo, 5. junija, krenili na kolesarjenje udeleženci tradicionalnega kolesarskega maratona. Skupno jih je bilo 257. Med njimi je najstarejša udeleženka bila 76-letna Jerica Belšak iz Maribora, najstarejši udeleženec pa Ivan Čuček s Ptuja. Sodelovale so tudi tri večje organizirane skupine kolesark in kolesarjev: domači Tondach (26 udeležencev) in Arcont (12 udeležencev)  ter Caska (11 udeležencev) iz Vrbne (Feldbach) v Avstriji. Naj ob tem omenimo, da se je iz DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, udeležil malega maratona Naturelle 2016 na 28 kilometrov stanovalec Smiljan Homec, ki je aktiven udeleženec prijateljske skupine Fortuna, kolesaril pa je tudi župan Občine Dobrovnik, Marjan Kardinar, ki je »promoviral« 6. Vidov kolesarski maraton za 18. junij 2016.

DSCN4557

Start odraslih

Tradicionalni, že 36. po vrsti, kolesarski maraton Tri srca Radenci oziroma »po čarobni deželi treh src« je pripravila in izvedla Kolesarska sekcija Športnega društva Radenci, ki jo vodi Jože Kager. Privabili so ljubitelje poganjanja kolesarskih pedalov na otroški maraton Oaza 2016 (otroci do 12. leta starosti na 4 km), na mali maraton Naturelle 2016 (na 28 km z dvema vzponoma), na srednji maraton Tri srca Radenska Light 2016 (na 54 km z štirimi vzponi) ter na veliki maraton Tri srca Radenska Classic 2016 (na 75 km s sedmimi vzponi). Pot je kolesarke in kolesarje vodila v prelepem sončnem dopoldnevu v vinorodne griče nad Radenci, od koder je bil lep pogled proti prekmurski ravnici preko reke Mure. Najkrajša pot se je skozi Orehovce vrnila na cilj, pri daljših progah pa so vozili po Štajerski, v osrčje Slovenskih goric, mimo Cerkvenjaka in Blaguškega jezera. Najmlajši, bilo jih je skupno 21, so se vrnili najhitreje, za dobitek skiro pa je bila izžrebana 5-letna Šana Fekonja iz Turjanec. Vzgojiteljice Vrtca Manka Golarja iz Gornje Radgone so krakohlačnikom zaigrale lutkovno igrico »O deklici, ki je prehitro rasla«.

DSCN4555

Smiljan Homec iz DOSOR-ja

So pa organizatorji vsem udeleženkam in udeležencem kolesarskega maratona zagotovili majico, osvežilno okrepčilo na vsej poti, malico na cilju, karto za kopanje v termah Zdravilišča Radenci po maratonu ter bogat srečelov z glavno nagrado: kolo ! Do 13. ure so privozili na cilj še ostali (preko 60 jih je vozilo 75 kilometrov, preko 170 pa na 54 in 28 kilometrov). Med temi je za kolo bil izžreban kolesar iz Moščanec David Štrakl.

Filip Matko Ficko