JA SAM GRAĐANIN SVETA

Susret sa Borom Milutinovićem, najboljim trenerom Fifa

Bora Milutinović kao selektor Katara

 

 

  • Rođen sam u Srbiji, živim u Meksuku, radim u Kataru, popularan sam u Kini. Idem tamo gde me zovu da razvijam fudbalsku igru – govori o sebi slavni trener

 

Marko Lopušina

 

Iako je ušao u 72 godinu života Bora Milutinović je ovih dana tokom posete Beogradu plenio svojim mladalačkim izgledom. Nestašne šiške na čelu, osmeh  i vitko telo, lagan korak i divan glas čine ga večnim mladićem svetskog fudbala.

  • Došao sam posle dužeg vremena u Srbiju da učestvujem u humanitarnoj akciji “Asovi za decu”, ali i da vidim svoju rodnu Bajinu Baštu i sestru Milenu, koja je jedina živa u Srbiji od moje familije – rekao nam je zadovoljan što je ispunio obe misije.

Bora je rođen u Bajinoj Bašti 1944. i odrastao pored starije braće Milorada i Miloša, koji je kao sjajan fudbaler nosio nadimak “Plava Čigra”. Posle igračke karijere u FK” Bor” od 1958. godine, “Partizanu”, “Monaku”, “Univerzidadu” i trenerske službe u Meksiku od 1977. godine, Kostariki, SAD, Nigeriji, Kini, Iraku i sada Kataru, mlađi brat Bora dobio je svoj nadimak – Čarobni Trener.

  • Bora Milutinović je svetski rekorder po nastupima kao trener državnih reprezentacija na Mundijalu, čak pet puta – napisano je u istoriji svetske fudbalske organizacije Fifa.

Nije u ovim stranim zeljama Milutinović na zelenom tepihu izvojevao samo fudbalske pobede, Bora je Meksiko, Kostariku, Nigeriju, Kinu i Katar učinio svetskom sportskom veličinom. To su ove zemlje umele da cene. U Meksiku je Srbin iz Bajine Bašte počasni građanin i nosilac najvećeg državnog ordena, u Kostariji je narodni heroj, a u Kini jedna od 60 ljudi koji su poslednjih šest decenija uticali na razvoj ove mnogoljudne zemlje.

 

Bora Milutinović i Marko Lopušina

Bora Milutinović i Marko Lopušina

  • Kinezi su mi se odužili na divan način, uvrstili su me na listu najuticajnijih stranaca pored Lenjina, Trumana, Nehura, Mendele, Kastra, de Gola, ali i Samarana, Majk Džordana i Majkl Džeksona. Kineski mediji i danas o meni pišu kao najpopularnijem Srbinu u Kini, jer tvrde da sam omiljeniji od Novaka Đokovića, pa i od Bate Živojinovića – pričao nam je Bora u trenutku kada se spremao da u Beogradu ode na komemoraciju povodom smrti ovog velikog glumca.

Kada smo ga podsetili da su Kinezi njegov lik, posle prvog nastupa na Mundijaju 2002. godine stavili na poštansku marku, koja je štampana u tiražu od milijardu primeraka, skromni Bora se samo slatko nasmejao.

Milutinović je danas specijalni savetnik u Fudbalskom savezu Katara, kome je doneo organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine. Mnogi Evropljani zameraju Kataru da će Mudnijal biti održan na usijanoj travi i po velikoj vrućini. Bora to demantuje:

  • Svetsko prvenstvo će biti kao iz snova. Igrači će imati najbolje uslove za igru, za treninge, vrhunske hotele, svemirske stadione. Utakmice će se igrati na temperaturi koju poželiš, jer će je regulisati ogromni er-kondišni. Stadioni će biti zatvoreni. A svi mečevi će se po prvi put igrati na jednom mestu, u glavnom gradu Dohi, tako da će navijači moći da gledaju i po dva meča dnevno. Nadam se da će Srbija učestvovati na Mundijalu u Kataru.

Nimalo iznenađen našim pitanjima kakav fudbale se danas igra u Srbiji i kako doći do prvenstva u Kataru, džentlmen Bora Milutinović diplomatski odgovara:

  • Kakvo je društvo, takav je i sport. Kako je Srbija u krizi i njen fudbal je u krizi. To može da se prevaziđe samo izgradnjom pozitivne atmosfere u timu, pune entuzijazma, poverenja i ljubavi za fudbalsku igru. Kada sam ja vodio Kostariju, nismo imali nijednu probnu utakmicu, jer sam tim stvarao tako što sam u njega usadio drugarsku atmosferu i želju za pobedom. To će i Srbiju odvesti na Mundijal u Katar.

Požalio nam se da u Kataru nema svoju kancelariju, pa ne ide na posao, ali to mu ne smeta previše da radi na razvoju loptanja u ovoj bogatoj zemlji i njenom okuženju. Kao glavni trener Organizacije za sport “Espajer drim” sporovodi fudbalske programe u deset država Afrike, tri iz SAD i dve iz Azije.

  • Ja pomažem ovim zemljama i sportistima da saznaju kako da relizuju svoje snove ! Rođen sam u Srbiji, živim u Meksuku, radim u Kataru, popularan sam u Kini. Idem tamo gde me zovu da razvijam fudbalsku igru – govori o sebi slavni trener.

U poverenju nam je rekao da ga Kinezi zovu da im opet pomogne u fudbalu. Ovog puta Kinezi imaju plan da budu domaćini Svetskog fudbalskog prvenstva 2026. godine. Kako se se zna da su kandidati za Mundijal 2026. godine i Meksikanci i Amerikanci, za koje je Milutinović, takođe, trenerski i životno vezan, našao se u dilemi kojim prijateljima da se prikloni.

Iz Beograda ovaj mladić svetskog fudbala odleteo je za Dohu, kako reče, samo da se presvuče, pa potom ide u Južnu Ameriku.

  • Neću da budem u Francuskoj na Evropskom fudbalskom prvenstvu, jer želim da pratim turnir “Kopa Amerika Centenario” koji se igra u Americi povodom 100 godina fudbala u Južnoj Americi. I želim što pre da odem kući, u Meksiko – poverio nam je Bora Milutinović, koji je, čini se, postao pravi Meksikanac.
  • Toliko sam postao vezan za Meksiko da prvo razmišljam na španskom, pa potom to prevodim na srpski i pričam sa našim ljudima – smeje se sebi i ovoj čndnoj i novoj navici.

Srbija i Meksiko su Borine zemlje matice. U prvoj je rođen i prohodao kao fudbaler, u drugoj je stekao svetsku slavu i porodicu.

  • Zbog mojih fudbalskih obavaze po svetu u Meksiko situju ne boravim stalno. Obavezno odlazim kući za Božić, Novu godinu i na rođenadane da bih video i izljubio ćerku Darinku i unuku. Njih dve su moje najdraže životne medalje – rekao nam je iskreno Bora Miluitinović, pre nego je napustio Srbiju.