Radenci: Trobentač »dežele treh src«

 Zdenek Bily praznuje letos svojo 75-letnico

DSC_4195-copy

Zdenek Bily in (Matejka) pevka Moira

Prava glasbena legenda v deželi na obeh bregovih reke Mure, v »deželi treh src«, praznuje letos svojo 75-letnico življenja Zdenek Bily (rojen 24. junija 1941 v kraju Zlin na južnem Moravskem).

DSC_4203-copy

Harmonikarka Petra Habjanič

Ni starejše občanke ali starejšega občana v Občini Radenci ter prebivalca v Pomurju, ki bi se ne spomnil češke glasbene skupine »Elite«. Bile so to pogovorno nepozabne zabave v kavarni Radenske v Radencih od leta 1969 do 1980.

DSC_4212-copy

Prekmurski rogisti

V glasbeni skupini »Elite« je ob Alešu Skrivaneku (orgle, klaviature in vokal), Mojmiru Wolfu (kontrabas), bobnarju Ottu Malyju (poznejši bobnarji še: Dušan Karasek, Jože Gerenčer in Zlatko Magdič) igral tudi Zdenek Bily. S svojo virtuoznostjo igranja trobente je pravzaprav glasbeni amater oziroma samouk. Po poklicu je namreč dipl. inženir agronomije in je kar četrt stoletja bil zaposlen v kmetijstvu Črnci v Apaški dolini.

DSC_4220-copy

Duet kitaristov Sašo Lamut in Dušan Slaček

Leta 2000, ko je že skoraj »pozabil« na igranje, ga je spodbudil Boštjan Rous in od tedaj igra glasbena skupina »Zdenek Bily Dixieland Band«. V njej so zaigrali in še igrajo: Mojmir Wolf na kontrabas, Boštjan Rous na klarinet, Sašo Ozmec na pozavno, Iztok Rodež na kitaro, Zoran Repija na klaviature, Miran Celec na bobne in Zdenek Bily na trobento.

DSC_4230-copy

Zdenek Bily in pevka Tjaša Lesjak

Ob njih igranju poje (Matejka) Moira, igrajo pa tradicionalne dixieland skladbe iz dvajsetih in tridesetih let minulega stoletja. Le-te so zaigrali tudi na koncertu v čast slavljencu v petek, 24. junija zvečer, v Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih.

DSC_4247-copy

Čestitke vnukinje in vnuka

Ob slavljencu z glasbeno skupino »Zdenek Bily Dixieland Band« je nastopila pevka Moira, pel pa je tudi Boštjan Rous. V drugem delu je ob »Take Nina orchestra« zapela Tjaša Lesjak, z glasbeniki pa je zaigral še Zdenek Bily. Vmes so sodelovali trije vrhunski glasbeniki: Petra Habjanič s harmoniko ter duo kitar Sašo Lamut in Dušan Slaček. Za njimi pa še Prekmurski rogisti, s katerimi je zaigral tudi slavljenec, ki letos praznuje 75-letnico življenja kot občan in nagrajenec Občine Radenci ob letošnjem občinskem prazniku.

DSC_4251-copy

Portret s trobento Zdeneku Bilyju

Zato mu je še enkrat čestital župan Občine Radenci Janez Rihtariča, za njim pa še občanka Marija Slavič z voščilom v verzih ter vinski vitez Alojz Slavič z žitnim šopkom s Apaškega polja, vnukinja in vnuk s cvetjem, pa še vsi sodelujoči glasbeniki z darilom (portret Zdeneka Bilyja s trobento, ki ga je naslikal Zdenko Krpan). Za zaključek so združeno zaigrali člani obeh glasbenih skupin.

DSC_4174-copy

Zdenek Bily v »deželi treh src

Filip Matko Ficko