Bio kopališče ali Festival medgeneracijskih iger

DSCN3405

Sedaj prepovedan vstop

Svetnice in svetniki Občine Radenci o prenovi v parku

V kavarni Swing hotela Radin Zdravilišča Radenci je v torek, 28. junija popoldne, bila organizirana predstavitev dveh predlogov za obnovitev letnega kopališča v Radencih.

DSCN3406

Opuščeni športni objekti

Slednje je zaprto že nekaj let in je neke vrste »ekološka sramota« za nekdaj najlepše urejen turistični kraj v Sloveniji. Predstavitev je potekala za svetnice in svetnike občinskega sveta Občine Radenci, ki so tega dne imeli na programu tudi svojo redno 11. sejo.

DSCN3408

Opuščeno letno kopališče v Radencih

Pod delovnim naslovom »Ureditev bazenskega kompleksa v Radencih« je prvi predlog predstavil AMAGA STUDIO – Mariapia Tessarolo iz Ljubljane (arhitektura, urbanizem, oblikovanje in svetovanje s.p.). Predlog izhaja iz štirih predpostavk: značilnosti prebivalstva, značilnosti okolja, značilnosti kulture in značilnosti turizma.

DSC_4399

Predstavitev predlogov 28. Junija

V osnovi gre za organizacijo neke vrste »Festivala medgeneracijskih iger brez meja«, ki bi se odvijal v prenovljenem radenskem medgeneracijskem parku z renoviranimi (obnovljenimi) objekti, starimi in novimi športnimi objekti, plezalnim stolpom, jahanjem in knjižnim centrom.

DSC_4403

Predlog Amaga studia iz Ljubljane

Toda svetnicam in svetnikom je bil bolj všeč predlog za izvedbo »Biološkega kopališča«. To je predlagala trojica sodelujočih: Demšar arhitekti iz Ljubljane (arhitekturno projektiranje in oblikovanje d.o.o.), Objem narave Maribor (gradbeništvo, projektiranje, proizvodnja in ostale storitve d.o.o.) in Landscape giampin (Italija ?). Zastavili so si tri osnovne cilje: a) Park Radenci, b) Koncept zasnove vrelcev in c) Obnova letnega bazena (biološko kopališče).

DSC_4407

Predlog Objema narave iz Maribora

 Predstavili so celo vrsto svojih tovrstnih uspešnih projektov v sosednji Avstriji, v Sloveniji (Kempinski Portorož, Ljubno v Zgornji Savinjski dolini, Radlje ob Dravi, trenutno prenavljajo Mariborski otok) ter na Hrvaškem (trenutno v Varaždinu). Zanimiva je njihova ponudba glede stroškov (250.000, 00 evrov), roka izvedbe (75 dni) ter varčevanje z električno energijo. In zatorej si bodo svetnice in svetniki občinskega sveta Občine Radenci že prihodnji teden ogledali biološko kopališče v Radljah ob Dravi, da se lažje odločijo, kajti biološko kopališče je v zimskem času lahko drsališče.

Filip Matko Ficko